Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλαδικές 2023: Ανακοινώνονται αύριο (27/07) οι βάσεις

Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώνονται αύριο (27/07) οι βάσεις

|

Αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, ανακοινώνονται οι βάσεις 2023 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροροφίες του newsit.gr, σε λίγες ώρες οι χιλιάδες υποψήφιοι στις Πανελλάδικες 2023 θα γνωρίζουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουρεγίο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και που εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση σχετικά με το τμήμα εισαγωγής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη, η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε δώσει μία πιο σαφή εικόνα για το πότε αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων, καθώς είχε υπογράμμισε ότι οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στο τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2023, αλλά και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, είναι αυτές που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό ποια τμήματα θα πάρουν φέτος την ανηφόρα αλλά και σε ποιες σχολές θα υπάρξει υποχώρηση των βάσεων.

Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες για τις βάσεις

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τις βάσεις, ενδέχεται να ανατραπούν από τρεις παραμέτρους, οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Θα είναι, ωστόσο, καθοριστική η συμβολή τους στην τελική διαμόρφωση των βάσεων.

Σύμφωνα με τον κ.Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό – ερευνητή, ο οποίος για περισσότερα από 10 χρόνια καταγράφει τις προβλέψεις του για όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού, «πέρσι και φέτος υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες», ενώ διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Μέχρι πριν δύο χρόνια, κάθε υποψήφιος είχε ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων για όλα τα τμήματα του πεδίου και δημοσιεύονταν τα αντίστοιχα στατιστικά με τους μέσους όρους. Από πέρσι, όμως, που το κάθε παιδί έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων των Πανελλαδικών – έχουμε μόνο τα στοιχεία ανά μάθημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ένα παιδί που έχει γράψει 19 στη Βιολογία, μπορεί να έχει γράψει 12 στην Έκθεση και να τεθεί εκτός Ιατρικής, μπορεί όμως να έχει γράψει 17 στην Έκθεση και να μπαίνει – δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε χωρίς τα στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιφύλαξη, όπως επισημαίνει ο ίδιος «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έχει επηρεάσει τις οικογένειες των υποψηφίων, η ακρίβεια. Τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος ή θέρμανσης, ίσως τελικά κατευθύνουν παιδιά σε σχολές κοντά στο σπίτι τους. Αυτό παραμένει ένα άγνωστο και μη μετρήσιμο μέγεθος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, η μετακίνηση των νέων φοιτητών είναι προκαθορισμένη – μία οικογένεια, που μένει στη Βέροια, για παράδειγμα, ξέρει πως το παιδί υποχρεωτικά θα φύγει να σπουδάσει σε άλλη πόλη, γιατί στη Βέροια δεν υπάρχουν σχολές. Ή αν μένουν στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές – αν το παιδί προσανατολίζεται σε πολυτεχνικές σχολές, εξ ορισμού θα φύγει. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως εξαίρεση αποτελούν, κατά κανόνα, οι Ιατρικές, καθώς στην περίπτωση αυτή, ισχύει το ‘Ας μπει Ιατρική κι ας είναι όπου να’ναι’».

Σχετικά με τον τρίτο αστάθμητο παράγοντα, ο ειδικός έχει να πει: «εντελώς απρόβλεπτες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι οποίες συχνά αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Για παράδειγμα, φέτος έχει ακουστεί πολύ πως υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προγραμματιστές – σκεφτείτε πως στην αγορά εργασίας προσλαμβάνουν προγραμματιστές ακόμη και πριν πάρουν το πτυχίο τους! Το γεγονός αυτό, ίσως οδηγήσει σε μία αυξημένη κινητικότητα ως προς τις σχολές Πληροφορικής. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα συμβεί και σε ποια έκταση – οι βάσεις καθορίζονται όχι από το ίδιο το φαινόμενο αλλά από την έκταση του φαινομένου».

Η κωδικοποίηση στις εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον κ.Στρατηγάκη,
«Στο 1ο πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 50 έως 400 μόρια, σε όλη τη γκάμα των σχολών.
Στο 2ο πεδίο, οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, φέρνουν άνοδο γενικά, όχι όμως στις χαμηλόβαθμες σχολές, δηλαδή τις σχολές με βάση κάτω από το 12. Εκεί, προβλέπεται να σημειωθεί πτώση, επειδή είναι αρκετά λιγότεροι οι υποψήφιοι.
Στο 3ο πεδίο, εκτιμάται πως θα υπάρξει μικρή άνοδος, της τάξης των 50 μορίων, αλλά μόνο για την Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις σχολές, με βαθμό εισαγωγής κάτω από 15, προβλέπεται μεγαλύτερη πτώση – γενικά σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση, όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω στη βαθμολογική κλίμακα.
Στο 4ο πεδίο, θα έχουμε παντού άνοδο, διότι τα παιδιά έγραψαν καλύτερα στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα – μόνο στην Οικονομία έγραψαν χειρότερα. Επιπλέον, φέτος ήταν σχεδόν 1.500 περισσότεροι υποψήφιοι. Οι υψηλότερες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, συνηγορούν στην άνοδο των βάσεων σε όλη την κλίμακα των μορίων, δηλαδή από 50 έως 400 μόρια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο