Με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων υπέρ, έναντι 76 κατά και με 46 αποχές και 2 παρών ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ο νόμος για τα Ομόφυλα ζευγάρια. Από τη διαδικασία προέκυψαν «ρωγμές» στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Ειδικότερα, για τη Ν.Δ. ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, «όχι» 20 βουλευτές και μετρήθηκαν 31 αποχές.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης αγνόησε την κομματική πειθαρχία και δεν προσήλθε στη Βουλή, αναφέροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε χειρουργείο, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε παρών επί της αρχής.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ 11 διαφωνούντες κατευθύνθηκαν στην αποχή, στάση την οποία ακολούθησαν και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη». Το Νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ικανοποίηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του νομοσχεδίου, κάτι που αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα, καθώς η ανάποδη ανάγνωση λέει πως 51 βουλευτές της Ν.Δ. είτε καταψήφισαν είτε απείχαν. Την ίδια ώρα, η σκληρή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ήταν κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητo, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου απάντησε με ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν λόγους για να είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις, κάποιους μήνες πριν, που έλεγαν πως η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα θα απόσχει, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά στην τελική ευθεία αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. άλλαξαν την αρχική τους πρόθεση και μετακινήθηκαν είτε από το κατά στην αποχή, ακόμη και από την αποχή στο υπέρ. Η αλλαγή στάσης προήλθε από την κινητοποίηση του Μαξίμου την τελευταία εβδομάδα, με τον Γιάννη Μπρατάκο να έχει καθοριστικό ρόλο και σε αρκετές περιπτώσεις να σηκώνει το τηλέφωνο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στην «Καθημερινή» την ικανοποίησή τους για τρεις λόγους. Οπως έλεγαν, πρώτον, τελικά όσοι επέλεξαν την αποχή ήταν περισσότεροι από εκείνους που επέλεξαν την καταψήφιση, που σημαίνει πως η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση βρήκε ευήκοα ώτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεύτερον, ο αριθμός των βουλευτών που πήραν τον λόγο για να επιχειρηματολογήσουν κατά του νομοσχεδίου ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να μην εκπεμφθεί μια εικόνα που δεν θα ήταν καθόλου κολακευτική για την κυβερνητική παράταξη, όπου βουλευτές πυροβολούν ομαδόν μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Αντίθετα, στην πλειονότητά τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν τον λόγο επιχειρηματολόγησαν υπέρ του νομοσχεδίου. Τρίτον, σε πολιτικό επίπεδο το κέρδος για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως έφερε ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, δίνοντας επικοινωνιακούς πόντους στην κυβέρνηση που φάνηκε να επιβάλλει την ατζέντα που ήθελε.
Οι υπέρ, οι κατά, οι αποχές
Οσον αφορά τα ονόματα, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, όπως προελέχθη, 107 «γαλάζιοι» βουλευτές, εκ των οποίων υπήρχαν μερικές εκπλήξεις, όπως ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Στράτος Σιμόπουλος και ο Γιώργος Καρασμάνης. Κατά ψήφισαν 20, ενώ στην αποχή κινήθηκαν 31. Συνολικά 4 μέλη του υπουργικού απείχαν: ο Μάκης Βορίδης, η Μαρία Κεφάλα, ο Σταύρος Κελέτσης και ο Γιάννης Μπούγας. Από το ΠΑΣΟΚ οι 11 που επέλεξαν την αποχή ήταν: η κ. Λιακούλη, ο κ. Χνάρης, η κ. Καζάνη, ο κ. Πουλάς, ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Παρασκευαΐδης, η κ. Σταρακά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο κ. Μπαράν, ο κ. Πάνας και ο κ. Νικολαΐδης. Πηγές του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα έλεγαν πως «η πλειοψηφία των βουλευτών μας στοιχίσθηκε κάτω από την κεντρική επιλογή του κόμματος, προσθέτοντας πως «δεν μπαίνουμε σε λογική αριθμών, ούτε σε σύγκριση με άλλα κόμματα όπως κάνει η κυβέρνηση». Ενδεικτικό είναι πάντως πως το 68% της Κ.Ο. της Ν.Δ. ψήφισε υπέρ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ήταν 66%.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του κ. Πολάκη από τη θέση του υπερσυντονιστή των ΕΠΕΚΕ.
Τι προβλέπεται από τον νέο νόμο του κράτους
Με τον νέο νόμο, όπως έχει διευκρινίσει ο εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, «εισήχθη η ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».
Ο νέος νόμος «προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών». Αντιθέτως, «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετη μητρότητα) στα ζευγάρια ανδρών».