Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΚαββαθάς: "Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αφαιρούν ένα γεύμα από την εστίαση"

Καββαθάς: “Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αφαιρούν ένα γεύμα από την εστίαση”

|

Έντονα πτωτική παρουσιάζεται η πορεία του κλάδου υπηρεσιών εστίασης στο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης ήταν μειωμένος κατά 23,3% τον Σεπτέμβριο, κατά 22,9% τον Αύγουστο και κατά 27,9% τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά.

Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, αναφέρει ότι υφίσταται ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά τον κλάδο της εστίασης με μείωση του τζίρου και παράλληλα ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά στην κερδοφορία του κλάδου. “Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποτυπώνουν μία εικόνα, η οποία αποδεικνύει ότι λέγονται πολλά από πλευράς της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά γίνονται ελάχιστα. Έχουμε ζητήσει να γίνουν κινήσεις για την υψηλή φορολόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που θα πρέπει να επανεξεταστούν. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό. Επίσης αντιμετωπίζουμε ζήτημα με τις πρώτες ύλες και το υψηλό κόστος που αυτές έχουν. Εάν δηλαδή αποφασίσουμε ότι θα διαθέσουμε ποιοτικά προϊόντα προς τους πελάτες μας, αυτά κοστίζουν αρκετά ακριβά.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια είμαστε η μοναδική χώρα που δεν μπορεί να δει κατάματα το πρόβλημα. Έχουμε πιέσει την κυβέρνηση να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο στην εστίαση χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα έως τώρα. Επιδιώξαμε συναντήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, χωρίς αποτέλεσμα. Πάγιο αίτημά μας είναι να συναντήσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να μας πει γιατί αύξησε τον ΦΠΑ στον καφέ και να δούμε γιατί στην ενέργεια δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αυξήσεις. Δεν μπορεί ένα τιμολόγιο ρεύματος από 600 ευρώ που ήταν προηγουμένως να ανέρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη στις 2.000 ευρώ το μήνα”.

Πωλούνται επιχειρήσεις στις Κυκλάδες και το αττικό παράκτιο μέτωπο

Ο κύριος Δαβερώνης αναφέρει πως η μία οπτική για τον κλάδο είναι ότι υπάρχει επισκεψιμότητα στα καταστήματα. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει, “το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι ότι σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα στον κλάδο εστίασης δεν υπάρχουν. Στις Κυκλάδες πολλές επιχειρήσεις πωλούνται γιατί είναι μικρό το διάστημα δραστηριότητας και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα. Επίσης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αρκετές επιχειρήσεις πωλούνται. Στον αντίποδα, κρατάει δυνάμεις το κέντρο της Αθήνας λόγω του τουρισμού. Αυτό που παρατηρώ, είναι συνάδελφοι που έχουν απογοητευτεί από τα δεδομένα της αγοράς, γιατί έχουν δαπανήσει χρήματα για την εστίαση, χωρίς να βλέπουν την ανάλογη ανταπόκριση. Πρόκειται για παραδοσιακούς επιχειρηματίες με πολυετή παρουσία στην αγορά, οι οποίοι προβληματίζονται για το πώς θα συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους”.

“Πρέπει να μην τα βάζει διαρκώς η κυβέρνηση με τον κλάδο, κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία διαρκή διαδικασία μεταβολών στα ταμειακά συστήματα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ήρθε στο προσκήνιο και το θέμα των φιλοδωρημάτων που επίσης μπήκε στο τραπέζι και φορολογήθηκαν. Στη συνέχεια, το αντιλήφθηκε η κυβέρνηση και το διόρθωσε έως ένα βαθμό, φορολογώντας τα φιλοδωρήματα από 300 ευρώ και πάνω σε μηνιαία βάση. Είναι απαραίτητο να καθίσουμε, και να εξετάσουμε εάν το 2025 θα μπορέσουμε να κρατήσουμε βιώσιμες αυτές τις επιχειρήσεις. Το ζητούμενο δεν είναι πάντως σε καμία περίπτωση να κρατήσουμε επιχειρήσεις που ζουν με ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ, την εφορία και τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ή τους δήμους”.

Η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων

Επίσης, σύμφωνα με τον κύριο Δαβερώνη αυξήθηκαν τα τέλη παρεπιδημούντων από την ΚΕΔΕ  (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) από 0,5% σε 0,75%. “Αυτή η αύξηση επιβαρύνει σημαντικά μία επιχείρηση, η οποία για παράδειγμα θα κατέβαλε τέλος παρεπιδημούντων 1.000 ευρώ προς τον δήμο κάθε περιοχής, με το σχετικό τέλος να ανέρχεται πλέον στα 1.500. Ταυτόχρονα, έρχεται ο δήμος Αθηναίων και προχωράει σε νέες αυξήσεις τελών που πιθανόν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις με μηδενική κερδοφορία”, προσθέτει.

Θυμίζουμε ότι το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων νομοθετήθηκε το 1973 για να καλύψει δαπάνες καθαριότητος και φωτισμού ή ανάγκη εκτέλεσης έργων που τυχόν προκαλούνταν σε δήμους εξαιτίας της τουριστικής κίνησης. Μάλιστα ο κανόνας ήταν πως η επιβολή του ανωτέρω τέλους ήταν δυνητική και απαιτούσε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να τεκμηριώνει την ανάγκη επιβολής του. Επί της ουσίας συνιστά έναν πρόσθετο φόρο που επιβάλλεται επί των εσόδων και όχι επί των κερδών. Επίσης, αυτό επιβάλλεται πλέον των υπολοίπων τελών που εισπράττουν οι δήμοι (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.).

Καββαθάς: Η βραχυχρόνιες μισθώσεις αφαιρούν ένα γεύμα από την εστίαση

Στο ρόλο που έχει διαδραματίσει στη μείωση της κατανάλωσης, στέκεται από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. “Τα μηνύματα που λάβαμε κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου είναι ότι είχαμε μικρότερες καταναλώσεις, κάτι που φαίνεται ότι αποτυπώνεται στα στοιχεία του κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2024. Ταυτόχρονα η λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων φαίνεται ότι αφαίρεσε ένα γεύμα από την εστίαση, καθότι όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο μοντέλο διαμονής, το κάνουν για να εξοικονομήσουν χρήματα από τις διακοπές τους”, επισημαίνει.

Ο κύριος Καββαθάς επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στην κάμψη της κατανάλωσης ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, διαδραματίζει η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι η κερδοφορία του κλάδου εστίασης είναι σημαντικά μειωμένη καθώς η αύξηση του λειτουργικού κόστους ανέρχεται σε περίπου 40% κατά την τελευταία διετία. “Πάντως την τελευταία τετραετία ο τζίρος του κλάδου εστίασης ανήλθε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έντονη χρήση πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλέον όλες οι συναλλαγές”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Πηγή : euro2day.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα