Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλήνιες 2024: Με 8.31 και η είσοδος στα ΑΕΙ είναι δεδομένη (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Με 8.31 και η είσοδος στα ΑΕΙ είναι δεδομένη (!!!)

|

Η ώρα που όλοι οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έφτασε…

Πτώση στο 1ο και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, άνοδος στο 3ο και στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2023 στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Αυτό δείχνουν οι κατώτερες ελάχιστες βάσεις εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως προκύπτουν από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους 90.416 υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου για τα ΑΕΙ. Βέβαια, όσοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ΕΒΕ έστω και μιας σχολής στην οποία να επιθυμούν να εισαχθούν, μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό για δημόσια ΙΕΚ.

Ειδικότερα, καθώς η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου «τρέχει» –θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18/7 τα μεσάνυχτα–, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δουν την ΕΒΕ κάθε τμήματος. Φυσικά, εάν δεν την έχουν ξεπεράσει, το σύστημα δεν θα τους επιτρέψει να δηλώσουν το τμήμα. Από την άλλη, η διακύμανση της ΕΒΕ κάθε πεδίου υποδηλώνει την τάση των βάσεων στις σχολές του, κυρίως όμως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες. Οι ΕΒΕ μπορούν να είναι ίδιες σε περισσότερα του ενός τμήματα.

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο – Ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Η φετινή χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στο 9,14 (ενδεικτικά στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ και στο Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης επίσης στη Θεσσαλονίκη). Πέρυσι η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν 9,42, άρα φέτος θα υπάρχει μείωση των χαμηλόβαθμων βάσεων. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει στη μέγιστη ΕΒΕ του πεδίου, που φέτος είναι 13,7 ενώ πέρυσι ήταν 14,13. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και η βάση σχολών που βρίσκονται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα θα υποχωρήσει, ενώ θα υπάρχει αύξηση των σχολών που θα κινηθούν στην κλίμακα 15-18. Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου φέτος ήταν 11,42 από 11,78 πέρυσι.

2ο – Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: Η κατώτερη ΕΒΕ φέτος διαμορφώθηκε στο 9,72 (ενδεικτικά στο Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες και στο Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη). Πέρυσι ήταν 9,87, κάτι που δείχνει πτώση των βάσεων εισαγωγής φέτος, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις μεσαίες σχολές καθώς η υψηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 14,58 από 14,81 το 2023. Ο μέσος όρος των επιδόσεων του πεδίου διαμορφώθηκε φέτος στο 12,15 από 12,34 πέρυσι.

3ο – Επιστημών υγείας και ζωής: Στο πεδίο αυτό υπάρχει άνοδος των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής στα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά κλιμάκια, ενώ ελαφρώς ανοδικές τάσεις αναμένονται στις υψηλόβαθμες σχολές. Η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι 9,59 φέτος (στο Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα, στο Εργοθεραπείας στην Πτολεμαϊδα κ.ά.) από 9,31 πέρυσι. Αντίστροφα η υψηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 14,38 από 13,97 πέρυσι, και ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 11,98 από 11,64 πέρυσι.

4ο – Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: Στο πεδίο είχαμε το κατώφλι για την εισαγωγή φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 8,31 (ενδεικτικά στο Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς και στο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών) από 8,34 πέρυσι. Αυτό δείχνει μεν μείωση αλλά όχι σημαντική, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως η γενική εικόνα των βάσεων εισαγωγής θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τις σχολές με βάση τις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Η μέγιστη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 12,47 ενώ το 2023 ήταν 12,52. Ο μέσος όρος των επιδόσεων του πεδίου ήταν 10,39.

Η πολιτική των τμημάτων

Το όριο στο οποίο διαμορφώνεται ετησίως η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής εξαρτάται και από την πολιτική των τμημάτων ως προς τον συντελεστή που επιλέγουν για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ. Η ΕΒΕ προκύπτει από τη μέση επίδοση των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενη με ένα συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Οι διδάσκοντες στα χαμηλής ζήτησης τμήματα, καθώς ανησυχούν ότι δεν θα καλυφθούν οι θέσεις των εισακτέων και άρα θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του τμήματός τους, επιλέγουν τον χαμηλότερο συντελεστή 0,8. Ετσι ρίχνουν την κατώτερη ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.