Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική Ελλάδα: Η αγροτική γη, ασπίδα στην άναρχη ανάπτυξη νησιών

Νησιωτική Ελλάδα: Η αγροτική γη, ασπίδα στην άναρχη ανάπτυξη νησιών

|

Η προστασία του αγροτικού τοπίου και της αγροτικής γης είναι το μεγάλο στοίχημα για την ορθολογική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Μια επιδίωξη η οποία μπορεί να μην κινείται μόνο στα όρια του ρομαντισμού, παρά τη μεγάλη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, καθώς τα υπό εκπόνηση τοπικά πολεοδομικά σχέδια δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους, υποστηρίζοντας ότι το αγροτικό τοπίο είναι σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και της άυλης κληρονομιάς των νησιών.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών». «Κάθε νησί έχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική του απομόνωση. Είναι βέβαιο ότι τα μικρά νησιά μας προκαλούν ερευνητικά για το πώς διαχειριζόμαστε την “εξουσία” που έχουμε ως πολεοδόμοι και χωροτάκτες, τραβώντας γραμμές», ανέφερε η Ρένα Κλαμπατσέα, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Μαρία Καραμανώφ, υποστήριξε ότι η τουριστική ανάπτυξη των νησιών τα τελευταία χρόνια δεν είναι φυσιολογική. «Βλέπαμε την καταστροφή να έρχεται εδώ και πολλά χρόνια. Ξέραμε τι θα συμβεί και είχαμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε. Η νομολογία του ΣτΕ για τα νησιά προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και ενέπνευσε το περιβαλλοντικό κίνημα. Παρερμηνεύτηκε, καταστρατηγήθηκε, διαστρεβλώθηκε και εντέλει ξεχάστηκε, όπως και η βιώσιμη ανάπτυξη».

Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναρχίας που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ορισμένα νησιά το πώς ο χωρικός σχεδιασμός της Μυκόνου συμπεριέλαβε τελικά στον πολεοδομικό σχεδιασμό ως δεύτερο λιμάνι του νησιού, εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν… αυθαίρετα από ιδιώτες, στους οποίους είχαν επιβληθεί και πρόστιμα για τις πράξεις τους. «Είμαστε ανάξιοι διαχειριστές μιας κληρονομιάς που άντεξε χιλιετίες. Ας σώζουμε οτιδήποτε σώζεται», κατέληξε.

Πολιτισμική ταυτότητα
Ενα κοινό σημείο «συνάντησης» των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ημερίδα ήταν η ανάγκη προστασίας της αγροτικής γης. Για το θέμα μίλησαν κατ’ αρχάς ο Γιώργος Βλάχος, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Βαγγέλης Παυλής, επίκουρος καθηγητής στην ίδια σχολή. «Βλέποντας τις αλλαγές κάλυψης την προηγούμενη δεκαετία, παρατηρούμε ότι η αγροτική γη και οι θαμνώνες μετατράπηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι τα δάση σε αστική γη. Η πίεση έχει πλέον μετατοπιστεί εκεί», ανέφεραν.

«Στα νησιά, όπου η κλίμακα είναι μικρή, το αγροτικό τοπίο με τις αναβαθμίδες του και τις άλλες ιδιαιτερότητές του αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας. Επομένως, η διασφάλιση της αγροτικής γης ουσιαστικά διασφαλίζει με έμμεσο τρόπο και την τουριστική ανάπτυξη. Περαιτέρω, λειτουργεί προς όφελος της βιοποικιλότητας: στα νησιά έχουμε 43 τοπικές ποικιλίες κηπευτικών, 32 δενδρωδών και μικρών καρποφόρων, 29 τοπικές ποικιλίες αμπελιών, 4 φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, 4 σιτηρών και 4 ψυχανθών».

Παροχή κινήτρων

Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η θεσμική προστασία της γεωργικής γης δεν είναι αποτελεσματική. «Η παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς πιέσεις. Τα έσοδα από τη γεωργία δεν θα φθάσουν ποτέ τα έσοδα από τον τουρισμό. Επομένως χρειάζονται μέτρα ρυθμιστικού χαρακτήρα για την προστασία της γης. Ειδικά για τα νησιά, η προστασία δεν πρέπει να περιορίζεται στη γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς αυτή είναι ελάχιστη». «Για να σώσουμε το νησιωτικό τοπίο, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το δομημένο περιβάλλον, αλλά και με την ύπαιθρο και τον αγροτικό χώρο που συνενώνει τις νησιωτικές κοινωνίες με την άυλη κληρονομιά που ενσωματώνει», ανέφερε η αρχιτέκτονας Ηβη Νανοπούλου.


«Διεθνώς γίνεται μια εμπορευματοποίηση του χώρου, που στη χώρα μας ροκανίζει και κατασπαταλάει την ύπαιθρο, μια εξέλιξη μη αναστρέψιμη. Οσο συμβαίνουν αυτά, ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως την έλλειψη νερού, τις πλημμύρες, την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας». Οπως εκτίμησε, αν η αρχιτεκτονική των κτιρίων που ανεγείρονται στη νησιωτική ύπαιθρο ακολουθούσε τις μορφές και τους όγκους της αγροτικής αρχιτεκτονικής, τότε αυτό θα διασφάλιζε τον σαφή διαχωρισμό των οικισμών αλλά και θα περιόριζε τις υπερβολές.

Οι επιστήμονες πρότειναν τη θεσμική προστασία της αγροτικής γης ώστε να αποτραπεί η αλλαγή χρήσης της (για δόμηση σπιτιών, εξοχικών, ξενοδοχείων κ.ο.κ.), τη θέσπιση «κόφτη» ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ιδιοκτησίας και την ενίσχυση της δικτύωσης των παραγωγικών τομέων (λ.χ. γεωργία με τουρισμό) ώστε να διατηρηθεί, έστω εν μέρει, η επισιτιστική αυτάρκεια στα μικρά νησιά.

Κείμενο: Γιώργος Λιάλιος – Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουριστικές αφίξεις: Που κέρδισε και που έχασε η Ελλάδα

Ανεβασμένη συνολικά η κίνηση τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη. Πού κινήθηκαν τα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με μεγάλους αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές. Οι τάσεις και οι παράμετροι που οδήγησαν τη ζήτηση.

Μουσείο Μπενάκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία»

Σαντορίνη – ΙΜΠΗΣ: Γεωλογική ξενάγηση στη Νέα Καμένη και την καλδέρα της Σαντορίνης

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. Η εκδρομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από το παλιό λιμάνι των Φηρών.

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Ομαδική αποχώρηση μελών από την Νομαρχιακή Επιτροπή

Δήλωση αποχώρησης κομματικών αιρετών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Κυκλάδων

Νάξος – Αγγίδια: Πρωτοχρονιάτικη Εκδρομή σε Βόλο – Πήλιο και Οσιος Λουκάς (πρόγραμμα)

Η πρωτοχρονιάτικη εκδρομή από τα μέλη του Συλλόγου Αγγιδιωτών "Ο Αγιος Χαράλαμπος" (πρόγραμμα)

Δονούσα: Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν περισσότερες προσεγγίσεις του “Σκοπελίτη”

Επιστολή από τους επαγγελματίες της Δονούσας για το γεγονός ότι ο "Σκοπελίτης" έχει λιγότερες προσεγγίσεις στο νησί τους σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία νησιά (Ηρακλειά – Κουφονήσι – Σχοινούσα) των Μικρών Κυκλάδων..

Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά Εργαστήρια με κεντρικό θέμα τα όρια

Στόχος των εργαστηρίων είναι η κατανόηση της σημασίας των ορίων, που αποτελούν μέρος των θεμελίων πάνω στα οποία χτίζονται οι σχέσεις γονέων – παιδιών

Μύκονος: Αδεια για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Μιχάλης Γκανάς - Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο