Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΗλεκτρικό Ρεύμα: Επιστρέφουν τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Επιστρέφουν τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

|

Σφήνα στον ανταγωνισμό των πράσινων και κίτρινων κυμαινόμενων τιμολογίων μπαίνουν με αξιώσεις τα μπλε τιμολόγια, ποντάροντας στο στρατηγικό πλεονέκτημα της σταθερής χρέωσης της κιλοβατώρας και της απαλλαγής των καταναλωτών από τον πονοκέφαλο της αναζήτησης του φθηνότερου τιμολογίου.

Τον δρόμο του ανταγωνισμού στα μπλε τιμολόγια άνοιξε πρώτη η ΔΕΗ, αναπροσαρμόζοντας την τιμή της κιλοβατώρας από τα 28 λεπτά και 29,5 λεπτά στα δύο σταθερά της τιμολόγια (myHomeEnter και myHome OnLine) στα 17,9 λεπτά, μόλις 2 λεπτά υψηλότερα από την αρχική τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιό της. Την κίνηση της ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της μέσα στις επόμενες ημέρες, διαθέτοντας στην αγορά μπλε τιμολόγια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Οι μεγάλες συμφωνίες

Μεγάλοι και μικροί ιδιώτες πάροχοι κλείνουν πακέτα αντιστάθμισης στις προθεσμιακές αγορές, που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν χαμηλές τιμές για τα σταθερά τους τιμολόγια, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της μάχης για τη διατήρηση των μεριδίων τους στη λιανική αγορά στη μετα-επιδοτήσεων εποχή, που ξεκινάει από τις αρχές του νέου έτους.

Η μπλε κιλοβατώρα με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή από την αγορά θα είναι τον Ιανουάριο φθηνότερη και από την κίτρινη των κυμαινόμενων τιμολογίων και από την πράσινη του ειδικού τιμολογίου που επιβλήθηκε με νόμο ως υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους.

Τα σταθερά τιμολόγια δεν αποσύρθηκαν ποτέ από την αγορά. Τα κατήργησε ντε φάκτο το υψηλό ρίσκο της έντονης μεταβλητότητας της αγοράς την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, που τα κατέστησε πανάκριβα για τους καταναλωτές.

Οι τιμές φυσικού αερίου που διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό κόμβο ΤΤF το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια σαφή τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης της αγοράς, που οδηγεί σε αντίστοιχη πορεία και τις χονδρεμπορικές και προθεσμιακές αγορές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 35 ευρώ/μεγαβατώρα εν μέσω χειμερινής περιόδου δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ότι το Ουκρανικό δεν αποτελεί πλέον παράγοντα αστάθειας και αβεβαιότητας και προεξοφλεί περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής, αλλά κυρίως μια σταθεροποίηση της αγοράς έπειτα από ένα μακρύ διάστημα αβεβαιότητας.

Η ευνοϊκή αυτή συγκυρία δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να διαμορφώσουν χαμηλά τιμολόγια ρεύματος και βγάζει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη από την αγωνία των τιμών ρεύματος χωρίς επιδοτήσεις, που εκφράστηκε με τη θεσμοθέτηση του ειδικού τιμολογίου.

Οι κυρίως όμως ευνοημένοι από αυτή τη… συνωμοσία του σύμπαντος είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα δουν τον Ιανουάριο σημαντικές διαφορές στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τις επιδοτούμενες που πλήρωναν μέχρι και τον Δεκέμβριο, όποιο τιμολόγιο κι αν επιλέξουν.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν στην περίπτωση του μπλε σταθερού τιμολογίου είναι ότι θα διασφαλίσουν μια χαμηλή τιμή για ένα διάστημα εξαμήνου ή έτους, αναλαμβάνοντας όμως το ρίσκο μιας πιθανής περαιτέρω αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής, από την οποία δεν θα επωφεληθούν, σε αντίθεση με όσους επιλέξουν το λίγο ακριβότερο κυμαινόμενο πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο.

Το μειονέκτημα

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σταθερά τιμολόγια έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα, που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση. Για παράδειγμα, τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ προβλέπουν κλιμακούμενο τέλος αποχώρησης, το οποίο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για τον πρώτο μήνα ισχύος του τιμολογίου, στα 65 ευρώ για αποχώρηση το διάστημα μεταξύ τέταρτου και έκτου μήνα και στα 30 ευρώ για την αποχώρηση στο διάστημα μεταξύ έβδομου και ένατου μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες του συμβολαίου το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.

Επιπλέον οι χρεώσεις για τις νυχτερινές κιλοβατώρες στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες του πράσινου και κίτρινου τιμολογίου της. Συγκεκριμένα, κυμαίνονται στα 16,9 και 16,6 λεπτά αντίστοιχα για το myHomeEnter και myHome OnLine έναντι 12,9 λεπτών για το πράσινο και το «κίτρινο» τιμολόγιο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.