Τετάρτη 2 Απριλίου και όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα «Παρατηρητής» επιδόθηκε στον Μανόλη Γ. Σέργη (γεννήθηκε στη Νάξο και δη στο Γλινάδο), Ομότιμο Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ο Τιμητικός Τόμος (σε δύο ογκώδη τμήματα) με τίτλο «Τση αρχοδιάς αχνάρια», ο οποίος συντάχτηκε προς τιμή του από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, το Τμήμα στο οποίο υπηρέτησε ο τιμώμενος επί 15ετία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου από τις επιμελήτριες και τον επιμελητή, κ. Μαρία Δημάση, κ. Χριστίνα Μάρκου και κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, οι οποίοι τόνισαν ότι το εύρος των συμμετοχών στο έργο αυτό (102 εργασίες, υπέρ τους 110 εισηγητές) τούς δημιούργησε περηφάνια, χαρά, αλλά και δέος, και συνειδητοποίησαν για ακόμα μια φορά πόσο αγαπητός ήταν ο κ. Σέργης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΔΠΘ συνέβαλε στην εξωστρέφειά του Τμήματος και του Πανεπιστημίου γενικότερα.
«Οι δύο τόμοι είναι ένα αντίδωρο για τα όσα έκανε για το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και την Τοπική κοινωνία» σημείωσε η κ. Δημάση. «Ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, τιμής και αγάπης για τον Μανόλη Σέργη» χαρακτήρισε το δίτομο έργο η κ. Μάρκου.
Τέλος, ο κ. Βαλσαμίδης τόνισε πως «ο κ. Σέργης άνοιγε το δρόμο τόσο στους φοιτητές, όσο και σε επιστήμονες και καθηγητές να μελετήσουν σε βάθος το αντικείμενό τους».
Η παρουσίαση του επιστημονικού έργου του τιμωμένου και της προσωπικότητάς έγινε από τον αφυπηρετήσαντα Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κ. Ελευθέριο Χαρατσίδη, ο οποίος υπογράμμισε «το μεγάλο κύρος του κ. Σέργη στους ακαδημαϊκούς κύκλους», και έκανε λόγο για «έναν επιστήμονα με ανεξάντλητο δημιουργικό πνεύμα, αλτρουισμό και αυξημένο αίσθημα δικαιοσύνης».
Το έργο αποτελείται από 1.650 σελίδες, με το πρώτο μέρος να περιλαμβάνει 7 εργασίες για το έργο και τη βιογραφία του τιμώμενου, καθώς και 42 εργασίες από διάφορα επιστημονικά πεδία. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει 53 εργασίες, με θεματολογία τα επιστημονικά κυρίως πεδία που υπηρέτησε ο τιμώμενος.
Το έργο διακρίνεται για το διαθεματικό του περιεχόμενο. Η διεπιστημονικότητα αυτή, όπως τονίστηκε, προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο τιμητικό αυτό έργο, και συνάδει με το πολυδιάστατο συγγραφικό έργο του Μανόλη Γ. Σέργη.
Το «παρών» στην πολύ όμορφη εκδήλωση έδωσαν, πέρα από τα στελέχη του Τμήματος, προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, παλιοί φοιτητές του τιμώμενου που ήρθαν από τη Θράκη και τη Μακεδονία (από τον Έβρο μέχρι και από την Ημαθία!), εκπρόσωποι άλλων Τμημάτων, συνεργάτες του, μεταπτυχιακοί του φοιτητές, πρ. συνάδελφοι (μεταξύ των οποίων ο πρ. Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Χατζόπουλος, η κ. Μαρία Τζιάτζη (πρ. πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας), ο κ. Κώστας Δικαίος (Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης), ο Κοσμήτωρ της ΣΕΦΑΑ κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, που μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για τον τιμώμενο.
Αντιφώνηση και αποκάλυψη
Στην Αντιφώνησή του ο Μ. Σέργης, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους/ες συμμετείχαν στον τόμο χαρακτηρίζοντάς τα κείμενά τους «αχνάρια της αρχοντιάς τους», μίλησε με θέμα: «Θεατρικά Κείμενα και Λαογραφία: η περίπτωση του Ιάκωβου Καμπανέλη», του πατριάρχη του Ελληνικού Θεάτρου, προαναγγέλλοντας την έκδοση του επόμενου βιβλίου του, που θα είναι ο πέμπτος τόμος στη σειρά Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας.
Ας σημειωθεί ότι της εκδήλωσης αυτής είχε προηγηθεί ένα άρτια οργανωμένο επιστημονικό διήμερο συνέδριο στο ποντιακό χωριό Θρυλόριο Ροδόπης, επ’ αφορμή της ίδρυσης του χωριού. Ο Μανόλης Σέργης, που έχει εργαστεί ερευνητικά στο χωριό αυτό επί 14 έτη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Συνέδριο, ως μέλος της επιστημονικής του επιτροπής, η δε εισήγησή του σ’ αυτό είχε θέμα «Από το μικροτοπωνυμικό του Θρυλορίου».
Δείτε εδώ σχετική συνέντευξη του Μανόλη Γ. Σέργη στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Χρύσα Μαυρίδου.