Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΝέα παράταση ενός έτους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για αυθαιρεσίες των δήμων...

Νέα παράταση ενός έτους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για αυθαιρεσίες των δήμων (!!!)

|

Παρατάσεων και νομιμοποιήσεων συνέχεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία νομιμοποίησης αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και άρδευσης δήμων σε δασικές εκτάσεις, ενώ νομιμοποιούνται πολεοδομικές παρανομίες στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης».

Προηγήθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα «βροχή» παρατάσεων σε πολεοδομικά θέματα, ανάμεσα στα οποία και η έμμεση παράταση για τη δόμηση στα μικρά οικόπεδα, η οποία δυσαρέστησε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζήτησαν χθες στη Βουλή να δοθεί «κανονική» παράταση.

Οι νέες ρυθμίσεις κατατέθηκαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ανακουφιστική φροντίδα. Ανάμεσα σε αυτές:

– Παρατείνεται έως το τέλος του 2023 η προθεσμία που δόθηκε σε δήμους να νομιμοποιήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα ύδρευσης και άρδευσης που κατασκευάστηκαν παράνομα σε δασικές εκτάσεις. Η αρχική, διετής προθεσμία είχε δοθεί με τον ν. 4280/2014 (γνωστό ως «αντιδασικό») και έκτοτε παρατείνεται. Ενδιαφέρον είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση ως στόχος της εν λόγω ρύθμισης αναφέρεται «η προστασία των δασικών εκτάσεων».

– Νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παρανομίες του κτιριακού συγκροτήματος του «Αναρρωτηρίου Πεντέλης», που σήμερα λειτουργεί ως «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας» της Περιφέρειας Αττικής.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχει κατατεθεί πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορά παρατάσεις διαφόρων προθεσμιών, όπως τις δηλώσεις αυθαιρέτων σε δάση, την ολοκλήρωση παλαιών πολεοδομικών σχεδίων κ.ά.

Η σημαντικότερη αφορούσε την έμμεση παράταση της δυνατότητας οικοδόμησης σε μικρά οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα «κατοχύρωσης» του δικαιώματος δόμησης σε μικρά οικόπεδα σε όσους καταθέσουν ακόμη και μια απλή αίτηση για όρους δόμησης.

Παρά τη δυνατότητα που δόθηκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας δέχθηκε χθες «επίθεση» στη Βουλή από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαμαρτύρονταν γιατί δεν έδωσε μια… κανονική παράταση, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (δηλαδή, τουλάχιστον για 3-4 χρόνια ακόμη).

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά που μίλησε για «ασυνέπεια του κράτους, την οποία πληρώνουν οι πολίτες» (εννοώντας ως ασυνέπεια την… κατάργηση μιας αποδεδειγμένα κακής πρακτικής).

Αντίθετα, ο Σύλλογος Πολεοδόμων – Χωροτακτών με χθεσινή του ανακοίνωση στράφηκε κατά της έμμεσης παράτασης, υποστηρίζοντας ότι «θα εξασφαλιστούν δικαιώματα δόμησης για έναν ανυπολόγιστο αριθμό εκτός σχεδίου γηπέδων σε όλη την επικράτεια, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οργάνωση του χώρου».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική