Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαHellenic Hull: Σχολεία από Αμοργό, Σχοινούσα και Σίκινο ενώθηκαν για καλό σκοπό

Hellenic Hull: Σχολεία από Αμοργό, Σχοινούσα και Σίκινο ενώθηκαν για καλό σκοπό

|

Μια διαφορετική, διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά δημοτικών σχολείων από νησιά του Ελλάδας διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος της Hellenic Hull «Εμείς κι ο Κόσμος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη Helmepa, τις δασκάλες και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων.

Μαθητές δημοτικών Σχολείων από Θάσο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία, Σκύρο, Ρόδο, Κάλυμνο, Αμοργό, Λειψούς, Κεφαλονιά, Μεγανήσι, Σίκινο, Θύμαινα, Σχοινούσα, Καστελλόριζο, Νίσυρο, Χίο, Σάμο και Σκόπελο συστήθηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν το σχολείο τους και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα του τόπου τους, ενώνοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Το πρόγραμμα «Εμείς κι ο Κόσμος» έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ενώ με τη σύνδεση όλων των σχολείων της πρωτοβουλίας δημιουργείται μια εναλλακτική διαδικτυακή κοινότητα μαθητών από τη νησιωτική Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα τα δημοτικά σχολεία από Φούρνους, Λέσβο, Αρκιούς, Αντίπαρο, Γαύδο, Ανάφη και Μήλο.

«Το πρόγραμμα “Εμείς κι ο Κόσμος” έρχεται με μία νέα πρόταση, μία πρόταση δικτύωσης μαθητών και φοιτητών από νησιωτικές περιοχές από το Αιγαίο και το Ιόνιο με τη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την γαλάζια ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Helmepa, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Hellenic Hull έδωσαν ραντεβού τον Ιανουάριο, για έναν πρότυπο κύκλο μαθημάτων για τη γαλάζια οικονομία. Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι την έκτη, τα παιδιά θα μάθουν από το Α μέχρι το Ω για τη θάλασσα, τη ναυτιλία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα ναυτικά επαγγέλματα, και τη γαλάζια ανάπτυξη, μέσα από μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα διευκολύνει τη μόνιμη συνεργασία των σχολείων μεταξύ τους.

«Στη Helmepa θα είμαστε κοντά σας με ωραίες δράσεις με παιχνίδια, αλλά κυρίως με τις δικές σας ιδέες. Εσείς είσαστε οι ήρωές μας σε αυτό το πρόγραμμα και μαζί με εσάς θα σώσουμε τον κόσμο», δήλωσε η Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Helmepa.

Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Αλεξανδράτος, είπε ότι η εφαρμογή στην πράξη της διάδρασης με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων αναδεικνύει ότι η ναυτιλία μπορεί να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του στον κύκλο των μαθημάτων που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.

Η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Λεκάκου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε δίπλα σας γιατί είμαστε ένα πανεπιστημιακό δίκτυο στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Έτσι, είμαστε πιο κοντά σε εσάς, στα νησιά. Από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σύρο, έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε για την αναγνώριση αυτής της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που, ενώ δεν είναι συνηθισμένη, αποτελεί το μέλλον για τους μαθητές στα νησιά. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για εμάς είστε τα πλοία του μέλλοντος».

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπω τόσα πολλά σχολεία και παιδιά να συμμετέχουν στη γιορτή. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο στους δασκάλους σας, ένα τεράστιο μπράβο στους γονείς σας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να πούμε στον κόσμο ότι η θάλασσα δεν μας χωρίζει. Η θάλασσα εμάς τους Έλληνες μας ενώνει. Όταν αυτή τη στιγμή μπορούμε και μιλάμε από το Καστελόριζο στο Μεγανήσι, από τη Γαύδο μέχρι τη Θάσο, και από τους Αρκιούς στη Χίο, όλοι εμείς είμαστε μια πατρίδα. Μια πατρίδα που την ενώνει η θάλασσα. Η πρωτοβουλία θέλει να γνωρίσει σε εσάς τα παιδιά τον πλούτο που έχετε στα χέρια σας. Θέλουμε να επαναφέρουμε στην Ελλάδα το ναυτικό της χαρακτήρα, είστε οι ναυτικοί του μέλλοντος, είστε οι άνθρωποι που θα επιχειρείτε στο μέλλον από τη θάλασσα και θα ζείτε από αυτή. Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να διδάξουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι η αγάπη για τη θάλασσα», τόνισε, τέλος, ο Ηλίας Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hull.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης