Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΚίνημα Δημοκρατίας: Ωρα για εκλογή οργάνων και ιδρυτικού συνεδρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Ωρα για εκλογή οργάνων και ιδρυτικού συνεδρίου

|

Με μήνυμά του προς τα μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κινήματος, Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενεργό συμμετοχή τους στη συνδιαμόρφωση του Καταστατικού του Κινήματος. Όπως ανέφερε, το Κίνημα Δημοκρατίας πρωτοπορεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμόζοντας ένα “συμμετοχικό και αμεσοδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας”, στο οποίο ακόμη και το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συγκροτηθεί από τα ίδια τα μέλη.

Το Κίνημα μπαίνει πλέον σε μια “νέα φάση εσωτερικής οργάνωσης και εξωστρέφειας”, με βασικά ορόσημα τις εκλογές των Οργάνων και το Ιδρυτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Μάιο, καθώς και την προτεινόμενη ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP).

 1. Εκλογές Οργάνων – 25 έως 27 Απριλίου  

Όπως επισημαίνεται στο μήνυμα του Προέδρου, το Κίνημα Δημοκρατίας έχει ήδη συγκροτήσει έναν **σύγχρονο, ευέλικτο και πολυδιάστατο κομματικό μηχανισμό**, που μπορεί να αναπτύξει και να επικοινωνήσει τις πολιτικές του σε ολόκληρη την Επικράτεια και την Ομογένεια.

Οι **εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Οργάνων** του Κινήματος θα διεξαχθούν **ψηφιακά**, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, το **τριήμερο 25-27 Απριλίου**.

Όσοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν δημόσια την υποψηφιότητά τους, τόσο διαδικτυακά όσο και στις Δημοτικές Οργανώσεις του Κινήματος. Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες.

Το Κίνημα έχει ήδη προβλέψει **ειδική στήριξη μέσω εθελοντών** για όσα μέλη χρειάζονται βοήθεια στην εκλογική διαδικασία.

2. Ιδρυτικό Συνέδριο – Μάιος 2025, Αθήνα

Το **Ιδρυτικό Συνέδριο** του Κινήματος θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου, στην **Αθήνα**, με στόχο την παρουσίαση ενός **ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος**. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε πανελλαδικές διαβουλεύσεις και θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και της ομογένειας.

Όλα τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ως **σύνεδροι**. Το Συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει **κορυφαία πολιτική στιγμή**, που θα σφραγίσει την είσοδο της χώρας σε μια **Νέα Μεταπολίτευση**.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δουλειά των θεματικών τομέων του Κινήματος, με ιδιαίτερη **έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία** τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καθοριστούν οι μεγάλες τομές που απαιτούνται για ένα **καθολικά προσβάσιμο, δημόσιο και ποιοτικό κοινωνικό κράτος**.

3. Ευρωπαϊκή Συνεργασία – Πρόταση ένταξης στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα  

Στο μήνυμά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε επίσης ότι προτείνει την **ένταξη του Κινήματος Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP)** – ένα κόμμα με ιδρυτές τους **Φρανσουά Μπαϊρού** και **Ρομάνο Πρόντι**, το οποίο μοιράζεται κοινούς στόχους και αξίες με το Κίνημα, όπως η συμμετοχική δημοκρατία, η διαφάνεια, η κοινωνική συνοχή και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Η πρόταση **δεν συνεπάγεται υιοθέτηση πολιτικών θέσεων χωρίς προηγούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση**, ούτε ένταξη σε ευρωομάδες όπως το Renew Europe. Αντιθέτως, τυχόν μελλοντικές συνεργασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίζονται **μέσω δεσμευτικών ψηφοφοριών από τα μέλη**.

Η σχετική **ψηφοφορία** για την ένταξη στο ΕΔΚ θα διεξαχθεί **στις 8 και 9 Απριλίου**.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στις **11-12 Απριλίου**, αποστολή ευρωβουλευτών του ΕΔΚ θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών και **συναντήσεις με οικογένειες των θυμάτων**, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεθνοποίηση του αιτήματος δικαιοσύνης.

Το Κίνημα Δημοκρατίας **δεν αποτελεί κόμμα διαμαρτυρίας** ούτε συνέχεια παλαιών σχηματισμών. Είναι **ένα νέο, ριζικά διαφορετικό εγχείρημα**, με αυτόνομη πορεία και ουσιαστικές συμμαχίες.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, “η παρουσία μας στην Ευρώπη **δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανάγκη**. Και αυτή η συνεργασία είναι η αρχή για να αποκτήσει το Κίνημα Δημοκρατίας **μια ισχυρή, αυτόνομη και καθαρή φωνή εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις του μέλλοντος**.”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.