Η ώρα που όλοι οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έφτασε…
Πτώση στο 1ο και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, άνοδος στο 3ο και στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2023 στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Αυτό δείχνουν οι κατώτερες ελάχιστες βάσεις εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως προκύπτουν από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους 90.416 υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου για τα ΑΕΙ. Βέβαια, όσοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ΕΒΕ έστω και μιας σχολής στην οποία να επιθυμούν να εισαχθούν, μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό για δημόσια ΙΕΚ.
Ειδικότερα, καθώς η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου «τρέχει» –θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18/7 τα μεσάνυχτα–, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δουν την ΕΒΕ κάθε τμήματος. Φυσικά, εάν δεν την έχουν ξεπεράσει, το σύστημα δεν θα τους επιτρέψει να δηλώσουν το τμήμα. Από την άλλη, η διακύμανση της ΕΒΕ κάθε πεδίου υποδηλώνει την τάση των βάσεων στις σχολές του, κυρίως όμως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες. Οι ΕΒΕ μπορούν να είναι ίδιες σε περισσότερα του ενός τμήματα.
Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:
• 1ο – Ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Η φετινή χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στο 9,14 (ενδεικτικά στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ και στο Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης επίσης στη Θεσσαλονίκη). Πέρυσι η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν 9,42, άρα φέτος θα υπάρχει μείωση των χαμηλόβαθμων βάσεων. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει στη μέγιστη ΕΒΕ του πεδίου, που φέτος είναι 13,7 ενώ πέρυσι ήταν 14,13. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και η βάση σχολών που βρίσκονται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα θα υποχωρήσει, ενώ θα υπάρχει αύξηση των σχολών που θα κινηθούν στην κλίμακα 15-18. Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου φέτος ήταν 11,42 από 11,78 πέρυσι.
• 3ο – Επιστημών υγείας και ζωής: Στο πεδίο αυτό υπάρχει άνοδος των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής στα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά κλιμάκια, ενώ ελαφρώς ανοδικές τάσεις αναμένονται στις υψηλόβαθμες σχολές. Η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι 9,59 φέτος (στο Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα, στο Εργοθεραπείας στην Πτολεμαϊδα κ.ά.) από 9,31 πέρυσι. Αντίστροφα η υψηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 14,38 από 13,97 πέρυσι, και ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 11,98 από 11,64 πέρυσι.
• 4ο – Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: Στο πεδίο είχαμε το κατώφλι για την εισαγωγή φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 8,31 (ενδεικτικά στο Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς και στο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών) από 8,34 πέρυσι. Αυτό δείχνει μεν μείωση αλλά όχι σημαντική, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως η γενική εικόνα των βάσεων εισαγωγής θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τις σχολές με βάση τις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Η μέγιστη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 12,47 ενώ το 2023 ήταν 12,52. Ο μέσος όρος των επιδόσεων του πεδίου ήταν 10,39.
Η πολιτική των τμημάτων
Το όριο στο οποίο διαμορφώνεται ετησίως η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής εξαρτάται και από την πολιτική των τμημάτων ως προς τον συντελεστή που επιλέγουν για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ. Η ΕΒΕ προκύπτει από τη μέση επίδοση των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενη με ένα συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Οι διδάσκοντες στα χαμηλής ζήτησης τμήματα, καθώς ανησυχούν ότι δεν θα καλυφθούν οι θέσεις των εισακτέων και άρα θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του τμήματός τους, επιλέγουν τον χαμηλότερο συντελεστή 0,8. Ετσι ρίχνουν την κατώτερη ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Με πληροφορίες από την kathimerini.gr