Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλήνιες 2024: Με 8.31 και η είσοδος στα ΑΕΙ είναι δεδομένη (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Με 8.31 και η είσοδος στα ΑΕΙ είναι δεδομένη (!!!)

|

Η ώρα που όλοι οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έφτασε…

Πτώση στο 1ο και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, άνοδος στο 3ο και στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2023 στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Αυτό δείχνουν οι κατώτερες ελάχιστες βάσεις εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως προκύπτουν από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους 90.416 υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου για τα ΑΕΙ. Βέβαια, όσοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ΕΒΕ έστω και μιας σχολής στην οποία να επιθυμούν να εισαχθούν, μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό για δημόσια ΙΕΚ.

Ειδικότερα, καθώς η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου «τρέχει» –θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18/7 τα μεσάνυχτα–, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δουν την ΕΒΕ κάθε τμήματος. Φυσικά, εάν δεν την έχουν ξεπεράσει, το σύστημα δεν θα τους επιτρέψει να δηλώσουν το τμήμα. Από την άλλη, η διακύμανση της ΕΒΕ κάθε πεδίου υποδηλώνει την τάση των βάσεων στις σχολές του, κυρίως όμως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες. Οι ΕΒΕ μπορούν να είναι ίδιες σε περισσότερα του ενός τμήματα.

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο – Ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Η φετινή χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στο 9,14 (ενδεικτικά στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ και στο Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης επίσης στη Θεσσαλονίκη). Πέρυσι η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν 9,42, άρα φέτος θα υπάρχει μείωση των χαμηλόβαθμων βάσεων. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει στη μέγιστη ΕΒΕ του πεδίου, που φέτος είναι 13,7 ενώ πέρυσι ήταν 14,13. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και η βάση σχολών που βρίσκονται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα θα υποχωρήσει, ενώ θα υπάρχει αύξηση των σχολών που θα κινηθούν στην κλίμακα 15-18. Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου φέτος ήταν 11,42 από 11,78 πέρυσι.

2ο – Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: Η κατώτερη ΕΒΕ φέτος διαμορφώθηκε στο 9,72 (ενδεικτικά στο Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες και στο Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη). Πέρυσι ήταν 9,87, κάτι που δείχνει πτώση των βάσεων εισαγωγής φέτος, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις μεσαίες σχολές καθώς η υψηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 14,58 από 14,81 το 2023. Ο μέσος όρος των επιδόσεων του πεδίου διαμορφώθηκε φέτος στο 12,15 από 12,34 πέρυσι.

3ο – Επιστημών υγείας και ζωής: Στο πεδίο αυτό υπάρχει άνοδος των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής στα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά κλιμάκια, ενώ ελαφρώς ανοδικές τάσεις αναμένονται στις υψηλόβαθμες σχολές. Η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι 9,59 φέτος (στο Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα, στο Εργοθεραπείας στην Πτολεμαϊδα κ.ά.) από 9,31 πέρυσι. Αντίστροφα η υψηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 14,38 από 13,97 πέρυσι, και ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 11,98 από 11,64 πέρυσι.

4ο – Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: Στο πεδίο είχαμε το κατώφλι για την εισαγωγή φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 8,31 (ενδεικτικά στο Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς και στο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών) από 8,34 πέρυσι. Αυτό δείχνει μεν μείωση αλλά όχι σημαντική, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως η γενική εικόνα των βάσεων εισαγωγής θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τις σχολές με βάση τις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Η μέγιστη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 12,47 ενώ το 2023 ήταν 12,52. Ο μέσος όρος των επιδόσεων του πεδίου ήταν 10,39.

Η πολιτική των τμημάτων

Το όριο στο οποίο διαμορφώνεται ετησίως η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής εξαρτάται και από την πολιτική των τμημάτων ως προς τον συντελεστή που επιλέγουν για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ. Η ΕΒΕ προκύπτει από τη μέση επίδοση των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενη με ένα συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Οι διδάσκοντες στα χαμηλής ζήτησης τμήματα, καθώς ανησυχούν ότι δεν θα καλυφθούν οι θέσεις των εισακτέων και άρα θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του τμήματός τους, επιλέγουν τον χαμηλότερο συντελεστή 0,8. Ετσι ρίχνουν την κατώτερη ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.