Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΝαυάγιο - Πύλος (update): Στους 79 οι νεκροί, τουλάχιστον 600 άτομα στο...

Ναυάγιο – Πύλος (update): Στους 79 οι νεκροί, τουλάχιστον 600 άτομα στο πλοίο (!!!)

|

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 79 μεταναστών, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Βίντεο με πλάνα από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Όλα τα μέσα έχουν διατεθεί κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε τον συντονισμό, από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

 

Συνδρομή C-130 τις βραδινές ώρες

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, πλωτάρχης Λ.Σ, Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε στην «Κ» πως το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού.

«Ευτυχώς επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. μόλις 2-3 μποφόρ και αυτό κάνει εύκολη την έρευνα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, στα όρια των ελληνικών υδάτων. Επίσης είναι ένα ναυάγιο με πολλούς επιβαίνοντες, αν και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό. Οι συνάδελφοι που αντίκρισαν το πλοίο κάνουν λόγο για ένα κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Καταλαβαίνετε ότι η έρευνα θα κρατήσει μέρες».

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από το αλιευτικό πριν βυθιστεί, στις οποίες φαίνονται στοιβαγμένοι άνθρωποι στο κατάστρωμα.

Τραγωδία στην Πύλο: Στους 79 οι νεκροί από το ναυάγιο – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης-1

 

Το αλιευτικό σκάφος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρεται να επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αξιωματούχος που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανεβάζει τον αριθμό στους 600. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες.

Είκοσι οχτώ εκ των διασωθέντων έχουν διακομιστεί στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες του Λιμενικού και την Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

«Στο νοσοκομείο μας νοσηλεύουμε 28 διασωθέντες. Ο τελευταίος ήρθε πριν από λίγο. Οι πρώτοι ήρθαν γύρω στις 13.00 και μετά από καμιά ώρα άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι» δήλωσε στην «Κ» η Ελένη Αλιφέρη, διοικήτρια νοσοκομείου Καλαμάτας.

Οι ηλικίες των νοσηλευόμενων ξεκινούν από 16 ετών και είναι όλοι έφηβοι ή άντρες. «Ημασταν σε επιφυλακή από χθες τα ξημερώματα, όταν και ειδοποιηθήκαμε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί να συνδράμουμε. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν βατά προβλήματα: υπογλυκαιμία, πυρετό, υποθερμία, αναπνευστικά προβλήματα. Σε κάποιους κάναμε εισαγωγή για παρακολούθηση. Παραμένουμε σε επιφυλακή για όσο χρειαστεί».

Κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

Το αλιευτικό σκάφος φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις ιταλικές. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το χρονικό

Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης. Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα. στο πλοίο

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες στις οποίες επίσης δεν ζητήθηκε βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ελέγχονται μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα και φέρεται να λένε πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια του «Αντριάνα».

Τραγωδία στην Πύλο: Στους 79 οι νεκροί από το ναυάγιο – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης-8
Intime

 

Φρεγάτα με σορούς από το ναυάγιο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι τις Καλαμάτας στις 8μμ. Οι σοροί θα μεταφερθούν με νοικιασμένο – φορτηγό – ψυγείο σε νεκροτομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν.

Εκτιμάται πως οι επιβαίνοντες είχαν καταβάλει περί τα 5.000 με 6.000 ευρώ για το ταξίδι τους έως Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στις μηχανές του πλοίου, ενώ βρισκόταν ακόμα σχετικά κοντά στις ακτές της Λιβύης. Ορισμένοι πρότειναν να γυρίσουν πίσω, αλλά υπερίσχυσαν εκείνοι που επέμεναν να συνεχιστεί ο πλους, ώστε να «μη χαθούν τα χρήματα».

Δίπλα στο αλιευτικό σκάφος βρισκόταν σκάφος Λιμενικού Σώματος. Όταν έσβησε η μηχανή επικράτησε πανικός, κινήθηκαν όλοι προς τη μία πλευρά του πλοίου και ανετράπη. Ο ιταλικός θάλαμος ειδοποιήθηκε από τηλεφώνημα γυναίκας από ΜΚΟ και όχι από κάποιον από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες. Εχουν σωθεί ως επί το πλείστον άνδρες, και εκφράζονται φόβοι πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε καμπίνα.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Παναγιώτης Ψαρράς στη Μικτή Ομάδα Νήσων, υπερηφάνεια για τη Νάξο

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο νεαρός αθλητής ξεχωρίζει και εκπροσωπεί επάξια τον Πανναξιακό και τη Νάξο στους Περιφερειακούς Αγώνες της ΕΟΚ.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

Με συνταγή που διασώζεται από την προηγούμενη χιλιετία, το κεφαλοτύρι Πιτταρά ωριμάζει για 12 μήνες και αναδεικνύει τη Νάξο ως γαστρονομικό θησαυρό.

Πρόταση Ημέρας: Ολόκληρα κουκιά γιαχνί

τα φρέσκα κουκιά έχουν πολλά ατού. Είναι θρεπτικά και νόστιμα, λιγότερα επιβαρυμένα από άλλα κηπευτικά, και γίνονται πολλά ωραία φαγητά.

Πέντε ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές: Αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό σύμφωνα με τη “Daily Mail”

Αν θέλετε αυθεντική ελληνική εμπειρία, μακριά από τα πλήθη της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά τα πέντε νησιά υπόσχονται γαλήνη, φυσική ομορφιά και ατόφια φιλοξενία.

Κικίλιας από Σύρο: “Καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου την καλοκαιρινή περίοδο”

Βασίλης Κικίλιας από Σύρο: «Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.»

Ολυμπιακός: 4η σερί χρόνια σε Final Four – 14 φορές στην κορυφή της Ευρώπης

Με τη νίκη επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, οι Ερυθρόλευκοι φτάνουν τις 14 συμμετοχές σε Final Four και συνεχίζουν ασταμάτητοι προς τον θρόνο της Euroleague!

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών