Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΠαπαστεργίου: Σε 6 μήνες στο wallet άδεια κυκλοφορίας και διαβατήριο

Παπαστεργίου: Σε 6 μήνες στο wallet άδεια κυκλοφορίας και διαβατήριο

|

Το πολύ σε έξι μήνες θα προστεθούν στο ψηφιακό wallet η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το διαβατήριο, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Όπως εξήγησε στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», «τα νομικά ζητήματα λύνουμε περισσότερο και όχι τα τεχνικά, τα τεχνικά είναι λυμένα».

Γενικότερα, για το νέο ψηφιακό wallet, είπε ότι «το καινούργιο wallet πλέον δημιουργείται ή δίνεται μια μικρή του καινούργια έκδοση αυτή που περιλαμβάνει τρεις νέες υπηρεσίες που έχει να κάνει με την κάρτα της ΔΥΠΑ, με τον δακτύλιο, τη νέα ταυτότητα και το δίπλωμα.

Σκοπός είναι το νέο wallet, και μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε τέτοιες υλοποιήσεις,  να είναι πλέον ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε εμάς και σε πολλές υπηρεσίες όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

Έρχονται οι ηλεκτρονικές κλήσεις

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές κλήσεις και πότε θα ξεκινήσουν, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι «με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε διαδικασίες, ένα κομμάτι είναι και το κομμάτι των κλήσεων. Αν σας γράψουν στην εθνική οδό σήμερα η κλήση πληρώνεται στο ταμείο του δήμου στον οποίο ανήκει το κομμάτι αυτό της εθνικής οδού. Αν αυτός ο δήμος έχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες την πληρώνεται ψηφιακά, αν δεν έχει πρέπει να πάτε στο ταχυδρομείο. Αυτό πλέον είναι ένα πλάνο ενός ευρύτερου σχεδίου για ψηφιοποίηση και αυτών των διαδικασιών».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε 15 μέρες. «Σε 15 μέρες παρουσιάζουμε τη νέα έκδοση του gov.gr.  Το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι ότι πλέον με τις 1.600 plus  υπηρεσίες του gov.gr δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε ή ακόμα και αν ξέρουμε αν θα το βρούμε γιατί πλέον έχει μεγαλώσει πολύ ο κατάλογος των υπηρεσιών.  Δεν χρειάζεται πλέον  να ψάξουμε για οτιδήποτε  με ένα ψηφιακό βοηθό θα περιγράφουμε τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε και θα μας απαντά ο ψηφιακός βοηθός.

Σε 15 μέρες το παρουσιάζουμε ήδη είμαστε σε φάση που το έχουμε υλοποιήσει  και απλά το μοντέλο εκπαιδεύεται για να απαντά ακόμα πιο σωστά».

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ερωτηθείς πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πυρκαγιές, απάντησε: «Η τεχνητή νοημοσύνη όπως μας απέδειξε στα πρώτα πιλοτικά που τρέξαμε μπορεί να δώσει πολύ άμεσες λύσεις. Αυτό το οποίο προχθές κάναμε στην Πεντέλη είναι ότι σε ένα ψηλό σημείο στήσαμε δύο διαφορετικές τεχνολογίες καμερών και μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό όπου ανάψαμε σε μια απόσταση έως 5 χιλιομέτρων κάποια καπνογόνα, τα συστήματα αυτά τα εντόπισαν με ακρίβεια. Εντόπισαν αν πρόκειται για καπνό από φωτιά ή για παράδειγμα σκόνη και μας έδωσαν και το στίγμα προκειμένου η Πυροσβεστική να κάνει τη δουλειά της.

Αυτό από μόνο είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο, από εδώ και πέρα πλέον πρέπει να δούμε κατά πόσα τα συστήματα αυτα αντέχουν στο χρόνο, υπάρχουν τα σημεία στα οποία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε και μάλιστα η σκέψη είναι να μην πάμε να στήσουμε καινούργιους πυλώνες  αλλά να πάμε σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήδη υπάρχουν σε κορυφές βουνών ή αναμεταδότες και εφόσον αυτά τα συστήματα, βάσει του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που έχει και την ευθύνη, είναι αξιόπιστα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους άμεσα να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία».

Ερωτηθείς αν θα έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, είπε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε μαζί με το αρμόδιο υπουργείο η άποψη μου είναι πως μπορούμε σε κάποιες περιοχές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες να τοποθετήσουμε με κάποιες fast track διαδικασίες μερικά συστήματα και βέβαια να τρέξει από εκεί και πέρα και ένας μεγαλύτερος διαγωνισμός για περισσότερα σημεία γιατί δεν είναι όλα τα συστήματα αυτά ιδιαίτερα ακριβά».

Για το αν υπάρχουν αυτοί οι διαγωνισμοί στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, απάντησε: «Υπάρχουν, ήδη είχε γίνει πρόβλεψη από τον υπουργό, κ.Κικίλια, προκειμένου να εγκατασταθούνε. Εμείς στο τεχνικό κομμάτι δρούμε ως σύμβουλοι του υπουργείου εντοπίζουμε τέτοιες ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις και τις δοκιμάζουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά του υπουργείου να δει ποιες είναι αυτές που ταιριάζουν στις ανάγκες των ελληνικών πυρκαγιών και να ακολουθήσει τη διαδικασία που πρέπει».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανάλογα συστήματα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξήγησε: «Υπάρχουν για το κομμάτι των ποταμών. Για παράδειγμα ο συνδυασμός μετεωρολογικών σταθμών με σταθμούς που μετράνε τα ύψη των νερών στα ποτάμια μπορεί να μας δώσει αυτό το αποτέλεσμα. Ειδικά στη Θεσσαλία των πολλών ποταμών είναι διαφορετικό αν βρέχει ανατολικά ή δυτικά είναι διαφορετικές οι λεκάνες απορροής άρα με τέτοια συστήματα, με τεχνητή νοημοσύνη να μπορούμε να έχουμε πολύ πιο νωρίς ειδοποιήσεις για το αν πρέπει να εκκενώσουμε οικισμούς».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά