Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα τολμηρό άλμα στην εκπαιδευτική της πραγματικότητα – και ο διάλογος μόλις ξεκίνησε. Ο Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, προτείνει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που οι μαθητές εισάγονται στα πανεπιστήμια. Το μοντέλο που παρουσιάστηκε, βασισμένο στη φιλοσοφία του «Εθνικού Απολυτηρίου», φέρνει στο προσκήνιο την ουσία της γνώσης και επιχειρεί να σπάσει τον μονοδιάστατο κύκλο της αποστήθισης.
Με στόχο την εφαρμογή από το 2029, η πρόταση δεν είναι απλώς τεχνική ή διοικητική – είναι παιδαγωγική και βαθιά πολιτισμική. Τέρμα στις 4 εξετάσεις-«καρμανιόλα». Στη θέση τους, μια διαδρομή τριών ετών με πανελλαδικές εξετάσεις σε 9 βασικά μαθήματα, κατανεμημένα ισόρροπα στην Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου.
Μια βαθμολογία που χτίζεται σταδιακά
Στην ουσία, οι μαθητές καλούνται να «ξεδιπλώσουν» τις ικανότητές τους σταδιακά. Κάθε τάξη του Λυκείου δίνει την ευκαιρία για πανελλαδική αξιολόγηση σε διαφορετικά μαθήματα. Η βαθμολογία προκύπτει από τη σύνθεση των γραπτών επιδόσεων και των λυκειακών επιδόσεων – με τρόπο όμως που προλαμβάνει τις μεγάλες αποκλίσεις και διατηρεί την αξιοκρατία.
Αυτό το «σπάσιμο» των εξετάσεων μπορεί να ακούγεται σύνθετο, αλλά στην πράξη μειώνει το άγχος, επενδύει στη συνέχεια και προσφέρει χώρο στην κριτική σκέψη, στην ουσιαστική κατανόηση – και όχι στη μηχανική αποστήθιση.
Η φιλοσοφία πίσω από τους αριθμούς
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της τελικής βαθμολογίας προβλέπει συνδυασμό: ένα μέρος (20%) προκύπτει από τις εξετάσεις των τριών λυκειακών ετών, ενώ το υπόλοιπο 80% από τέσσερα πανελλαδικά μαθήματα (όπως στο ισχύον σύστημα). Όμως η διαφορά είναι θεμελιώδης: ο μαθητής δεν φτάνει στη Γ’ Λυκείου κουβαλώντας μόνο ένα άγχος, αλλά και τη δύναμη μιας προϊστορίας. Μιας διαδρομής.
Ο διάλογος άνοιξε – θα αντέξει;
Η πρόταση παρουσιάστηκε ήδη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το καυτό θέμα συζήτησης στην εκπαιδευτική κοινότητα. Για πρώτη φορά, η πολιτεία φαίνεται να συζητά σοβαρά μια μετάβαση που δεν ποντάρει μόνο στην «αντικειμενικότητα» του γραπτού, αλλά και στην καλλιέργεια μιας συνολικής σχολικής εμπειρίας.
Το ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει: μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που να είναι και δίκαιο και λειτουργικό; Που να σέβεται τις ανάγκες των μαθητών και να διατηρεί το αδιάβλητο; Οι απαντήσεις θα δοθούν όχι μόνο στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και μέσα στα ίδια τα σχολεία. Εκεί όπου οι αλλαγές δοκιμάζονται στην πράξη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι, αν εφαρμοστεί, το νέο σύστημα θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε το Λύκειο. Όχι πια σαν προθάλαμο πανικού, αλλά σαν στάδιο ουσιαστικής προετοιμασίας και αξιολόγησης.
#ΕθνικόΑπολυτήριο #ΝέοΣύστημαΕξετάσεων #Πανελλαδικές2029 #Εκπαίδευση #Μαθητές #Λύκειο #Πανελλαδικές #ΝέαΓενιά #ΝάξοςΕκπαίδευση #NaxosPress