Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΜαζί για το Παιδί: Πυρκαγιές στην Ελλάδα και ο ρόλος των παιδιών

Μαζί για το Παιδί: Πυρκαγιές στην Ελλάδα και ο ρόλος των παιδιών

|

Με τις φωτιές να εξακολουθούν να καίνε σε πολλά σημεία της χώρας, ακόμα και για τους ενήλικες είναι δύσκολη και επιβαρυντική η επαφή με τις εικόνες, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια ό,τι συμβαίνει.

Τα παιδιά είναι από τους πληθυσμούς με ακόμα μεγαλύτερη ευαλωτότητα κατά την έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο. Μπορεί να ανησυχούν ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί στα ίδια ή στους αγαπημένους τους, να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι συμβαίνει ή και να έχουν εκτεθεί σε ακατάλληλες ή ανακριβείς πληροφορίες που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν.

Είναι φυσικό να αποτελεί πρόκληση για τους γονείς – φροντιστές το να συζητήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τις πυρκαγιές διατηρώντας ταυτόχρονα την -απαραίτητη για τα παιδιά- αίσθηση ασφάλειας. Η ομάδα της Πανελλαδικής Γραμμής 11525 παραθέτει κάποιες οδηγίες:

  • Ενημερώνουμε συνοπτικά, χωρίς να κρατάμε μυστικά. Είναι αδύνατο ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο γεγονός να παραμείνει κρυφό. Έχουμε στο νου μας πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε το παιδί, καθώς η προσπάθεια να αποκρύψουμε πλήρως το τι συμβαίνει μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να φοβηθεί ακόμα περισσότερο. Δεδομένου ότι το οικογενειακό κλίμα ίσως έχει αλλάξει μπορείτε να αναφέρετε ότι έχετε επηρεαστεί ενόψει των πυρκαγιών και γι’ αυτό όλοι μοιάζουν πιο στεναχωρημένοι και σκεπτικοί αυτές τις μέρες στο σπίτι.
  • Περιορίζουμε την έκθεση. Είναι σημαντικό οι πηγές πληροφόρησης (τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) να ανοίγουν συγκεκριμένες στιγμές μέσα στη ημέρα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν το παιδί είναι παρόν, απαραίτητη είναι η παρουσία των γονέων, ώστε να υπάρχει επίβλεψη. Επίσης, όταν διακινούνται εικόνες ή μαρτυρίες που είναι πολύ περιγραφικές (πχ. βίντεο πληγέντων ανθρώπων, ζώων, τόπων), τότε ήπια τραβάμε την προσοχή του παιδιού και κλείνουμε το ερέθισμα.
  • Κάνουμε συζητήσεις για αυτό που συμβαίνει. Ξεκινήστε οι ίδιοι μία συζήτηση σχετικά με το θέμα, ρωτήστε το παιδί τι έχει ακούσει για τις πυρκαγιές, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται. Κάνετε αυτή τη συζήτηση σε κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα υπάρχει χώρος ώστε να μιλήσει το παιδί και να το ακούσετε. Επιτρέψτε του να μιλήσει για όσα έχει μάθει και για το πώς νιώθει. Η έκφραση στεναχώριας ή και αγωνίας είναι αναμενόμενη και θεμιτή. Επιπλέον, είναι κομβικής σημασίας να ακολουθήσετε τον ρυθμό του παιδιού και να δώσετε όσες πληροφορίες χρειάζεται κάθε στιγμή, απαντώντας στις δικές του ερωτήσεις. Ας έχουμε υπόψιν μας πως τα παιδιά ακούν τις συνομιλίες των ενηλίκων, ακόμα κι όταν δεν τα αντιλαμβανόμαστε, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τι πληροφορίες αναπαράγετε όταν βρίσκονται σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.
  • Ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας. Ενώ διηγείστε τα γεγονότα, είναι απαραίτητο να αναφερθείτε στους ανθρώπους, στις υπηρεσίες και στην κοινότητα που έχουν κινητοποιηθεί προς βοήθεια όλων όσων το χρειάζονται (πχ. πυροσβέστες, εθελοντές). Ακόμα, είναι σημαντικό να συζητήσετε για όλα τα μέτρα που παίρνετε εσείς ως οικογένεια ώστε να είστε ασφαλείς αλλά και το τι μπορείτε να κάνετε εσείς προς στήριξη των πληγέντων.
  • Διορθώνουμε ανακριβείς πληροφορίες. Αν ακούσετε κάτι ανακριβές ή ακατάλληλο, ψύχραιμα μπορείτε να το επισημάνετε και να διορθώσετε τις πληροφορίες που το παιδί έχει λάβει. Εάν ακούσετε πως η οπτική γωνία του παιδιού (ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία) διαφέρει από την δική σας, είναι καλό να αναφέρετε σε ποιο σημείο διαφωνείτε επισημαίνοντας όμως ότι είναι αποδεκτό να μην έχετε την ίδια άποψη.
  • Έχουμε το νου μας για αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται μπορεί το παιδί να λαμβάνει νέες πληροφορίες ή να επεξεργάζεται σε άλλο επίπεδο τις πληροφορίες που του έχουμε ήδη δώσει. Γι΄αυτό παρατηρείστε πως είναι η διάθεση και η συμπεριφορά του παιδιού και αν χρειαστεί μπορείτε να επανέλθετε στην συζήτηση, για παράδειγμα ρωτώντας «έχεις ακούσει/δει/σκεφτεί κάτι καινούργιο για τις πυρκαγιές;».
  • Προστατεύουμε τον εαυτό μας. Είναι απαραίτητο εκτός από το παιδί να φροντίσετε και εσάς τους ίδιους. Αυτό μπορεί να γίνει περιορίζοντας την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε πληροφορίες εφόσον το χρειάζεστε, συζητώντας τους φόβους και τις ανησυχίες σας με ένα αγαπημένο σας ενήλικο πρόσωπο ή κάνοντας ό,τι σας προσφέρει χαλάρωση.

Σε περίπτωση που το χρειάζεστε, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στη Τηλεφωνική Γραμμή 11525 του “Μαζί για το Παιδί”, η οποία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-21:00.

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 & το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί»

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009 δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.

Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:
• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών
• Ομάδες στήριξης γονέων
• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.
Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.
Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 για τους συνδρομητές της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της OTE-COSMOTE, WIND και VODAFONE είναι δωρεάν.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8
—————-

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται εδώ και 27 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.
Το έργο του «Μαζί για το Παιδί» επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο εθελοντισμός είναι κινητήριος μοχλός του «Μαζί για το Παιδί» συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προώθηση των σκοπών και την υλοποίηση των δράσεων του.

Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.