Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜε αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

|

Πατάτες και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, ντομάτες από την Τουρκία, πιπεριές από την Ολλανδία, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία, ακτινίδια από την Ιταλία, λεμόνια από τη Νότια Αφρική και καρπούζια από την Αλβανίας, είναι τα φρούτα και λαχανικά που κυριαρχούν στη λίστα με τις αυξημένες εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δεκάμηνο 2024, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», οι εισαγωγές συνεχίστηκαν με αυξημένους ρυθμούς κατά 10,41%, φτάνοντας τους  604,343 χιλ. τόνους έναντι 547,338 χιλ. τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχώρια παραγόμενα φρούτα και λαχανικά και η εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο τους πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στον ΟΤ, οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 9,04% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023 διορθώνοντας ελαφρώς το 10,55% του ενιάμηνου 2024.

φρούτα και λαχανικά

Οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, για τις εισαγωγές στα κυριότερα προϊόντα.

Με βάση αυτά έγιναν εισαγωγές:

α) 219.537 τόνοι πατάτες έναντι 191.258 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 14,81%) προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Σεπτεμβρίου 2024) από την Αίγυπτο κατά 75%, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

β) 206.709 τόνοι μπανάνες έναντι 190.588 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 8,46%) προερχόμενες από Ισημερινό (κατά 91,6%) και ακολουθούν Κολομβία και Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες κυρίως γειτονικές χώρες.

γ)  8.784 τόνοι κρεμμύδια έναντι 25.262 τόνων πέρσι μειωμένες (μείωση κατά 65,23%) προερχόμενα από Αυστρία (κατά 40%) και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτος.

δ) 27.405 τόνοι ντομάτες έναντι 23.508 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 3,67%) με το 49% της ποσότητας να προέρχεται από την Τουρκία και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία. Μάλιστα το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 11.642 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία (μέρος των οποίων επανεξήχθη προς Ισραήλ)

ε) 6.786 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 4.864 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 39,51%) προερχόμενες από Ολλανδία (κατά 31,3%) και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.

ζ) 15.640 τόνοι μήλων έναντι 8.650 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 80,81%) προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία (κατά 43,6%) και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 7.529 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.838 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 28,97%) προερχόμενα από Ολλανδία (κατά 72%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κένυα.

θ) 3.251 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.961 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 65,78%) προερχόμενα από Ιταλία (κατά 33,4%) και ακολουθούν Ιράν και Ολλανδία.

ι) 4.878 τόνοι πορτοκάλια έναντι 3.665 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 33,10%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (κατά 70%) και ακολουθούν Νότια Αφρική και Ολλανδία.

ια) 27.546 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 25.128 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 9,6%) προερχόμενα από Νότια Αφρική (κατά 29,6%), Αργεντινή και Αίγυπτο.

ιβ) 11.986 τόνοι μανιτάρια έναντι 11.436 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 4,81%) προερχόμενα από Πολωνία (κατά 95%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.

ιγ) 1.131 τόνοι καρπούζια έναντι 573 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 97,38%) προερχόμενα από Αλβανία κατά 37,3% (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους), τη Ρουμανία και το Ιράν  και

ιδ) 6.887 τόνοι μαρούλια έναντι 5.4166 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 27,16%).

Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες ακόμη και ραπανάκια κ.ά.

φρούτα και λαχανικά

Ελληνοποιήσεις σε φρούτα και λαχανικά

«Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας ότι η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εν τούτοις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε κρούσματα επιστροφής φορτίων ντομάτας Τουρκίας από Ισραήλ, που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας και επανεξαχθεί στο  Ισραήλ γιατί δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα προβλεπόμενα φυτουγειονομικά πιστοποιητικά», επισημαίνει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, με αφορμή τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην κτηνοτροφία από τις εισαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης, απευθύνει έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια.

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins, χωρίς να παίρνονται προληπτικά μέτρα για την μετάδοση της ασθένειας moria στις ακτινιδιές, όπως και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, από εισαγωγές μολυσμένων από τρίτες χώρες (πορτοκάλια Αιγύπτου, μανταρίνια Αλβανίας). «Το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν, που εισφέρει πάνω από 306 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας σε 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η  έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική.

Ανάγκη η διενέργεια αυστηρών ελέγχων

«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός, που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα σε περιόδους, που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει.

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως μας εξηγεί, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.

«Η αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών παραγωγής της ΕΕ και τρίτων χωρών είναι ένα αίτημα των κοινοτικών παραγωγών, προκειμένου να αποφευχθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνουμε την σημασία της εφαρμογής των κατοπτρικών ρητρών για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον κοινοτικό τομέα των οπωροκηπευτικών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι οι παρεμφερείς αυστηροί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)