Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης: "Η Μαρία Καρυστιανού έχασε το παιδί της, σκύβω το κεφάλι"

Μητσοτάκης: “Η Μαρία Καρυστιανού έχασε το παιδί της, σκύβω το κεφάλι”

|

Η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με τη μετωπική σύγκρουση τρένων μονοπώλησε τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις που κατακρίνουν τους γονείς των θυμάτων, σημειώνοντας ότι «ένας γονιός που έχασε το παιδί του, μπορεί να εκφράζεται με όποιον τρόπο θέλει».

«Η κ. Καρυστιανού έχασε το παιδί της, βάζω τίτλους τέλους εδώ και σκύβω το κεφάλι, δεν έχω να πω τίποτα. Εμένα δεν θα με ακούσετε ποτέ να λέω κακή κουβέντα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε άλλο σημείο ότι «η δικαιοσύνη έχει κινηθεί με τον δικό της ρυθμό, όντας σίγουρη ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας». Συμπλήρωσε ότι «θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη, πρώτος εγώ μετά τους συγγενείς των θυμάτων», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνον από τη δικαιοσύνη». «Τα ερωτήματα που υπάρχουν μου τα κάνουν ακόμα και τα ίδια τα παιδιά μου», ανέφερε, μνημονεύοντας ότι εξ αρχής είχε μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, είπε ότι «οι πολίτες ζητούσαν να μάθουν την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει». Και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις, για το τι κάνει η πολιτεία και η δικαιοσύνη». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους σοκαρισμένος από το ηχητικό. Δεν μπορώ να διανοηθώ τον πόνο των γονέων να ακούνε τη φωνή των παιδιών τους», τόνισε.

Εξεταστική – Φορτίο 

Ερωτηθείς για το φορτίο του τρένου, είπε ότι σε πρώτη φάση εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αμαξοστοιχία δεν μετέφερε τίποτα ύποπτο, «μεταφέροντας τις πληροφορίες τις οποίες είχαμε. Με διαβεβαίωναν η Πυροσβεστική και Hellenic Train». «Μετά είπα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, άρα περιμένω κι εγώ τις απαντήσεις», τόνισε. Αφού βεβαίωσε ότι δεν είχε λόγους να συγκαλύψει κανέναν, υπογράμμισε ότι «αν αποδειχθεί ότι υπήρχε κάτι ύποπτο στο τρένο θα ζητήσουμε από τον υπεύθυνο της αμαξοστοιχίας, τη Hellenic Train, να λογοδοτήσει».

Ερωτηθείς για το σημείο του δυστυχήματος και τα –πιθανά– ίχνη των διαλυτών που χάθηκαν, είπε ότι «πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις στο πεδίο» και πως «στο δικό μου επίπεδο το βασικό μέλημα ήταν να ταυτοποιήσουμε τις σορούς». Επισήμανε ότι αποφάσεις στο πεδίο ελήφθησαν σε υπηρεσιακό επίπεδο, λέγοντας ότι «όλα έγιναν με καλό σκοπό και όχι για να συγκαλυφθεί το οτιδήποτε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η δικαιοσύνη έχει κινηθεί με τον δικό της ρυθμό, όντας σίγουρη ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συμφωνήσει σε προανακριτική επιτροπή «υπό την προϋπόθεση ότι ο εισαγγελέας κρίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενη εμπλοκή που θα οδηγήσει την υπόθεση στη Βουλή».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη». Πρόσθεσε ότι όλοι οι μάρτυρες, κι όσοι δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική της Βουλής, «θα καταθέσουν στο δικαστήριο».

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης να απαντήσει και για την ποινική διερεύνηση του ρόλου του τότε υπουργού Μεταφορών και τώρα βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Αχ. Καραμανλή: «Το γεγονός πως ο Καραμανλής είναι βουλευτής, δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την όποια πιθανή ποινική διερεύνηση για τον ρόλο του, σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, δηλώνοντας ενοχλημένος ότι «είναι τεράστιο ψέμα ότι είμαι ο ενορχηστρωτής μίας συγκάλυψης, θα συνεχίσω να το αποκρούω», διερωτώμενος: «Μέσα στον πόνο και την οργή, το μέλημά μου ήταν τι να συγκαλύψω ακριβώς;».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική