Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜε αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

|

Πατάτες και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, ντομάτες από την Τουρκία, πιπεριές από την Ολλανδία, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία, ακτινίδια από την Ιταλία, λεμόνια από τη Νότια Αφρική και καρπούζια από την Αλβανίας, είναι τα φρούτα και λαχανικά που κυριαρχούν στη λίστα με τις αυξημένες εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δεκάμηνο 2024, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», οι εισαγωγές συνεχίστηκαν με αυξημένους ρυθμούς κατά 10,41%, φτάνοντας τους  604,343 χιλ. τόνους έναντι 547,338 χιλ. τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχώρια παραγόμενα φρούτα και λαχανικά και η εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο τους πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στον ΟΤ, οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 9,04% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023 διορθώνοντας ελαφρώς το 10,55% του ενιάμηνου 2024.

φρούτα και λαχανικά

Οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, για τις εισαγωγές στα κυριότερα προϊόντα.

Με βάση αυτά έγιναν εισαγωγές:

α) 219.537 τόνοι πατάτες έναντι 191.258 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 14,81%) προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Σεπτεμβρίου 2024) από την Αίγυπτο κατά 75%, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

β) 206.709 τόνοι μπανάνες έναντι 190.588 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 8,46%) προερχόμενες από Ισημερινό (κατά 91,6%) και ακολουθούν Κολομβία και Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες κυρίως γειτονικές χώρες.

γ)  8.784 τόνοι κρεμμύδια έναντι 25.262 τόνων πέρσι μειωμένες (μείωση κατά 65,23%) προερχόμενα από Αυστρία (κατά 40%) και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτος.

δ) 27.405 τόνοι ντομάτες έναντι 23.508 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 3,67%) με το 49% της ποσότητας να προέρχεται από την Τουρκία και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία. Μάλιστα το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 11.642 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία (μέρος των οποίων επανεξήχθη προς Ισραήλ)

ε) 6.786 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 4.864 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 39,51%) προερχόμενες από Ολλανδία (κατά 31,3%) και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.

ζ) 15.640 τόνοι μήλων έναντι 8.650 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 80,81%) προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία (κατά 43,6%) και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 7.529 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.838 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 28,97%) προερχόμενα από Ολλανδία (κατά 72%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κένυα.

θ) 3.251 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.961 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 65,78%) προερχόμενα από Ιταλία (κατά 33,4%) και ακολουθούν Ιράν και Ολλανδία.

ι) 4.878 τόνοι πορτοκάλια έναντι 3.665 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 33,10%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (κατά 70%) και ακολουθούν Νότια Αφρική και Ολλανδία.

ια) 27.546 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 25.128 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 9,6%) προερχόμενα από Νότια Αφρική (κατά 29,6%), Αργεντινή και Αίγυπτο.

ιβ) 11.986 τόνοι μανιτάρια έναντι 11.436 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 4,81%) προερχόμενα από Πολωνία (κατά 95%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.

ιγ) 1.131 τόνοι καρπούζια έναντι 573 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 97,38%) προερχόμενα από Αλβανία κατά 37,3% (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους), τη Ρουμανία και το Ιράν  και

ιδ) 6.887 τόνοι μαρούλια έναντι 5.4166 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 27,16%).

Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες ακόμη και ραπανάκια κ.ά.

φρούτα και λαχανικά

Ελληνοποιήσεις σε φρούτα και λαχανικά

«Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας ότι η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εν τούτοις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε κρούσματα επιστροφής φορτίων ντομάτας Τουρκίας από Ισραήλ, που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας και επανεξαχθεί στο  Ισραήλ γιατί δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα προβλεπόμενα φυτουγειονομικά πιστοποιητικά», επισημαίνει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, με αφορμή τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην κτηνοτροφία από τις εισαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης, απευθύνει έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια.

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins, χωρίς να παίρνονται προληπτικά μέτρα για την μετάδοση της ασθένειας moria στις ακτινιδιές, όπως και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, από εισαγωγές μολυσμένων από τρίτες χώρες (πορτοκάλια Αιγύπτου, μανταρίνια Αλβανίας). «Το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν, που εισφέρει πάνω από 306 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας σε 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η  έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική.

Ανάγκη η διενέργεια αυστηρών ελέγχων

«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός, που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα σε περιόδους, που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει.

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως μας εξηγεί, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.

«Η αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών παραγωγής της ΕΕ και τρίτων χωρών είναι ένα αίτημα των κοινοτικών παραγωγών, προκειμένου να αποφευχθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνουμε την σημασία της εφαρμογής των κατοπτρικών ρητρών για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον κοινοτικό τομέα των οπωροκηπευτικών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι οι παρεμφερείς αυστηροί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Κίνηση Προστασία Νησίδων: “Αντίσταση” από τις τοπικές (Νάξου) κοινωνίες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο Χαλκί της Νάξου για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων – Συνεχίζεται η δράση της “Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων”

“Smart Islands”: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Καστελόριζο (20 – 21 Σεπτεμβρίου)

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Smart Islands» στο Καστελόριζο 20 – 21 Σεπτεμβρίου

Naxos Medical: Εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, έλευση χειρουργού Εμμανουήλ Τσίγκου

Σε συνεργασία με τον χειρουργό Εμμανουήλ Τσίγκο, το ιατρικό κέντρο ενισχύει την υγειονομική κάλυψη του νησιού — Νέα επίσκεψη την Τετάρτη 7 Μαΐου

Avaton 1739: Η γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά του Κάστρου της Νάξου

Ένα all-day café & wine bar που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη σύγχρονη κυκλαδίτικη γαστρονομία, με φόντο την πανοραμική θέα της Χώρας.

Νάξος – Φιλώτι (Oxford School): Όταν η γνώση συναντά τον σεβασμό και την ευαισθησία

Ένα απόγευμα με περιεχόμενο και ουσία από το Oxford School – Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Μαράκη Κατερίνας, με θέμα τη σημασία των ορίων και την επιβράβευση της εκπαιδευτικής προσπάθειας

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου