Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕΣΥ - Λήμνος: Στο Νοσοκομείο μπορούν να βάλουν (πάλι καλά) μόνο γύψο

ΕΣΥ – Λήμνος: Στο Νοσοκομείο μπορούν να βάλουν (πάλι καλά) μόνο γύψο

|

Η Λήμνος από το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Απριλίου έχει μείνει χωρίς κάλυψη από αναισθησιολόγο. Εδώ και αρκετό καιρό ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου του νησιού βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, και έως τώρα το κενό κάλυπτε γιατρός με μετακίνηση από άλλη μονάδα υγείας της χώρας.

«Το νησί θα μείνει χωρίς αναισθησιολόγο καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα τουλάχιστον. Οπως είχε συμβεί και για 15 ημέρες τα Χριστούγεννα», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, ψυχίατρος διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο του νησιού και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Η απουσία αναισθησιολόγου δημιουργεί ντόμινο για πολλές λειτουργίες του νοσοκομείου. «Πρακτικά σημαίνει ότι το νοσοκομείο μένει χωρίς χειρουργικό, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το επείγον καρδιολογικό ή το επείγον παθολογικό. Οι ορθοπεδικοί δεν μπορούν να κάνουν επεμβάσεις. Μόνο γύψο μπορούν να βάλουν χωρίς αναισθησιολόγο. Και μιλάμε για ένα νησί όπου οι διακομιδές δεν είναι πάντα δεδομένες λόγω των καιρικών συνθηκών», σημειώνει ο κ. Κατσιγιαννόπουλος.

Οι ελλείψεις δεν σταματούν εκεί. Το νοσοκομείο έχει έναν μόνο παθολόγο, δύο καρδιολόγους που μοιράζονται τις εφημερίες, έναν ακτινολόγο και έναν χειρουργό ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε τις 50 ημέρες συνεχόμενης εφημερίας. Οπως αναφέρει ο κ. Κατσιγιαννόπουλος, «γαστρεντερολόγο, ουρολόγο δεν έχουμε. Δεν μιλάμε καν για ενδοκρινολόγο. Αυτό είναι πολυτέλεια».

Για 10 μέρες
Τη Δευτέρα αποχώρησαν από το νοσοκομείο της Κω και οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που είχαν έρθει στο νησί για να καλύψουν την κλινική. «Οι δέκα ημέρες που έμειναν στο νοσοκομείο ήταν μία όαση. Αλλά τα καλά δεν κρατούν πάντα», σημειώνει στην «Καθημερινή» η συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, Μαρία Φρατζάκη. Στην Κω εδώ και ένα χρόνο το νοσοκομείο δεν έχει μόνιμο παθολόγο. Και σε αυτήν την περίπτωση, το κενό καλύπτεται με μετακινήσεις.

Οπως επισημαίνει η κ. Φρατζάκη, «ξέρουμε ότι στις 19 του μήνα θα έρθει παθολόγος πάλι μετακινούμενος από άλλη μονάδα, μετά θα έρθει άλλος. Και πάει λέγοντας. Αλλά η μετακίνηση προσωπικού και οι αλλαγές προσώπων δεν είναι λύση. Δεν γίνεται με τον τρόπο αυτό να οργανωθεί μία κλινική. Ευτυχώς έχουμε εξαιρετικό νοσηλευτικό προσωπικό που βοηθάει πολύ». Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός στο νησί της Κω έχει ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο η έλλειψη των παθολόγων. «Ο ακτινολόγος είναι ένας. Πόσες ημέρες εφημερίας να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Οι χειρουργοί διαμαρτύρονται εάν δεν έχουν κάλυψη από ακτινολόγο συνεχώς. Ο παιδίατρος είναι ένας. Στο καρδιολογικό έχουμε δύο γιατρούς εκ των οποίων ο ένας είναι σε ειδική άδεια ανατροφής τέκνου και καλύπτει μόνο κάποιες εφημερίες», τονίζει η κ. Φρατζάκη. Ενόψει μιας ακόμα, όπως όλοι προβλέπουν, μεγάλης σεζόν από πλευράς επισκεψιμότητας της χώρας από τουρίστες καλοκαιρινής περιόδου, πολλές μονάδες υγείας νησιών αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης.

Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η εικόνα πριν από μία εβδομάδα είχε ως εξής: στη Σαντορίνη είχε παραιτηθεί ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος, το νοσοκομείο παρέμενε χωρίς παθολόγο, ενώ έπειτα από ένα χρόνο χωρίς καρδιολόγο, μετέβησαν στο νοσοκομείο δύο γιατροί αυτής της ειδικότητας. Στην Τήνο τα περιστατικά τα εξέταζε παιδίατρος (δεν υπήρχε παθολόγος), το νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας της Νάξου δεν είχε γυναικολόγο, ενώ ένας ακτινοδιαγνώστης εξυπηρετούσε μόνο επείγοντα περιστατικά. Τα Κέντρα Υγείας Ιου, Ανδρου, Μήλου, Πάρου δεν είχαν μικροβιολόγο και της Αμοργού ο μοναδικός γιατρός είναι καρδιολόγος. Στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς υπηρετούσε ένας παθολόγος τον οποίο βοηθούσαν μία παθολόγος με μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών.

Στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 854 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι 41 αφορούν μονάδες υγείας νησιών του Αιγαίου και 13 αφορούν τη στελέχωση νοσοκομείων των Επτανήσων. Για το νοσοκομείο της Κω προβλέπονται δύο θέσεις παθολόγων σε βαθμό διευθυντή και επιμελητή Β΄. «Και αυτό κατ’ εξαίρεση. Παρακαλέσαμε πολύ για να προκηρυχθούν ξανά αυτές οι θέσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν προκηρυχθεί δύο θέσεις παθολόγων και δεν υπήρξε ενδιαφέρον από υποψήφιους γιατρούς. Το ίδιο έγινε και για μία θέση ακτινολόγου και μία θέση παιδιάτρου». Για το νοσοκομείο Λήμνου, προκηρύχθηκε θέση αναισθησιολόγου, χειρουργού και ακτινολόγου και μάλιστα σε βαθμό διευθυντή για να είναι πιο «ελκυστικές».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος διοριστεί σε νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον πέντε χρόνια στη θέση αυτή πριν επιχειρήσει να μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο. Οπως αναφέρει ο κ. Κατσιγιαννόπουλος, «ακόμα και όταν υπάρχει ενδιαφέρον για γιατρούς να έρθουν στο νοσοκομείο, συνήθως το βλέπουν σαν σκαλοπάτι για να μπουν στο ΕΣΥ και εν συνεχεία ψάχνουν να φύγουν σε άλλο νοσοκομείο. Εμείς θέλουμε ο γιατρός που θα έρθει, να μείνει. Για να το κάνει αυτό όμως πρέπει να έχει κίνητρα».

Κίνητρα
Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε να δίνεται επιπλέον των τακτικών αποδοχών, 1.800 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους προσωρινά σε μονάδες υγείας νησιών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί συνολικό εκσυγχρονισμό του νόμου για τα κίνητρα γιατρών για την προσέλκυση και την παραμονή τους στα νησιά. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας (η πρώτη απεστάλη τον Φεβρουάριο 2023 και ακολούθησαν άλλες δύο υπενθυμιστικές τον Μάρτιο και στις 5 Απριλίου) ζητεί την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1983.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, «η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να καταβάλλει το επίδομα ως ποσοστό επί των μηνιαίων αποδοχών, με βάση όμως τους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ του 1983. Ετσι για τον υπολογισμό του μηνιαίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ, του επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ και του διευθυντή 225,71 ευρώ. Επί αυτών των θεωρητικών μισθών δίνεται επίδομα που ξεκινάει από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ».

Ο ΠΙΣ προτείνει επιπλέον οικονομικά κίνητρα όπως επιδότηση στεγαστικών δανείων, φορολογικά κίνητρα, αλλά και επιστημονικά, όπως διευκόλυνση για εκπαιδευτικές άδειες για μετάβαση σε άλλα νοσοκομεία, ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη και δυνατότητα ανάληψης διδακτορικής διατριβής στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό ή άλλο νοσοκομείο μετά την παρέλευση τριετούς υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταξίδι εξοικείωσης σε Κέα και Σίφνο μέσω ΕΟΤ

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα, Κέα και Σίφνο για αφιέρωμα στη Γαλλική τηλεόραση

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό