Κατερίνα Μονογυιού: Η τοποθέτηση μου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
“Υπερψηφίστηκε σήμερα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ από 1/1/2024 αίρεται η απαγόρευση για την απασχόληση συνταξιούχων αναπηρίας, και δεν θα επιβάλλεται ούτε η κράτηση 10% που προβλέπεται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους που απασχολούνται. Παράλληλα, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα.
Επιπρόσθετα, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση όπως στα π. Ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ. Το επίδομα θα χορηγείται στις νέες κατηγορίες από 1/1/2024. Επίσης, χορηγείται εφάπαξ στους κληρικούς πριν τη σύνταξη. Οι κληρικοί μπορούν να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, διατηρούνται ως το τέλος του 2023 οι χαμηλές εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα ως 10 δωματίων.
Σχετικά με την αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, διευκολύνεται η πρόσβαση περισσότερων εργαζομένων σε προγράμματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Οι κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των Τ.Ε.Α. απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών φορέων επαγγελματικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας το μέγιστο επίπεδο διαφάνειας και παροχής ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους και τα υποψήφια μέλη.
Αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης, αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η διάταξη δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει κατά 85% τις ροές και επισπεύδοντας τη διαδικασία απονομής- ή μη – ασύλου στους αιτούντες με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να έχουν μειωθεί κατά 90%.
Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
• Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται
• Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023
• Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα
• Συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία. Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν δεν εργάζεται.
Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα παρά μόνο της εργασίας. Δεν δίνει δικαίωμα για οικογενειακή επανένωση, ούτε για νομιμοποίηση στη χώρα, ούτε για ελληνοποίηση όπως ακούστηκε. Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.
Τέλος, σε συνέχεια της προσπάθειας εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία, εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αναμορφώνουν τμήματα του ασφαλιστικού συστήματος και εξορθολογίζουν πάγιες πρακτικές του e- ΕΦΚΑ, ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της χώρας. Παράλληλα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγεται σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α., το οποίο βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.
Κατερίνα Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας