Tον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες υπό τις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές κρούουν με την επιστολή παραίτησής τους δύο αγροτικοί γιατροί που υπηρετούσαν στο Ρέθυμνο.
Οι δύο γιατροί, δίδυμα αδέρφια 27 ετών, που βρέθηκαν από τα Πετράλωνα στο νότιο Ρέθυμνο για να κάνουν το αγροτικό τους πριν ξεκινήσουν την ειδικότητά τους, εξωθήθηκαν σε παραίτηση καθώς έκριναν πως αυτά που τους ζητήθηκαν ήταν πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης-Εμμανουήλ Σοφός, ο ίδιος και η αδερφή του, ενώ υπηρετούσαν ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου στα αγροτικά ιατρεία του Πλακιά και των Μελάμπων, κλήθηκαν, εντελώς ξαφνικά, να κάνουν εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στην Κρήτη.
«Είμαστε στον τρίτο μήνα δουλειάς και μας βάλανε να κάνουμε εφημερίες στα ΤΕΠ, με πολύ μεγάλη κίνηση ασθενών ειδικά την τουριστική περίοδο και στην ουσία χωρίς υποστήριξη αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες και σε ειδικευόμενους και σε ειδικούς γιατρούς, ενώ η κατάσταση είναι πολύ επισφαλής και με τους επιμελητές. Πρόσφατα μια ειδικευόμενη από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου παραιτήθηκε. Τελικά θα έπεφτε στις πλάτες μας μια τεράστια ευθύνη, στην οποία θα ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε χωρίς σχεδόν καθόλου εμπειρία και με συνθήκες ανασφάλειας για τους ασθενείς μας», λέει ο ίδιος.
Οπως εξηγεί ο κ. Σοφός, συχνά οι νέοι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν βάρδιες ύστερα από εφημερία χωρίς να έχουν κοιμηθεί καθόλου το βράδυ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν τολμούν να ενοχλήσουν τους γιατρούς που βρίσκονται στις κλινικές ή στο σπίτι τους για κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τελικά επουσιώδες.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, με βάση τις οδηγίες που έλαβαν αυτός και η αδερφή του, δεν θα εγκατέλειπαν εντελώς την ενδοχώρα, αφού και εκεί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, αλλά θα έπρεπε να γίνονται «λάστιχο» σε όλο τον νομό Ρεθύμνου με τέσσερις εφημερίες στο νοσοκομείο, δύο στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου συν τις υποχρεώσεις τους στα αγροτικά ιατρεία των χωριών που είχαν αναλάβει.
«Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τις δυσκολίες στον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ κ. Αγαπίου, όμως εκείνος επέμενε πως δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει να δεχτούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας, επικαλούμενος το καθήκον και την υποχρέωσή μας. Ο μόνος δρόμος που μας έμενε ήταν να παραιτηθούμε και να γυρίσουμε στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Σοφός.
Αναλώσιμοι
Οι δύο νέοι γιατροί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ενώ σε κοινή τους επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
«Είναι πάρα πολύ λυπηρό κι άδικο, στα πρώτα βήματα της καριέρας σου, που ξεκινάς με χαρά, όνειρα κι αισιοδοξία, να αντιμετωπίζεσαι σαν αναλώσιμος, αφαιρώντας σου κάθε αξιοπρέπεια, σαν να μην έχεις καμία αξία, αναγκάζοντάς σε παραίτηση ή σε πειθάρχηση. Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση διαλέγουμε το πρώτο.
Είμαστε νέοι άνθρωποι, έχουμε όνειρα, όρεξη για ζωή και δημιουργία. Αφήσαμε τον τόπο μας για να στηρίξουμε έναν άλλο τόπο που μας έχει ανάγκη κι έχουμε κι εμείς πολλά να πάρουμε από αυτόν. Οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνονται τις ενέργειες, τις προσπάθειες που έχουν κάνει δύο νέοι άνθρωποι για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή τους. Νομίζουν πως έχουν κάθε εξουσία πάνω σου, πως δεν θα αντιδράσεις, πως θα υπακούς στην κάθε παράλογη εντολή που δίνουν χωρίς συνεννόηση, με αυταρχικότητα και αλαζονεία.
Για το λιγότερο που ενδιαφέρονται είναι για τη δημόσια υγεία. Είναι επικίνδυνο κι εγκληματικό να τοποθετούν γιατρούς χωρίς καμία εμπειρία σε τουριστική περίοδο στο τμήμα των επειγόντων, που η ροή των περιστατικών είναι ακατάπαυστη και το προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα. Είσαι μόνος σου σε ένα πεδίο μάχης. Προστατεύουμε τους ανθρώπους μα και τους εαυτούς μας.
Η τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε τόσο επισφαλείς θέσεις δεν είναι βιώσιμη λύση και το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Χρειάζονται άμεσες λύσεις, προσλήψεις, κίνητρα σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, διευκόλυνση στην εύρεση κατοικίας. Δεν έχει καμία αξία η υγεία των ανθρώπων για εκείνους.
Υποβαθμίζουν την πρωτοβάθμια υγεία, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους της περιφέρειας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, κάνοντας το ίδιο και για τους κατοίκους του Ρεθύμνου. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, στην αποσάθρωση της δημόσιας υγείας.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την ψυχική και σωματική μας ευημερία, ούτε με την υγεία των ασθενών μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη θεσμοθετημένη βία των αναγκαστικών μετακινήσεων αγροτικών γιατρών σε θέσεις που δεν διορίστηκαν να υπηρετούν.
Λυπούμαστε βαθιά που ένα σύστημα που προφανώς δεν νοιάζεται ούτε για τους εργαζομένους του ούτε για τους ασθενείς, μας εξωθεί σε παραίτηση. Ελπίζουμε και παλεύουμε για ένα μέλλον όπου θα υπάρχει σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των νέων γιατρών.
Χρυσάφω-Μαρία Σοφού, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, Κ.Υ. Σπηλίου, Π.Ι. Πλακιά
Βασίλειος-Εμμανουήλ Σοφός, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, Κ.Υ. Σπηλίου, Π.Ι. Μελάμπων».