Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΚαύσωνας: Σε κατάσταση μίνι lockdown για το επόμενο 48ωρο

Καύσωνας: Σε κατάσταση μίνι lockdown για το επόμενο 48ωρο

|

Σε «αναστολή» τίθενται πολλές δραστηριότητες λόγω της επέλασης του πρώτου, πρώιμου, καύσωνα του καλοκαιριού. Σχολεία κλείνουν, το Δημόσιο «τηλεργάζεται» και οι ευάλωτοι πολίτες καλούνται να προσέχουν τις υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες, ακόμη και η Ακρόπολη θα είναι κλειστή για τους επισκέπτες τις επόμενες μέρες, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ (Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και στα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζεται και ο υψηλότερος κίνδυνος για πυρκαγιά. Κάποτε οι καύσωνες συνέβαιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως από το 2007 και έπειτα, «καθιερώθηκαν» και τον Ιούνιο και επαναλαμβάνονται πλέον κάθε δύο με τρία χρόνια.

Εναν τέτοιο καύσωνα, που ενδέχεται να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 43 βαθμούς, ζούμε αυτές τις ημέρες. Χθες, Τρίτη, ο υδράργυρος, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε Ψαχνά Ευβοίας, Λευκοχώρι Φθιώτιδας, Σπάρτη (41,2), Θήβα (41,1), Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, Τανάγρα, Μυστρά Λακωνίας (40,9) και Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας (40,6).

Και στις Κυκλάδες; Η θερμοκρασία ήταν σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς με περιοχές σε Νάξο (Μέση) , Μήλο και Κέα (λιμάνι) να είναι στους 37 βαθμούς…

Τι γίνεται με την εργασία 

Τάχιστα ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εσωτερικών. Σε ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δικαιούνται να κάνουν χρήση της τηλεργασίας ή να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία. Αλλιώς, αξιοποιούν το ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους συστήνεται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ατομικής προστασίας και να αποφύγουν να εργαστούν στις ώρες αιχμής, 12-5 μ.μ. Οσοι πολίτες είχαν προγραμματισμένα ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να τα μεταθέσουν.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές των ΥΠΕ να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για τα συμπτώματα της θερμοπληξίας – ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα. Οσοι παρουσιάζουν τα παραπάνω πρέπει να διακομισθούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά έως τότε πρέπει να βοηθηθούν με τη μεταφορά τους σε σκιερό και κλιματιζόμενο μέρος.

Κλιματιζόμενες αίθουσες 

Εν μέσω καύσωνα, λοιπόν, ο Δήμος Αθηναίων διαμηνύει ότι οι πολίτες και δη οι ευπαθείς, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210-36.38.049, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για συμβουλές και οδηγίες. Επίσης, οι επτά κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ο Δήμος Αθηναίων, επίσης, ανακοίνωσε χθες την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα και αύριο. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων καθώς και η κεντρική υπηρεσία θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Για την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση. Ακολούθησε ο Δήμος Πειραιά που αποφάσισε την παύση τόσο των δημοτικών σχολείων όσο και των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι Δήμοι Περάματος, Μαρκοπούλου, Ηρακλείου Αττικής, Κρωπίας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ηλιούπολης Αττικής, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Αγίου Δημητρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαϊδαρίου και Ωρωπού. 

Εκτός Αττικής αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων οι Δήμοι Ερμιονίδας, Επιδαύρου, Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας. Στη Φθιώτιδα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν από την Τρίτη έως τις 11.30 π.μ. Παρόμοια απόφαση έλαβε επίσης και ο δήμαρχος Στυλίδας, ο δήμαρχος Λοκρών, καθώς και ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας. Διακοπή μαθημάτων στις 11.30 π.μ., σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη και στον Δήμο Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών, Τυρνάβου, Τρικκαίων και Μετεώρων. Στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, όπου αναμένεται να πληγούν έντονα από τον καύσωνα, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων.

Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα μέτρα δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων ούτε βέβαια τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική