Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜόλις οκτώ (8) κλίνες σε ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Μόλις οκτώ (8) κλίνες σε ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

|

Από τη μία πλευρά οι σημαντικές ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας, από την άλλη η εκρηκτική άνοδος της γρίπης και των υπόλοιπων αναπνευστικών ιώσεων (συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού) που αρχίζουν ήδη και δημιουργούν ασφυκτική πίεση.

Ο θάνατος του εξάχρονου Θωμά για τον οποίο αναζητήθηκε χωρίς αποτέλεσμα κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη και τελικά μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της έλλειψης κρεβατιών στις παιδιατρικές ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα ένα τρίχρονο παιδί από το νοσοκομείο Κοζάνης με αεροδιακομιδή νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως τα παιδιά από Γρεβενά και Κοζάνη μεταφέρθηκαν στο Ρίο και στην Αθήνα, επειδή η μοναδική ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι στο Ιπποκράτειο με οκτώ κλίνες και είναι γεμάτη.

Οι ελλείψεις σε ΜΕΘ

Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας μας λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Στη περιφέρεια λειτουργούν 23 κλίνες, εκ των οποίων 18 κλίνες για non covid-19 περιστατικά και 5 κλίνες για covid.

Στην Αττική λειτουργούν 32 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. 11 στο Αγλαΐα Κυριακού εκ των οποίων 6 κλίνες non covid και 5 covid. Στο Αγία Σοφία 9 κλίνες non covid-19, στο Παίδων Πεντέλης 6 κλίνες non covidκαι στο Αττικόν 6 κλίνες non covid-19.

Στις ΜΕΘ της Αττικής οι πληρότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν ήδη το 50%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί όσο μπαίνουμε σε περίοδο κορύφωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχουμε 10 κλίνες, εκ των οποίων 8 κλίνες για non covid-19 και 2 κλίνες για covid, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου 6 κλίνες εκ των οποίων 5 κλίνες non covid και 1 κλίνη covid, στο Ρίο 7 κλίνες εκ των οποίων 5 κλίνες non covid και 2 κλίνες covid. Στη Θεσσαλία και την Ήπειρο δεν υπάρχει ΜΕΘ Παίδων.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι πως ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στην έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού και της γρίπης αλλά και την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ Παίδων, τόνιζε ότι ανησυχεί για τα παιδιά και εκτίμησε ότι ίσως η Επιτροπή των Ειδικών θα έπρεπε να σκεφτεί και να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να επιτείνει τα πρόβλημα και να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών και δη των παιδιών για νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σημείωσε την ανάγκη ενός παιδιατρικού νοσοκομείου για τη Βόρεια Ελλάδα και στιγμάτισε την έλλειψη κλινών ΜΕΘ για παιδιά, όπου, όπως ανέφερε, “υπάρχουν μόνο 8 κλίνες για έναν πληθυσμό που καλύπτει το 30% της Ελλάδος”. “Τρεις διακομιδές μέτρησα το τελευταίο διάστημα όπου χρειάστηκαν εντατική. Φύγανε για Αθήνα και Πάτρα”, ανέφερε.

Σύμφωνα επίσης με την ΠΟΕΔΗΝ, την ημέρα των Φώτων είχαμε νέα διακομιδή 11χρονης με υποκείμενα σοβαρά προβλήματα υγείας, θετικής στο κορονοϊό, από την περιφέρεια στην Αττική και συγκεκριμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Και μάλιστα λόγω ομίχλης δεν μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή από Γιάννενα στην Αττική. Έτσι το κοριτσάκι διασωληνωμένο, συνοδεία γιατρού και όλα τα μέτρα ασφαλείας, με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Άκτιο και από εκεί έγινε η αεροδιακομιδή για την Αττική.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Αρχειοφυλάκειο: Επέστρεψε το έγχαρτο αρχείο του πάλαι ποτέ Υποθηκοφυλακείου

Επέστρεψε στην Αμοργό το έγχαρτο αρχείο του καταργηθέντος Υποθηκοφυλακείου - Πως θα ονομάζεται πλέον

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Γκίκας: 3,5 εκατ. ευρώ στα νησιά για κάλυψη αναγκών λειψυδρίας

Νέα δέσμη χρηματοδοτήσεων 3,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας - Ποια είναι τα νησιά των Κυκλάδων

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Κυκλάδες – Σύρος: Εκεί που συνυπάρχουν οι δύο παραδόσεις

Πάσχα στη Σύρο, Πάρο, Κίμωλο - Τι αναφέρουν φορείς των νησιών στις Κυκλάδες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων: Η αφρόκρεμα των νέων αστέρων έρχεται στη Νάξο

Στη Νάξο 23-27 Απριλίου όλα τα αστέρια του Ελληνικού Μπάσκετ για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Οι Ομιλοι και οι αγώνες

Νάξος – Μέλανες: “Περιφάνες”, πρόσκληση παρουσίας και συμμετοχής την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Στις Μελάνες της Νάξου, η Μεγάλη Παρασκευή φωτίζεται κυριολεκτικά και συμβολικά από ένα ξεχωριστό παμπάλαιο έθιμο που κρατά ζωντανό το πνεύμα της κοινότητας: τις Περιφάνες. (video)

Νάξος – Μονή: Με εθελοντική εργασία έγινε η πλακόστρωση του δρόμου της Αγίας Φωτεινής

Η Πλακόστρωση του Δρόμου της Αγίας Φωτεινής: Ένα Συλλογικό Έργο των Κατοίκων της Μονής

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία

Πρόταση ημέρας: Πατάτες φούρνου άλαδες με ταχινολέμονο

Ένα νηστίσιμο πιάτο πλούσιο, νόστιμο και χορταστικό, από τη μοναστηριακή κουζίνα του όρους Σινά, που μπορεί να λειτουργήσει, βέβαια, και ως συνοδευτικό.

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

ΠΑΣΟΚ- “Αποφασίζουμε για τον τόπο μας”: Συγκίνησε η παρουσία της Παπαζώη, τι ειπώθηκε στις θεματικές ενότητες (video)

Δύο θεματικές ενότητες για Υγεία, Νησιωτικότητα, Τουρισμό – Ομιλία Ανδρουλάκη για ΦΠΑ, μεταφορές και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - Ποιοι μίλησαν το θερμό χειροκρότημα για την Παπαζώη (video)