Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΟι δήμοι δεν τα πάνε ... καλά με το θέμα "φιλοξενία" ζώων...

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

|

Λιγότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας, σε σύνολο 332 δήμων, υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο για τη φιλοξενία ζώων συντροφιάς. Την ίδια στιγμή, ελάχιστα από τα υπάρχοντα δημοτικά καταφύγια διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθορίζει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου από τους δήμους, ιδιώτες ή φιλοζωικές οργανώσεις.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργούν πολλά μικρά καταφύγια από εθελοντές που φιλοξενούν σκύλους, οι οποίοι εγκαταλείπονται αλλά και γάτες που χρειάζονται φροντίδα, τα οποία υποκαθιστούν την κρατική μέριμνα και τα οποία βέβαια δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια δεδομένου ότι βασίζονται στην αυτοθυσία μερικών και δεν έχουν χρηματοδότηση. Η ρύθμιση και αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας έχει θορυβήσει τους εθελοντές που φοβούνται ότι θα χρειαστεί από τη μία μέρα στην άλλη να κλείσουν τους χώρους τους.

Η κ. Μαριάνθη Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στην «Καθημερινή» τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα ανοίξουμε την πόρτα ενός χώρου που φιλοξενεί ζώα και θα τα αφήσουμε στον δρόμο. Σε καμία περίπτωση τα ζώα που φιλοξενούνται δεν θα επανατοποθετηθούν. Μπορεί να σφραγιστεί ένας χώρος γιατί δεν είναι κατάλληλος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να δέχεται καινούργια ζώα. Οσα ήδη φιλοξενούνται θα γίνει προσπάθεια να δοθούν για υιοθεσίες ή θα συνεχίσουν να παραμένουν στον χώρο».

Η ειδική γραμματέας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει χρηματοδότηση σε φιλοζωικές οργανώσεις για τη δημιουργία καταφυγίων. «Είναι κάτι που το έχουμε σκεφτεί, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το μητρώο των φιλοζωικών οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα και να υπάρχει πλήρης εικόνα. Μετά την καταγραφή θα γίνουν προσπάθειες να στηρίξουμε το έργο των φιλοζωικών», διευκρινίζει.

Μέσα από το πρόγραμμα για τους δήμους «Φιλόδημος» προβλεπόταν η χρηματοδότηση σε κάθε δήμο άνω των 3.000 κατοίκων για την κατασκευή καταφυγίου φιλοξενίας ζώων συντροφιάς. Το πρόγραμμα έχει κλείσει (σ.σ. και δεν προβλέπεται άμεσα να ανοίξει καινούργιο παρόμοιο) και έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον. Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί (μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου) φτάνει τα 8.156.000 ευρώ, ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι μπορούν είτε να κατασκευάσουν οι ίδιοι καταφύγιο είτε να συνεργαστούν με ιδιώτη ή φιλοζωικό σωματείο.

Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, αδειοδοτημένους χώρους φιλοξενίας ζώων συντροφιάς έχουν οι Δήμοι Λάρισας, Ηρακλείου, Βέροιας και Αλεξανδρούπολης.

Οπως επισημαίνει η κ. Δημοπούλου, τα καταφύγια που θέλουν να πραγματοποιούν αναδοχές και στο εξωτερικό θα πρέπει εκτός από αδειοδοτημένα να είναι και εγκεκριμένα από το κράτος, ώστε τα ζώα να φεύγουν με συγκεκριμένες και νόμιμες διαδικασίες.

Με βάση όσα προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ, η ίδρυση καταφυγίου προϋποθέτει προηγούμενη άδεια, η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το καταφύγιο. Η δημιουργία και λειτουργία των καταφυγίων επιτρέπεται εκτός των ορίων της οικιστικής περιοχής. Ωστόσο θα πρέπει να απέχουν έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο του οικισμού και να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση.

Για να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης η αίτηση του δήμου θα πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση όπου θα περιγράφονται ακριβώς οι χώροι που θα δημιουργηθούν (υποδομές/κτίρια), το είδος και ο αριθμός των ζώων που θα διαμένουν στο καταφύγιο, καθώς και περιγραφή του εξοπλισμού για τη σίτιση, την υδροδότηση αλλά και τον τρόπο συλλογής λυμάτων. Η ΚΥΑ επίσης καθορίζει κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων και παράλληλα ορίζει πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για τη λειτουργία των καταφυγίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην έξοδο του πάρκινγκ στο Δημαρχείο Νάξου

Πέμπτη 30 Μαρτίου και κλειστός ο δρόμος εξόδου από το πάρκινγκ στο Δημαρχειακό Μέγαρο προς την παραλία της Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο