Kυρίαρχη, ακόμη και έναντι του κορωνοϊού είναι φέτος η γρίπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες, όσοι δεν το έχουν κάνει να εμβολιαστούν, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει πλήρως. Επίσης, θα πρέπει να τηρούν βασικές αρχές υγιεινής, όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας αν νοσούν ή δεν αισθάνονται καλά κ.λπ. αλλά και χρήση της κυρίως σε χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως ΜΜΜ και σουπερμάρκετ.
Νίκος Τζανάκης
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι απόλυτα προστατευτικό, ωστόσο συνέστησε τον εμβολιασμό.
«Υπάρχει ακόμη καιρός να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον δεν έχει νοσήσει», είπε, καθώς «προστατεύει σε ένα ποσοστό 30-40% απο τη λοίμωξη και προστατεύει πολύ περισσότερο απο τη βαριά λοίμωξη».
Και εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για πάρα πολλούς λόγους και για όσους θα ενδείκνυται (ομάδες υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένους κ.λπ.) σύμφωνα με τις οδηγίες από τις επιστημονικές εταιρείες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. «Δεν βλάπτονται με τη γρίπη μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς, είναι ανοσοανεπαρκείς ή είναι μεγάλης ηλικίας», τόνισε.
Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτές τις ιώσεις είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά που κάναμε επί κορωνοϊού, δηλαδή μάσκες (στα μέσα μαζική μεταφοράς και τα σουπερμάρκετ) και προσεκτική αντισηψία στα χέρια.
Οσον αφορά τις λοιμώξεις, είπε ότι «κατά κανόνα μία στις δύο ή στις 3 περιπτώσεις είναι γρίπη τύπου Α».
Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής, Γκίκας Μαγιορκίνης, επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο βρισκόμαστε «στην καρδιά» των αναπνευστικών λοιμώξεων.
«Εχουμε αρκετά μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης τύπου Α», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία γρίπης, η οποία μάλιστα φαίνεται να υπερβαίνει και την Covid».
Αντιθέτως, επισήμανε, έχουμε «χαμηλότερη κυκλοφορία της Covid, κάτι που φαίνεται σε σχέση με τη γρίπη φέτος».
Οσον αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι «από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι κινήθηκε χαμηλότερα από πέρυσι».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι η γρίπη θα μας ταλαιπωρεί «μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να πάει και λιγάκι πιο κάτω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο και έπρεπε να το κάνουν, πιθανώς προλαβαίνουν ακόμη να το κάνουν και να γλιτώσουν».
Πηγή: ΕΡΤ