Μια νέα σελίδα ανοίγει για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, καθώς ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε στις 29 Απριλίου από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο δίνει στους δήμους νέες, ενισχυμένες δυνατότητες κοινωνικής πολιτικής.
Στο επίκεντρο βρίσκονται η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η στήριξη της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε απομακρυσμένες περιοχές.
Επίδομα γέννησης έως 3.000 ευρώ
Η σημαντικότερη καινοτομία του νέου πλαισίου είναι η δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος έως 3.000 ευρώ για τη γέννηση πρώτου και δεύτερου παιδιού, αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους και δημότες, με προϋποθέσεις που θα καθορίζονται από κάθε δημοτικό συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες θα καλύπτονται από ίδιους πόρους.
Η ρύθμιση αυτή προέκυψε μετά από αιτήματα της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο για να ξεπεραστούν οι αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις και νομικοί περιορισμοί που τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει άνιση μεταχείριση μεταξύ των δήμων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αγράφων, που αν και είχε εγκρίνει σχετικό βοήθημα, απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφήνοντας 10 οικογένειες χωρίς την προβλεπόμενη ενίσχυση.
Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, χαιρέτισε την εξέλιξη, ζητώντας αναδρομική ισχύ της ρύθμισης ώστε να αποκατασταθούν οι οικογένειες που είχαν ήδη υπολογίσει στο βοήθημα. Επίσης, πρότεινε τη διεύρυνση του μέτρου και για το τρίτο παιδί, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια κατά της υπογεννητικότητας.
Υποδομές υγείας και κίνητρα σε εκπαιδευτικούς
Πέρα από τα χρηματικά βοηθήματα, οι δήμοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενισχύουν τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, καλύπτοντας δαπάνες όπως τα καύσιμα των οχημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην επιχειρησιακή ετοιμότητα αγροτικών ιατρείων και Κέντρων Υγείας.
Επιπλέον, ενισχύεται και ο ρόλος των δήμων στην εκπαιδευτική πολιτική, καθώς θα μπορούν να παρέχουν κίνητρα σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για τα πρώτα δύο χρόνια υπηρεσίας τους, με στόχο να ενισχυθεί η εκπαιδευτική παρουσία σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
Σύντομα στη Βουλή
Η σύνταξη του νέου Κώδικα βρίσκεται στην τελική φάση, ενώ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι.
Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης φιλοδοξεί να φέρει μια αλλαγή παραδείγματος στον ρόλο των δήμων, από απλούς διαχειριστές πόρων σε ενεργούς κοινωνικούς φορείς με ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στις ζωές των δημοτών τους.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr