Το θέμα του νερού παραμένει στο προσκήνιο… Καθημερινά στις τηλεοπτικές εκπομπές και στις μεγάλες ιστοσελίδες, όλοι μιλάνε για το νερό και την ορθή διαχείρισή του… Το Σαββατοκύριακο είχε την τιμητική του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Σαββατοκύριακο από τις 6”, για το θέμα της λειψυδρίας.
Μαζί του και ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός γιατί η λειψυδρία δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά ήρθε για να μείνει.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιανός, τόνισε πως στον Δήμο έγιναν όλες οι απαραίτητες και τάχιστες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η επάρκεια του πόσιμου νερού για το 2024, ωστόσο επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να τους αναβαθμιστούν, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, για την ανάπτυξη και της αγροτικής παραγωγής.
«Πράγματι η τοποθέτηση του κ. Λέκκα είναι πολύ ορθή. Η κάθε τοπική κοινωνία και το κάθε νησί θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, για την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.
Θα πρέπει να διατηρήσει την αγροτική παραγωγή η Νάξος, θα πρέπει να αναπτυχθεί στον τουρισμό και φυσικά οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν νερό.
Εμείς για το 2024 δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, ούτε με το νερό της άρδευσης. Είναι περιορισμένο, έχουν υποχωρήσει τα υπόγεια ύδατα, αλλά για το 2024 δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα αφού υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στη νησιωτική Ελλάδα, ανά νησί ή αν;a Δήμο, μιας και εμείς είμαστε πέντε νησιά, θα πρέπει να βρεθούνε και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, π.χ. εμείς που έχουμε αγροτική παραγωγή, που έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς θα πρέπει να τους εκσυγχρονίσουμε, να τους αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να γίνει επαναχρησιμοποίηση του νερού, η τεχνολογία βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι.
Χρειάζεται λοιπόν ο σχεδιασμός και το χρηματοδοτικό εργαλείο έτσι ώστε να υπάρξει ευημερία και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι εμείς εδώ είμαστε και πολύ φιλόξενοι, το νερό το κερνάμε, το καταναλώνουμε, το κακοδιαχειριζόμαστε πολλές φορές εμείς οι ντόπιοι, γιατί έχουμε μάθει έτσι. Ενώ το νερό θα πρέπει να κοστολογείται σε μία σωστή τιμή πάντα και βέβαια να το σεβόμαστε».
Όσον αφορά την ερώτηση της δημοσιογράφου για τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα του νησιού που έχει στερέψει και ότι οι αγροτικοί παραγωγοί με το ζόρι θα καταφέρουν να βγάλουν παραγωγή 1.800 τόνους πατάτας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ανέφερε:
«Σίγουρα ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας είναι άδειος όλο το χειμώνα, η λιμνοδεξαμενή που παίρνουμε και από εκεί νερό ύδρευσης είχε 30% πληρότητα, το χρησιμοποιούμε και σήμερα.
Από εκεί και πέρα έχουμε μισθώσει αφαλατώσεις και γεωτρήσεις για να καλύψουμε την ύδρευση και φυσικά οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γιατί έχουν υποχωρήσει τα πηγάδια και τα υπόγεια ύδατα, όπως είπε και ο κ. Λέκκας, το 70% και εδώ έρχεται από υπόγεια ύδατα.
Φυσικά και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους καλλιεργητές, η παραγωγή είναι μικρότερη και βέβαια η νέα σοδειά που ξεκινάει τον Αύγουστο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει».
Παρακολουθείστε το σχετικό video:
Με πληροφορίες από την Ertnews.gr