Λιγότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας, σε σύνολο 332 δήμων, υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο για τη φιλοξενία ζώων συντροφιάς. Την ίδια στιγμή, ελάχιστα από τα υπάρχοντα δημοτικά καταφύγια διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθορίζει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου από τους δήμους, ιδιώτες ή φιλοζωικές οργανώσεις.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργούν πολλά μικρά καταφύγια από εθελοντές που φιλοξενούν σκύλους, οι οποίοι εγκαταλείπονται αλλά και γάτες που χρειάζονται φροντίδα, τα οποία υποκαθιστούν την κρατική μέριμνα και τα οποία βέβαια δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια δεδομένου ότι βασίζονται στην αυτοθυσία μερικών και δεν έχουν χρηματοδότηση. Η ρύθμιση και αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας έχει θορυβήσει τους εθελοντές που φοβούνται ότι θα χρειαστεί από τη μία μέρα στην άλλη να κλείσουν τους χώρους τους.
Η κ. Μαριάνθη Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στην «Καθημερινή» τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα ανοίξουμε την πόρτα ενός χώρου που φιλοξενεί ζώα και θα τα αφήσουμε στον δρόμο. Σε καμία περίπτωση τα ζώα που φιλοξενούνται δεν θα επανατοποθετηθούν. Μπορεί να σφραγιστεί ένας χώρος γιατί δεν είναι κατάλληλος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να δέχεται καινούργια ζώα. Οσα ήδη φιλοξενούνται θα γίνει προσπάθεια να δοθούν για υιοθεσίες ή θα συνεχίσουν να παραμένουν στον χώρο».
Η ειδική γραμματέας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει χρηματοδότηση σε φιλοζωικές οργανώσεις για τη δημιουργία καταφυγίων. «Είναι κάτι που το έχουμε σκεφτεί, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το μητρώο των φιλοζωικών οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα και να υπάρχει πλήρης εικόνα. Μετά την καταγραφή θα γίνουν προσπάθειες να στηρίξουμε το έργο των φιλοζωικών», διευκρινίζει.
Μέσα από το πρόγραμμα για τους δήμους «Φιλόδημος» προβλεπόταν η χρηματοδότηση σε κάθε δήμο άνω των 3.000 κατοίκων για την κατασκευή καταφυγίου φιλοξενίας ζώων συντροφιάς. Το πρόγραμμα έχει κλείσει (σ.σ. και δεν προβλέπεται άμεσα να ανοίξει καινούργιο παρόμοιο) και έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον. Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί (μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου) φτάνει τα 8.156.000 ευρώ, ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι μπορούν είτε να κατασκευάσουν οι ίδιοι καταφύγιο είτε να συνεργαστούν με ιδιώτη ή φιλοζωικό σωματείο.
Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, αδειοδοτημένους χώρους φιλοξενίας ζώων συντροφιάς έχουν οι Δήμοι Λάρισας, Ηρακλείου, Βέροιας και Αλεξανδρούπολης.
Οπως επισημαίνει η κ. Δημοπούλου, τα καταφύγια που θέλουν να πραγματοποιούν αναδοχές και στο εξωτερικό θα πρέπει εκτός από αδειοδοτημένα να είναι και εγκεκριμένα από το κράτος, ώστε τα ζώα να φεύγουν με συγκεκριμένες και νόμιμες διαδικασίες.
Με βάση όσα προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ, η ίδρυση καταφυγίου προϋποθέτει προηγούμενη άδεια, η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το καταφύγιο. Η δημιουργία και λειτουργία των καταφυγίων επιτρέπεται εκτός των ορίων της οικιστικής περιοχής. Ωστόσο θα πρέπει να απέχουν έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο του οικισμού και να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση.
Για να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης η αίτηση του δήμου θα πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση όπου θα περιγράφονται ακριβώς οι χώροι που θα δημιουργηθούν (υποδομές/κτίρια), το είδος και ο αριθμός των ζώων που θα διαμένουν στο καταφύγιο, καθώς και περιγραφή του εξοπλισμού για τη σίτιση, την υδροδότηση αλλά και τον τρόπο συλλογής λυμάτων. Η ΚΥΑ επίσης καθορίζει κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων και παράλληλα ορίζει πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για τη λειτουργία των καταφυγίων.