Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕΘΕΑΣ: Η παραγωγή της Πατάτας Νάξου "νικήθηκε" από τη ξηρασία (!!!)

ΕΘΕΑΣ: Η παραγωγή της Πατάτας Νάξου “νικήθηκε” από τη ξηρασία (!!!)

|

“…. Η παραγωγή της ΠΟΠ πατάτας Νάξου, σημειώνει πτωτική πορεία λόγω και των προβλημάτων επάρκειας αρδευτικού νερού, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φαίνεται πως επί σειρά ετών «λιμνάζουν» τα σχέδια για τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών….”

Αυτό διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα η ΕΘΕΑΣ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ με θέμα τις ανυπολόγιστες ζημιές και την πτωτική πορεία, που παρατηρείται στην παραγωγή της Πατάτας Νάξου, προς στήριξη των παραγωγών.

Η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η αγροτική παραγωγή μαστίζεται σημαντικά και ειδικότερα στα νησιά λόγω της κλιματικής κρίσης με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς στην πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων. Ένα προϊόν, το οποίο η κλιματική αλλαγή ήδη απειλεί να εκλείψει από την αγορά, είναι η εκλεκτή Πατάτα Νάξου, το οποίο πρόκειται για ένα ΠΟΠ προϊόν. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το νησί της Νάξου, όπου είχαν διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα υποδομών, αλλά και τις ζημίες στις καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας.

Η παραγωγή της ΠΟΠ πατάτας Νάξου, σημειώνει πτωτική πορεία λόγω και των προβλημάτων επάρκειας αρδευτικού νερού, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φαίνεται πως επί σειρά ετών «λιμνάζουν» τα σχέδια για τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, αν και οι αποθήκες έχουν αδειάσει, φαίνεται πως υπάρχουν πατάτες Νάξου στην αγορά, γεγονός που συνεπάγει πως για άλλη μία φορά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων εις βάρος των καλλιεργητών.

Καθίσταται σαφές, πως οι παραγωγοί έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση λόγω της απώλειας εισοδήματος, καθώς και την άμεση υλοποίηση των αρδευτικών έργων, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο. Τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως η Πατάτα Νάξου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πρακτικής, καλλιεργητικής και μεταποιητικής με ευρύτερη αξία και χρειάζονται στήριξη απέναντι στην κλιματική κρίση».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι