Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία Daniel: Εντοπίστηκε και 12ος νεκρός

Κακοκαιρία Daniel: Εντοπίστηκε και 12ος νεκρός

|

Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς νωρίτερα εντοπίστηκε ακόμα μια σορός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού, που εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα.

Η σορός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5.

Τι ισχύει για τους αγνοούμενους 

Στους πέντε ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε μεσοβδόμαδα τη Θεσσαλία. Οι φόβοι για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών από την κακοκαιρία προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται.

Πηγές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία διευκρίνισαν στην «Κ» ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες και αναφορές για ύπαρξη επιπλέον αγνοουμένων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται ένας 42χρονος, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Βόλου. Οδηγούσε το αυτοκίνητό του όταν παρασύρθηκε από τα νερά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Αγνοείται και δεν έχει εντοπιστεί το ζευγάρι των νιόπαντρων Αυστριακών, που παραθέριζε στο χωριό Ποτιστικά του Πηλίου.

Τέλος, από το Σάββατο θεωρούνται αγνοούμενοι και αναζητούνται μια 85χρονη και ο 65χρονος γιος της από το χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Ένας ακόμα άνδρας που αγνοούνταν από το χωριό Πάλτση του Πηλίου (μέχρι πρότινος 7ος στη λίστα των αγνοουμένων), 75 ετών εντοπίστηκε τελικά νεκρός το βράδυ του Σαββάτου από σκάφος του Λιμενικού κοντά στα Ελληνικά Ευβοίας.

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο Καρδίτσας και Άγιος Δημήτριος ανασύρθηκε και αναγνωρίστηκε η σορός του 58χρονο άνδρα που αγνοείτο.

Ο Φόβος

Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των απωλειών θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στους 12. Αρμόδιος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν έχουν φτάσει αναφορές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ύπαρξη αγνοουμένων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν ελέγξει σχεδόν το σύνολο των πλημμυρισμένων περιοχών, με την προσοχή των σωστικών συνεργείων να επικεντρώνεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στους οικισμούς Μεταμόρφωση και Μαραθέα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και όσα δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων.

«Εάν υπήρχε μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί τους θα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ζητώντας μας να επιχειρήσουμε στο τάδε ή το δείνα σημείο σε αναζήτηση των οικείων τους. Δεν έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους σ’ αυτές τις περιοχές. Εάν τα ίχνη κάποιου είχαν χαθεί θα το είχαν αναφέρει στις αρχές», συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω επανέλαβε στην «Κ» και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού και να ελέγξουμε το κάθε σπίτι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οδηγία της ηγεσίας της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι κάθε πληροφορία για ύπαρξη αγνοουμένων ή νεκρών να δημοσιοποιείται άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκτακτη ενημέρωσή του την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην ύπαρξη 10 νεκρών και 4 αγνοουμένων πριν ακόμα η Πυροσβεστική ανακοινώσει ότι είχαν εντοπιστεί οι σωροί τριών γυναικών στα χωριά Παλαμάς και Μαραθέα της Καρδίτσας.

«Προσοχή στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές».

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες και μηχανισμοί της αστυνομίας που βάσει πρωτοκόλλων ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών δεν έχουν λάβει εντολή να πράξουν κάτι σχετικό.

Αυτό πάντως που ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα είναι ο αριθμός των μεταναστών εργατών γης, που απασχολούνταν σε γεωργικές εργασίες στον θεσσαλικό κάμπο, διέμεναν σε καλύβες και πρόχειρα καταλύματα και πιθανό να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.