Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία "Daniel": Βαρύ το τίμημα για αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Κακοκαιρία “Daniel”: Βαρύ το τίμημα για αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

|

Το video με τον κτηνοτρόφο που αντικρύζει ένα μεγάλο κοπάδι από πρόβατα νεκρά στους σταύλους του σοκάρει. Το νερό τα έχει πνίξει. Μόλις δέκα κατάφεραν να σωθούν.

Οι εικόνες από τον θεσσαλικό κάμπο σαν μία τεράστια λίμνη και τους πέντε ποταμούς να έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου, μας κάνει να σκεφτούμε τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων δεκαετιών..

Η φύση έχει στείλει ηχηρό μήνυμα…  Τριπλάσιες εκτιμά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα είναι οι συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» στη φυτική και ζωική παραγωγή από εκείνες που είχε προκαλέσει το 2020 ο «Ιανός».

Κάτω από το νερό βρίσκονται 730.000 στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία εκ των οποίων τα 500-550.000 ήταν σπαρμένα με βαμβάκι. Αρκετά στρέμματα με καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα έχουν επίσης κατακλυστεί. Αμύγδαλα, μήλα, ρίγανη, ακτινίδια αλλά και κηπευτικά στον κάμπο της Θεσσαλίας, τη διάσημη για την αγροτική της παραγωγή περιοχή, έχουν σκεπαστεί από τόνους νερό και λάσπη.

Οταν τα νερά τραβηχτούν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής πλήρως ενώ θα φανεί και πόσα παραγωγικά ζώα από τα εκατοντάδες χιλιάδες που εκτρέφονταν στην περιοχή κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ολόκληρη η Θεσσαλία (Photo credit…  REUTERS/Kostas Mantziaris) έχει 960.000 πρόβατα και 370.000 γίδια. Ωστόσο στους δήμους Μουζακίου, Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Φαρκαδώνας, Φαρσάλων και Αλμυρού οι οποίοι και πλημμύρισαν εκτρέφονταν 400.000 πρόβατα. Με βάση τις πρώτες μαρτυρίες κτηνοτρόφων της περιοχής χάθηκε περίπου το 1/3 των ζώων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να γίνει λεπτομερής καταγραφή.

«Βλέπετε τα αιγοπρόβατα είναι μικρά ζώα, δεν έχουν μεγάλο ύψος και δεν μπορούν να κολυμπήσουν» λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής Χωροταξίας και ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ίδιος, βρίσκεται σε ένα από τα χωριά των Φαρσάλων που «πνίγηκαν», το Μεγάλο Ευύδριο, σε ένα σπίτι που περιβάλλεται από λίμνη λασπόνερων.

Στα πέντε χωριά της περιοχής υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι πνίγηκαν περίπου 500 πρόβατα. Ευτυχώς, λένε είχαν προλάβει να τα ελευθερώσουν και να τα μεταφέρουν ψηλότερα. Φυσικά κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται με τους σταύλους και τις άλλες υποδομές. Ηδη λέει ο κ. Γούσιος όσοι έχουν αγελαδοτροφικές μονάδες αναγκάζονται να πετάξουν το γάλα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί.

Τα βαμβακοχώραφα ήταν λίγες εβδομάδες πριν απο τη συγκομιδή, ενώ τα καλαμπόκια είχαν μαζευτεί. Ομως η παραγωγή βρισκόταν στις αποθήκες οι οποίες αυτή τη στιγμή ακόμα και αν δεν έχουν πλημμυρίσει, έχουν σίγουρα «μουλιάσει». «Πολλοί άνθρωποι έχασαν την παραγωγή τους και μάλιστα λίγο πριν από τη συγκομιδή. Εκαναν δηλαδή όλα τα έξοδα αλλά δεν θα εισπράξουν τίποτα. Περίπου 250 εκατομμύρια εκτιμάται ότι ήταν τα αναμενόμενα έσοδα για τους αγρότες», τονίζει ο κ. Νικόλαος Δαναλάτος καθηγητής Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το χειρότερο όμως είναι, όπως εξηγεί, ότι η αποδοτικότητα της γης τα επόμενα χρόνια θα πέσει τουλάχιστον κατά 30% ακόμα και στην επόμενη καλλιεργητική σεζόν. «Η λάσπη αυτή που θα κάτσει πάνω στα χωράφια σε ύψος έως και 30 εκατοστά για 2-3 χρόνια δεν θα είναι εύφορη. Θα πρέπει να περάσει καιρός έως ότου αυτό το υλικό να αποκτήσει δομή και οργανική ουσία και να γίνει γόνιμο» συμπληρώνει.

Ο παραγωγός οσπρίων, Θανάσης Ανδρεόπουλος αυτό το Σαββατοκύριακο ετοιμαζόταν να κατέβει Αθήνα για να παραδώσει την παραγωγή του, την οποία πουλάει αυτοπροσώπως μέσω δικτύου παραγωγών. Χθες το πρωί έγραψε στους πελάτες του για να τους ζητήσει «συγγνώμη» που δεν θα μπορέσει να τους παραδώσει τις ποσότητες που έχουν παραγγείλει. Τα προϊόντα του, 20 τόνοι ρεβίθια, φακές και φασόλια, τα οποία είχε μαζέψει και αποθηκεύσει πνίγηκαν από τα νερά και γέμισαν λάσπες.

«Ηδη έβγαλαν φύτρες» λέει ο παραγωγός. «Τελευταία στιγμή πήγαμε με τον γιο μου και σώσαμε τα τσουβάλια που ήταν πάνω πάνω. Περίπου 2 τόνους προϊόν. Η αποθηκευμένη παραγωγή “πονάει” πιο πολύ. Γιατί έχεις κάνει τα πάντα, έχεις πληρώσει, και περιμένεις να πουλήσεις. Αυτά τα σακιά τα έχω μεταφέρει πολλές φορές. Και η καλλιέργεια αποζημιώνεται. Για τα αποθηκευμένα προϊόντα όμως, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις» καταλήγει.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των περιοχών των ζημιών, ενώ ο στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις για τη φυτική και ζωική παραγωγή το 2020 για την καταστροφή του «Ιανού» έφτασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

– 730.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει

– 550.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα με βαμβάκι

– 250 εκατομμύρια ευρώ ανέμεναν οι παραγωγοί από την πώληση βαμβακιού και καλαμποκιού

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.