Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΝομική Σχολή Αθηνών: Έκθεση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της...

Νομική Σχολή Αθηνών: Έκθεση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

|

Αφιερωμένη στα πενηντάχρονα της εμβληματικής αντιδικτατορικής κατάληψης της Νομικής Σχολής του 1973 είναι η αρχειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε στο ισόγειο της Νομικής Σχολής Αθηνών (Σόλωνος 57).

Την συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, με χορηγό το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ήταν 21 Φεβρουαρίου 1973 όταν περίπου 4.000 φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρωμένοι στην ταράτσα της Νομικής Σχολής, στη μαζικότερη έως τότε φοιτητική αντιπαράθεση με την χούντα, καλούσαν τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες. Ζητούν πρώτα και κύρια την κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος 1347, που επιτρέπει την άρση της αναβολής στράτευσης για τους φοιτητές που απέχουν από τα μαθήματα τους. Τον Μάρτιο του 1973 πραγματοποιούν εκ νέου κατάληψη της Νομικής. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, είχε ξεκινήσει.

Με τεκμηριωμένη γνώση και υλικό από πρωτογενείς πηγές -φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα της εποχής, αφίσες, προκηρύξεις η έκθεση εστιάζει μεν στην κατάληψη της Νομικής, όμως προσπαθεί μέσα από τις τέσσερις ενότητες που τη συγκροτούν να καλύψει την πορεία του φοιτητικού κινήματος από την επιβολή της δικτατορίας έως την πτώση της και την αντίδραση νέων ανθρώπων απέναντι στο καθεστώς.

«Η κατάληψη της Νομικής δεν ήταν πυροτέχνημα ούτε μια μοναδική πράξη», τόνισε στα εγκαίνια της έκθεσης ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. «Ήταν καρπός ενός συνεχώς αναπτυσόμενου φοιτητικού κινήματος, το οποίο εφορμώμενο από σπουδαστικά αιτήματα οδήγησε σύντομα σε ανοιχτή σύγκρουση με το στρατιωτικό καθεστώς. Η θαρραλέα στάση των άοπλων φοιτητών και φοιτητριών μπροστά στην βίαιη καταστολή και η ανταπόκριση ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν καταλύτη για τα επόμενα βήματα του φοιτητικού κινήματος με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973».

Σκοπός των διοργανωτών είναι να τιμήσουν το γεγονός, τους πρωταγωνιστές του και παράλληλα η έκθεση να αποτελέσει στοιχείο διαπαιδαγώγησης των φοιτητών και φοιτητριών που περνούν καθημερινά από τον χώρο του ισογείου του ιστορικού κτιρίου.

Με τίτλο «Στ’ όνομα της ελευθερίας: Η κατάληψη της Νομικής και το αντιδικτατορικό κίνημα -50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής Σχολής» η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο στις 21/2/2023, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων. Είχε αποφασιστεί επί πρυτανείας του πρώην πρύτανη ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου και υλοποιείται τώρα.

Η πρώτη ενότητά της επικεντρώνεται στην περίοδο 1967 έως 1970. Ξεκινά με τεκμήρια από την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος και την πολιτική της χούντας στην εκπαίδευση, τις απολύσεις καθηγητών, την καθιέρωση του καθεστωτικού εκπροσώπου στην διοίκηση του Ιδρύματος, την επαναφορά του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων στην εισαγωγή των φοιτητών, την διάλυση και στη συνέχεια την επανασύσταση συλλόγων με φιλοχουντική πια διοίκηση. Στην ενότητα αυτή, επισημαίνει ο αν. καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης, και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ «προσπαθήσαμε να σταθούμε στην αντίσταση των λίγων φοιτητών και φοιτητριών της εποχής εκείνης οι οποίοι πλήρωσαν την αντίσταση με βασανιστήρια και φυλακίσεις. Κι επίσης να θυμίσουμε τον αντίστοιχο αγώνα στο εξωτερικό των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη εκεί και υπήρξαν πολύτιμοι αρωγοί με την διάχυση της πληροφορίας στην διεθνή κοινή γνώμη».

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στην περίοδο 1970-1972 κι αναζητά, μέσα από τις χαραμάδες που άφησε η αποκαλούμενη «φιλελευθεροποίηση» που υποσχόταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, τους όρους της δημιουργίας του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Η λογοτεχνία, οι εκδόσεις, το σινεμά, το θέατρο όλα όσα σηματοδοτούσαν μια νέα εποχή και βέβαια η Ελληνοευρωπαϊκή Ποίηση Νέων-μια καταλυτική συλλογικότητα. Στην ίδια ενότητα αναδεικνύεται το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών που υπήρξε ο καταλύτης για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος.

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στην εξέγερση της Νομικής, ακολουθώντας την πορεία από το νομοθετικό διάταγμα που επέβαλε τη στρατολόγηση των ηγετικών στελεχών του συνδικαλιστικού φοιτητικού κινήματος, αυτά καθαυτά τα γεγονότα της Νομικής και στη συνέχεια τον ελληνικό, αλλά κυρίως διεθνή αντίκτυπό της.

Και κλείνει με αρχειακό υλικό από την κατάληψη της Νομικής στα βήματα έως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη συνέχεια στην κυπριακή τραγωδία και στην πτώση της χούντας.

Στηρίχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στομιστορικό αρχείο του ΕΚΠΑ και πλαισιώθηκε από τεκμήρια που έδωσαν πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες της εποχής. Πολύτιμα τεκμήρια, σκέψεις, σημειώσεις προστέθηκαν στο αρχείο του ΕΚΠΑ. Όπως επεσήμανε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης παρουσιάζοντας την έκθεση «αλίμονο στους θεσμούς που δεν θυμούνται την ιστορία τους, αλίμονο στους θεσμούς που δεν μπορούν να αναλογιστούν τις σκοτεινές πλευρές, που δεν προασπίζονται το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη».

Την έκθεση χαιρέτησαν επίσης ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος και ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/12/203 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής.

Στα εγκαίνια το παρών έδωσαν οι Στέφανος Τζουμάκας, Όλγα Τρέμη, Τιτίκα-Μαρία Σαράτση, Χρήστος Λάζος, Τέλης Σαμαντάς, Βίκτωρ Αρδίττης, Αλκμήνη Ψιλοπούλου, Μαριάννα Τζιαντζή κ.ά

Νατάσσα Δομνάκη

Πηγή: https://www.amna.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

ΙΝΚΑ – Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 20% τη φετινή χρονιά

Διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ

Ρέντη – Επεισόδια: Ομολόγησε 18χρονος, ποινική δίωξη εις βάρος του

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 18χρονου που ομολόγησε την εμπλοκή του στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη.

ΕΠΑ.Λ. Ίου: Απέκτησε δύο νέες ειδικότητες από τη σχολική χρονιά 2024-25

Ποιες είναι οι δύο νέες ειδικότητες που εγκρίθηκαν στο ΕΠΑ.Λ Ίου για τη σχολική χρονιά 2024 - 25

Πανναξιακός ΑΟΚ: “Καθάρισε” την Αγία Παρασκευή, μπουγέλο στον 14χρονο Βερύκκοκο

Αποφασιστικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε της Αγίας Παρασκευής (82-64) στη 4η φετινή του νίκη - Κερασάκι στην ...τούρτα η παρουσία του 14χρονου Γιάννη Βερύκοκκου (video)

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)