Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς νωρίτερα εντοπίστηκε ακόμα μια σορός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού, που εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα.
Η σορός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5.
Τι ισχύει για τους αγνοούμενους
Στους πέντε ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε μεσοβδόμαδα τη Θεσσαλία. Οι φόβοι για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών από την κακοκαιρία προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία διευκρίνισαν στην «Κ» ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες και αναφορές για ύπαρξη επιπλέον αγνοουμένων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται ένας 42χρονος, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Βόλου. Οδηγούσε το αυτοκίνητό του όταν παρασύρθηκε από τα νερά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Αγνοείται και δεν έχει εντοπιστεί το ζευγάρι των νιόπαντρων Αυστριακών, που παραθέριζε στο χωριό Ποτιστικά του Πηλίου.
Τέλος, από το Σάββατο θεωρούνται αγνοούμενοι και αναζητούνται μια 85χρονη και ο 65χρονος γιος της από το χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Ένας ακόμα άνδρας που αγνοούνταν από το χωριό Πάλτση του Πηλίου (μέχρι πρότινος 7ος στη λίστα των αγνοουμένων), 75 ετών εντοπίστηκε τελικά νεκρός το βράδυ του Σαββάτου από σκάφος του Λιμενικού κοντά στα Ελληνικά Ευβοίας.
Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο Καρδίτσας και Άγιος Δημήτριος ανασύρθηκε και αναγνωρίστηκε η σορός του 58χρονο άνδρα που αγνοείτο.
Ο Φόβος
Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των απωλειών θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στους 12. Αρμόδιος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν έχουν φτάσει αναφορές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ύπαρξη αγνοουμένων».
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν ελέγξει σχεδόν το σύνολο των πλημμυρισμένων περιοχών, με την προσοχή των σωστικών συνεργείων να επικεντρώνεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στους οικισμούς Μεταμόρφωση και Μαραθέα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και όσα δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων.
«Εάν υπήρχε μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί τους θα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ζητώντας μας να επιχειρήσουμε στο τάδε ή το δείνα σημείο σε αναζήτηση των οικείων τους. Δεν έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους σ’ αυτές τις περιοχές. Εάν τα ίχνη κάποιου είχαν χαθεί θα το είχαν αναφέρει στις αρχές», συμπλήρωσε.
Τα παραπάνω επανέλαβε στην «Κ» και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού και να ελέγξουμε το κάθε σπίτι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι».
Πρόσθεσε ακόμα ότι οδηγία της ηγεσίας της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι κάθε πληροφορία για ύπαρξη αγνοουμένων ή νεκρών να δημοσιοποιείται άμεσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκτακτη ενημέρωσή του την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην ύπαρξη 10 νεκρών και 4 αγνοουμένων πριν ακόμα η Πυροσβεστική ανακοινώσει ότι είχαν εντοπιστεί οι σωροί τριών γυναικών στα χωριά Παλαμάς και Μαραθέα της Καρδίτσας.
«Προσοχή στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές».
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες και μηχανισμοί της αστυνομίας που βάσει πρωτοκόλλων ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών δεν έχουν λάβει εντολή να πράξουν κάτι σχετικό.
Αυτό πάντως που ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα είναι ο αριθμός των μεταναστών εργατών γης, που απασχολούνταν σε γεωργικές εργασίες στον θεσσαλικό κάμπο, διέμεναν σε καλύβες και πρόχειρα καταλύματα και πιθανό να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής.
Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr