Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλαδικές 2023: Ανακοινώνονται αύριο (27/07) οι βάσεις

Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώνονται αύριο (27/07) οι βάσεις

|

Αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, ανακοινώνονται οι βάσεις 2023 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροροφίες του newsit.gr, σε λίγες ώρες οι χιλιάδες υποψήφιοι στις Πανελλάδικες 2023 θα γνωρίζουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουρεγίο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και που εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση σχετικά με το τμήμα εισαγωγής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη, η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε δώσει μία πιο σαφή εικόνα για το πότε αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων, καθώς είχε υπογράμμισε ότι οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στο τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2023, αλλά και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, είναι αυτές που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό ποια τμήματα θα πάρουν φέτος την ανηφόρα αλλά και σε ποιες σχολές θα υπάρξει υποχώρηση των βάσεων.

Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες για τις βάσεις

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τις βάσεις, ενδέχεται να ανατραπούν από τρεις παραμέτρους, οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Θα είναι, ωστόσο, καθοριστική η συμβολή τους στην τελική διαμόρφωση των βάσεων.

Σύμφωνα με τον κ.Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό – ερευνητή, ο οποίος για περισσότερα από 10 χρόνια καταγράφει τις προβλέψεις του για όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού, «πέρσι και φέτος υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες», ενώ διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Μέχρι πριν δύο χρόνια, κάθε υποψήφιος είχε ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων για όλα τα τμήματα του πεδίου και δημοσιεύονταν τα αντίστοιχα στατιστικά με τους μέσους όρους. Από πέρσι, όμως, που το κάθε παιδί έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων των Πανελλαδικών – έχουμε μόνο τα στοιχεία ανά μάθημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ένα παιδί που έχει γράψει 19 στη Βιολογία, μπορεί να έχει γράψει 12 στην Έκθεση και να τεθεί εκτός Ιατρικής, μπορεί όμως να έχει γράψει 17 στην Έκθεση και να μπαίνει – δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε χωρίς τα στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιφύλαξη, όπως επισημαίνει ο ίδιος «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έχει επηρεάσει τις οικογένειες των υποψηφίων, η ακρίβεια. Τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος ή θέρμανσης, ίσως τελικά κατευθύνουν παιδιά σε σχολές κοντά στο σπίτι τους. Αυτό παραμένει ένα άγνωστο και μη μετρήσιμο μέγεθος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, η μετακίνηση των νέων φοιτητών είναι προκαθορισμένη – μία οικογένεια, που μένει στη Βέροια, για παράδειγμα, ξέρει πως το παιδί υποχρεωτικά θα φύγει να σπουδάσει σε άλλη πόλη, γιατί στη Βέροια δεν υπάρχουν σχολές. Ή αν μένουν στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές – αν το παιδί προσανατολίζεται σε πολυτεχνικές σχολές, εξ ορισμού θα φύγει. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως εξαίρεση αποτελούν, κατά κανόνα, οι Ιατρικές, καθώς στην περίπτωση αυτή, ισχύει το ‘Ας μπει Ιατρική κι ας είναι όπου να’ναι’».

Σχετικά με τον τρίτο αστάθμητο παράγοντα, ο ειδικός έχει να πει: «εντελώς απρόβλεπτες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι οποίες συχνά αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Για παράδειγμα, φέτος έχει ακουστεί πολύ πως υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προγραμματιστές – σκεφτείτε πως στην αγορά εργασίας προσλαμβάνουν προγραμματιστές ακόμη και πριν πάρουν το πτυχίο τους! Το γεγονός αυτό, ίσως οδηγήσει σε μία αυξημένη κινητικότητα ως προς τις σχολές Πληροφορικής. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα συμβεί και σε ποια έκταση – οι βάσεις καθορίζονται όχι από το ίδιο το φαινόμενο αλλά από την έκταση του φαινομένου».

Η κωδικοποίηση στις εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον κ.Στρατηγάκη,
«Στο 1ο πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 50 έως 400 μόρια, σε όλη τη γκάμα των σχολών.
Στο 2ο πεδίο, οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, φέρνουν άνοδο γενικά, όχι όμως στις χαμηλόβαθμες σχολές, δηλαδή τις σχολές με βάση κάτω από το 12. Εκεί, προβλέπεται να σημειωθεί πτώση, επειδή είναι αρκετά λιγότεροι οι υποψήφιοι.
Στο 3ο πεδίο, εκτιμάται πως θα υπάρξει μικρή άνοδος, της τάξης των 50 μορίων, αλλά μόνο για την Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις σχολές, με βαθμό εισαγωγής κάτω από 15, προβλέπεται μεγαλύτερη πτώση – γενικά σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση, όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω στη βαθμολογική κλίμακα.
Στο 4ο πεδίο, θα έχουμε παντού άνοδο, διότι τα παιδιά έγραψαν καλύτερα στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα – μόνο στην Οικονομία έγραψαν χειρότερα. Επιπλέον, φέτος ήταν σχεδόν 1.500 περισσότεροι υποψήφιοι. Οι υψηλότερες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, συνηγορούν στην άνοδο των βάσεων σε όλη την κλίμακα των μορίων, δηλαδή από 50 έως 400 μόρια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.