Το video με τον κτηνοτρόφο που αντικρύζει ένα μεγάλο κοπάδι από πρόβατα νεκρά στους σταύλους του σοκάρει. Το νερό τα έχει πνίξει. Μόλις δέκα κατάφεραν να σωθούν.
Οι εικόνες από τον θεσσαλικό κάμπο σαν μία τεράστια λίμνη και τους πέντε ποταμούς να έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου, μας κάνει να σκεφτούμε τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων δεκαετιών..
Η φύση έχει στείλει ηχηρό μήνυμα… Τριπλάσιες εκτιμά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα είναι οι συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» στη φυτική και ζωική παραγωγή από εκείνες που είχε προκαλέσει το 2020 ο «Ιανός».
Κάτω από το νερό βρίσκονται 730.000 στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία εκ των οποίων τα 500-550.000 ήταν σπαρμένα με βαμβάκι. Αρκετά στρέμματα με καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα έχουν επίσης κατακλυστεί. Αμύγδαλα, μήλα, ρίγανη, ακτινίδια αλλά και κηπευτικά στον κάμπο της Θεσσαλίας, τη διάσημη για την αγροτική της παραγωγή περιοχή, έχουν σκεπαστεί από τόνους νερό και λάσπη.
Οταν τα νερά τραβηχτούν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής πλήρως ενώ θα φανεί και πόσα παραγωγικά ζώα από τα εκατοντάδες χιλιάδες που εκτρέφονταν στην περιοχή κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ολόκληρη η Θεσσαλία (Photo credit… REUTERS/Kostas Mantziaris) έχει 960.000 πρόβατα και 370.000 γίδια. Ωστόσο στους δήμους Μουζακίου, Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Φαρκαδώνας, Φαρσάλων και Αλμυρού οι οποίοι και πλημμύρισαν εκτρέφονταν 400.000 πρόβατα. Με βάση τις πρώτες μαρτυρίες κτηνοτρόφων της περιοχής χάθηκε περίπου το 1/3 των ζώων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να γίνει λεπτομερής καταγραφή.
«Βλέπετε τα αιγοπρόβατα είναι μικρά ζώα, δεν έχουν μεγάλο ύψος και δεν μπορούν να κολυμπήσουν» λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής Χωροταξίας και ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ίδιος, βρίσκεται σε ένα από τα χωριά των Φαρσάλων που «πνίγηκαν», το Μεγάλο Ευύδριο, σε ένα σπίτι που περιβάλλεται από λίμνη λασπόνερων.
Στα πέντε χωριά της περιοχής υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι πνίγηκαν περίπου 500 πρόβατα. Ευτυχώς, λένε είχαν προλάβει να τα ελευθερώσουν και να τα μεταφέρουν ψηλότερα. Φυσικά κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται με τους σταύλους και τις άλλες υποδομές. Ηδη λέει ο κ. Γούσιος όσοι έχουν αγελαδοτροφικές μονάδες αναγκάζονται να πετάξουν το γάλα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί.
Τα βαμβακοχώραφα ήταν λίγες εβδομάδες πριν απο τη συγκομιδή, ενώ τα καλαμπόκια είχαν μαζευτεί. Ομως η παραγωγή βρισκόταν στις αποθήκες οι οποίες αυτή τη στιγμή ακόμα και αν δεν έχουν πλημμυρίσει, έχουν σίγουρα «μουλιάσει». «Πολλοί άνθρωποι έχασαν την παραγωγή τους και μάλιστα λίγο πριν από τη συγκομιδή. Εκαναν δηλαδή όλα τα έξοδα αλλά δεν θα εισπράξουν τίποτα. Περίπου 250 εκατομμύρια εκτιμάται ότι ήταν τα αναμενόμενα έσοδα για τους αγρότες», τονίζει ο κ. Νικόλαος Δαναλάτος καθηγητής Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Το χειρότερο όμως είναι, όπως εξηγεί, ότι η αποδοτικότητα της γης τα επόμενα χρόνια θα πέσει τουλάχιστον κατά 30% ακόμα και στην επόμενη καλλιεργητική σεζόν. «Η λάσπη αυτή που θα κάτσει πάνω στα χωράφια σε ύψος έως και 30 εκατοστά για 2-3 χρόνια δεν θα είναι εύφορη. Θα πρέπει να περάσει καιρός έως ότου αυτό το υλικό να αποκτήσει δομή και οργανική ουσία και να γίνει γόνιμο» συμπληρώνει.
Ο παραγωγός οσπρίων, Θανάσης Ανδρεόπουλος αυτό το Σαββατοκύριακο ετοιμαζόταν να κατέβει Αθήνα για να παραδώσει την παραγωγή του, την οποία πουλάει αυτοπροσώπως μέσω δικτύου παραγωγών. Χθες το πρωί έγραψε στους πελάτες του για να τους ζητήσει «συγγνώμη» που δεν θα μπορέσει να τους παραδώσει τις ποσότητες που έχουν παραγγείλει. Τα προϊόντα του, 20 τόνοι ρεβίθια, φακές και φασόλια, τα οποία είχε μαζέψει και αποθηκεύσει πνίγηκαν από τα νερά και γέμισαν λάσπες.
«Ηδη έβγαλαν φύτρες» λέει ο παραγωγός. «Τελευταία στιγμή πήγαμε με τον γιο μου και σώσαμε τα τσουβάλια που ήταν πάνω πάνω. Περίπου 2 τόνους προϊόν. Η αποθηκευμένη παραγωγή “πονάει” πιο πολύ. Γιατί έχεις κάνει τα πάντα, έχεις πληρώσει, και περιμένεις να πουλήσεις. Αυτά τα σακιά τα έχω μεταφέρει πολλές φορές. Και η καλλιέργεια αποζημιώνεται. Για τα αποθηκευμένα προϊόντα όμως, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις» καταλήγει.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των περιοχών των ζημιών, ενώ ο στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις για τη φυτική και ζωική παραγωγή το 2020 για την καταστροφή του «Ιανού» έφτασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
– 730.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει
– 550.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα με βαμβάκι
– 250 εκατομμύρια ευρώ ανέμεναν οι παραγωγοί από την πώληση βαμβακιού και καλαμποκιού