Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαMarket Pass: Πέρασε με το .. "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ

Market Pass: Πέρασε με το .. “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ

|

Δεκτό, κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτές και οι τροπολογίες.

Στην τροπολογία για την κάρτα αγορών, «ναι» ψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ «κατά» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Επί του άρθρου 88 του νομοσχεδίου «Μεταβατική διάταξη για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 40 ν. 4759/2020», στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, 179 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Τσίπρας: Υποτυπώδης η φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων

Την τροπολογία για το Market Pass και τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων σχολίασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019».

Όπως είπε, ακόμα και αυτή η «υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσουν τα τρία δις. για το 2022, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος, αλλά ως δαπάνη».

«Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσει η φορολογία, το ποσό των χρημάτων που θα πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση» και που «μας οδηγούν εκ νέου σε κρίση».

«Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν επιτεύχθηκε καν «η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση

«Στην κυβερνητική τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει εδώ και 15 μήνες από την αισχροκέρδεια» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Μετά το “δώρο” 1,8 δισ. ευρώ υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει τώρα επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια.

Στην κυβερνητική τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει εδώ και 15 μήνες από την αισχροκέρδεια.

Η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια αποσκοπεί να προστατέψει τα ίδια τα υπερκέρδη. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης:

​Βαφτίζει την έκτακτη εισφορά “δαπάνη”, η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά.

​Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε., αντί για 90% που και ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς.

​Δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023 ενώ, βάσει του Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει συνεισφορά αλληλεγγύης και για το 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους».

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει απών από τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από νέες παλινωδίες κατέληξε να ψηφίσει “παρών” στο μέτρο της Κάρτας Αγορών. Επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας. Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.