Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

|

Διαχρονικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται

Υψηλή αναμένεται η κίνηση στα νησιά για τον εορτασμό του Πάσχα, όπως κάθε χρόνο. Για μία ακόμη φορά, όμως, οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως και διασωστών του ΕΚΑΒ δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες. Η αδυναμία στελέχωσης των δομών Υγείας νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών προκαλεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές φορές αδιέξοδο που αντιμετωπίζεται με συνεχείς μετακινήσεις.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ξεκινάει η τουριστική σεζόν και για μία ακόμη φορά τα νησιά δεν έχουν επαρκές υγειονομικό προσωπικό», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος παραδέχεται πως γίνονται προκηρύξεις θέσεων, ωστόσο καταλήγουν άγονες. Ο λόγος; «Οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης», εξηγεί. Ενδεικτικά, ένας νέος γιατρός, σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνει περίπου 1.850 ευρώ τον μήνα, ενώ νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ αρκετά κάτω από 1.000 ευρώ.

Τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο καλοκαίρια προκειμένου να καλυφθούν κάποιες θέσεις αφορούν μόνο στο προσωπικό που μετακινείται από άλλη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι υπάρχει δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων με τους τοπικούς φορείς να μην κινητοποιούνται ικανοποιητικά.

Υπό τα παραπάνω, λίγα 24ωρα πριν το Πάσχα και ενώ οι εκδρομείς έχουν αρχίσει να φτάνουν στα αγαπημένα τους νησιά, από τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δίνει ορισμένα παραδείγματα: Τα Κύθηρα δεν έχουν καθόλου αναισθησιολόγο, συνεπώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διασωλήνωση εφόσον απαιτηθεί. Η Κως, ένα μεγάλο νησί που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες δε διαθέτει παθολόγους στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, χωρίς παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης, ενώ στη Νάξο δε λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Στην Τήνο μία παιδίατρος βλέπει και παθολογικά περιστατικά και στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπάρχει, εκτός της παιδιάτρου, μικροβιολόγος και οδοντίατρος.

Δυσκολία για επαρκή στελέχωση παρατηρείται και στο ΕΚΑΒ, καθώς οι μισθοί θεωρούνται από τους διασώστες πολύ χαμηλοί για τη δουλειά που καλούνται να προσφέρουν. Όλοι οι πολίτες θυμούνται ότι πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά καθυστερημένων διακομιδών σε νησιά ή διακομιδών με άλλα μέσα, πλην ασθενοφόρων. Ένα εξ αυτών στην Κω, όπου μια γυναίκα 63 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.

Για την αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών το καλοκαίρι θα γίνουν και πάλι μετακινήσεις, όπως επίσης θα συνεχίσουν σε περιοχές χωρίς τομείς ΕΚΑΒ να απασχολούνται ως οδηγοί ασθενοφόρων μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά για το Πάσχα δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο σχέδιο σε επίπεδο ασθενοφόρων. Αναμένεται να λειτουργούν, βέβαια, τομείς μόνιμων δίκυκλων του ΕΚΑΒ σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο. Για το καλοκαίρι σχεδιάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία των μηχανών του ΕΚΑΒ σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Πριν λίγες ημέρες και με γνώμονα την ενίσχυση του προσωπικού των υγειονομικών δομών όλης της χώρας, υπογράφηκε η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας.

«Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σήμερα η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας. Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την απόφαση για έκδοση προκήρυξης.

Πηγή ygeiamou.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας