“…. Η παραγωγή της ΠΟΠ πατάτας Νάξου, σημειώνει πτωτική πορεία λόγω και των προβλημάτων επάρκειας αρδευτικού νερού, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φαίνεται πως επί σειρά ετών «λιμνάζουν» τα σχέδια για τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών….”
Αυτό διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα η ΕΘΕΑΣ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ με θέμα τις ανυπολόγιστες ζημιές και την πτωτική πορεία, που παρατηρείται στην παραγωγή της Πατάτας Νάξου, προς στήριξη των παραγωγών.
Η επιστολή:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Η αγροτική παραγωγή μαστίζεται σημαντικά και ειδικότερα στα νησιά λόγω της κλιματικής κρίσης με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς στην πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων. Ένα προϊόν, το οποίο η κλιματική αλλαγή ήδη απειλεί να εκλείψει από την αγορά, είναι η εκλεκτή Πατάτα Νάξου, το οποίο πρόκειται για ένα ΠΟΠ προϊόν. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το νησί της Νάξου, όπου είχαν διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα υποδομών, αλλά και τις ζημίες στις καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας.
Η παραγωγή της ΠΟΠ πατάτας Νάξου, σημειώνει πτωτική πορεία λόγω και των προβλημάτων επάρκειας αρδευτικού νερού, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φαίνεται πως επί σειρά ετών «λιμνάζουν» τα σχέδια για τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, αν και οι αποθήκες έχουν αδειάσει, φαίνεται πως υπάρχουν πατάτες Νάξου στην αγορά, γεγονός που συνεπάγει πως για άλλη μία φορά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων εις βάρος των καλλιεργητών.
Καθίσταται σαφές, πως οι παραγωγοί έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση λόγω της απώλειας εισοδήματος, καθώς και την άμεση υλοποίηση των αρδευτικών έργων, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο. Τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως η Πατάτα Νάξου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πρακτικής, καλλιεργητικής και μεταποιητικής με ευρύτερη αξία και χρειάζονται στήριξη απέναντι στην κλιματική κρίση».