Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΗ άγνωστη ιστορία μιας Κερκυραίας που έσωσε τη ζωή ενός Ιταλού λοχία...

Η άγνωστη ιστορία μιας Κερκυραίας που έσωσε τη ζωή ενός Ιταλού λοχία το 1943

|

«Βρήκα καταφύγιο και προστασία με την αγάπη της Όλγας. Εκείνη μου έσωσε τη ζωή…», καταθέτει στις σημειώσεις του ο Ιταλός λοχίας Ούγκο Ντονζέλι, ο οποίος επιβίωσε στην Κέρκυρα, μετά τις γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο νησί που ακολούθησαν τη σφαγή της Κεφαλονιάς, τον Σεπτέμβρη του 1943.

Η ιστορία της Κερκυραίας Όλγας Μπουνιά και του Ιταλού Ούγκο Ντονζέλι έγινε βιβλίο στην Ιταλία, μέσα στο οποίο καταγράφεται η προσωπική ιστορία «σωτηρίας» του, όλα όσα βίωσε στην Κέρκυρα, έτσι όπως ο ίδιος τα σημείωνε στο ημερολόγιο του.

Η Όλγα και ο Ούγκο παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο κόρες, τη Βεατρίκη και τη Συλβάνα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη σφαγή σε Κεφαλλονιά και Κέρκυρα, η μεγαλύτερη, η Βεατρίκη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλα όσα έζησαν οι γονείς της, τις δύσκολες μέρες της γερμανικής κατοχής, τη γνωριμία τους, την αγωνία και τον φόβο, την παρανομία, τη φυγή στην Ιταλία.

«Ο πατέρας μου επιστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1940 στο στρατιωτικό τμήμα Μηχανικού και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ραδιοφωνικού συνδέσμου, που συνέδεε το Μπάρι με την Κεφαλονιά. Στις 5 Μαρτίου του 1942, έφτασε με αεροπλάνο στην Κέρκυρα και μαζί με ομάδα ραδιοτηλεγραφητών, εγκαταστάθηκαν στο βουνό Παντοκράτορας, στο χωριό Στρινύλας, όπου είχαν τοποθετηθεί οι τηλέγραφοι επικοινωνίας της Ιταλίας με την Αφρική. Πέντε μήνες αργότερα, μετακινήθηκαν στο χωριό Επίσκεψη γιατί έκριναν ότι ήταν καλύτερο σημείο για τις επικοινωνίες», αναφέρει η Βεατρίκη Ντονζέλι και θυμάται τις διηγήσεις των γονιών της.

Όπως αναφέρει, ο πατέρας της μαζί με τους άλλους Ιταλούς φαντάρους, έκαναν και περιπολίες στα χωριά της περιοχής. Έτσι γνώρισε τη μητέρα της, που ζούσε στο αυταρχικό περιβάλλον της εύπορης οικογένειας της, στο διπλανό χωριό, τον Άγιο Παντελεήμονα. «Η μητέρα μου ήταν 25 χρόνων και ο πατέρας 31. Ερωτεύτηκαν. Τον έβλεπε κρυφά, φοβόταν την οικογένεια της, τον συναντούσε μέσα στους ελαιώνες. Ο πατέρας της είχε έτοιμο προξενιό με κάποιον Κερκυραίο της ίδιας κοινωνικής επιφάνειας. Τις συναντήσεις τους κυρίευε η αγωνία. Οι μέρες περνούσαν και ήρθε ο Σεπτέμβρης του 1943. Οι δύσκολες μέρες ήταν μπροστά τους».

Μετά τη συνθηκολόγηση και τη σφαγή που ακολούθησε στην Κεφαλονιά, σειρά είχε η Κέρκυρα, όπου εκεί βρισκόταν το 18ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Άκουι. Όπως γράφει στο ημερολόγιο, ο λοχίας Ούγκο Ντοτζέλι μαζί με την ομάδα των 10 στρατιωτών, αναζήτησαν αμέσως τρόπο διαφυγής προς την Ιταλία. Βρήκαν κάποιο καΐκι, στη ΒΔ Κέρκυρα για να φυγαδευτούν από τα στενά του Οτράντο στην Ιταλία. Όμως, όπως αναφέρει, ήρθε διαταγή, να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους, γιατί ήταν σημαντική η ραδιοζεύξη ανάμεσα στην Ιταλία, την Κεφαλονιά και την Αφρική. Έτσι επέστρεψαν στο χωριό Επίσκεψη, όπου είχαν στημένα ραντάρ και ασυρμάτους. Λίγες ημέρες αργότερα, έφτασαν οι Γερμανοί στο χωριό, κατέλαβαν στο χώρο και διέταξαν τον λοχία και την ομάδα του, την επομένη να παρουσιαστούν στη Γερμανική Διοίκηση, στην πόλη της Κέρκυρας.

Όπως αναφέρει στο ημερολόγιο του ο Ούγκο Ντονζέλι, νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι 11 Ιταλοί ασυρματιστές για την πόλη της Κέρκυρας. Όμως στη μέση της διαδρομής σκέφτηκαν πως πρόκειται για παγίδα και οι 5 επέστρεψαν στην περιοχή που γνώριζαν και κρύφτηκαν στο βουνό μέσα σε μια σπηλιά.

«Η βοήθεια της Όλγας της μητέρας μου, στον πατέρα μου ήταν μεγάλη», λέει η κ. Βεατρίκη. Η 25χρονη κοπέλα βρήκε καταφύγιο για τον σύντροφο της τον πρώτο καιρό, στο ορεινό χωριό Πετάλια. «Για να μην τον προδώσει κανένας από το σπίτι όπου κρυβόταν, η μητέρα μου φρόντιζε και τους δωροδοκούσε με λάδι και τρόφιμα, που αφαιρούσε από το πατρικό της», συνεχίζει. Οι έλεγχοι των γερμανικών περίπολων στο νησί, για τον εντοπισμό Ιταλών αξιωματικών και φαντάρων δεν σταματούσαν. Η Όλγα που ανησυχούσε για τη ζωή του, με την βοήθεια της μητέρας της, οδήγησε αρχικά τον Ούγκο Ντονζέλι από την Πετάλια στο χωριό της, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον έκρυψε σε κάποιο μικρό δωμάτιο του αρχοντικού σπιτιού της. Δεν έβγαινε από το μικρό δωμάτιο. «Στο χωριό και οι πέτρες είχαν μάτια», λέει η κ. Βεατρίκη. Στη συνέχεια, το καταφύγιο του έγινε σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο αγροτόσπιτο, μέχρι το τέλος του πολέμου.

Τον Οκτώβριο του 1944, η Όλγα και ο Ούγκο παντρεύτηκαν στην πόλη της Κέρκυρας και αναχώρησαν για τη πατρίδα του. Αρχικά έμειναν 7 μήνες στο Μπάρι και όταν έφυγαν οι Γερμανοί από τη Βόρεια Ιταλία πήγαν στην ιδιαίτερη πατρίδα την Κρεμόνα.

Μαζί τους έφυγε ακόμη ένας Ιταλός ασυρματιστής της ομάδα του, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στο σπίτι μίας νεαρής κερκυραίας, την οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε και έζησαν στο Μιλάνο.

Η Βεατρική Ντονζέλι θυμάται τη μητέρα της στην Κρεμόνα, να έχει φίλες δύο γυναίκες από την Κεφαλονιά, την Έλλη και την Μιχαλούλα, που είχαν παράλληλες προσωπικές ιστορίες.

της ανταποκρίτριας μας Μ. Τζώρα

Πηγή: https://www.amna.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

ΙΝΚΑ – Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 20% τη φετινή χρονιά

Διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ

Ρέντη – Επεισόδια: Ομολόγησε 18χρονος, ποινική δίωξη εις βάρος του

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 18χρονου που ομολόγησε την εμπλοκή του στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη.

ΕΠΑ.Λ. Ίου: Απέκτησε δύο νέες ειδικότητες από τη σχολική χρονιά 2024-25

Ποιες είναι οι δύο νέες ειδικότητες που εγκρίθηκαν στο ΕΠΑ.Λ Ίου για τη σχολική χρονιά 2024 - 25

Πανναξιακός ΑΟΚ: “Καθάρισε” την Αγία Παρασκευή, μπουγέλο στον 14χρονο Βερύκκοκο

Αποφασιστικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε της Αγίας Παρασκευής (82-64) στη 4η φετινή του νίκη - Κερασάκι στην ...τούρτα η παρουσία του 14χρονου Γιάννη Βερύκοκκου (video)

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)