Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

|

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν από 1ης Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%. Φέτος, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1ης Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, και η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Το ημερομίσθιο αυτό θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόλησή τους είναι σε ημέρα ανάπαυσης και αυτή πέφτει Κυριακή ή αργία.

Ετσι, με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

• Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Α΄, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

• Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

• Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

• Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων καθώς και στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1ης Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

Εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζομένους στον κλάδο των καλλυντικών, που προβλέπει υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμιά, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται τέλος συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Συνολικά, το 2022 υπογράφηκαν 217 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, έναντι 180 συμβάσεων το 2021. Μάλιστα, οι 80 από αυτές (36% του συνόλου) προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 προέβλεπαν αμετάβλητους σε σχέση με το παρελθόν μισθολογικούς όρους. Πρόκειται για τις περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις από το 2018.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μητρόπολη Παροναξίας: Επιμνημόσυνη δέηση και 57 φορές θα ηχήσουν οι καμπάνες την 28η Φεβρουαρίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν 57 φορές για τα θύματα των Τεμπών - Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση

Νάξος – Κοινότητα: Ψήφισμα με αφορμή το κλείσιμο δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών

Ψήφισμα εξέδωσε η Κοινότητα Νάξου με αφορμή το κλείσιμο δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Μ. Καφούρος: Ερώτηση για μέτρα στήριξης στα σεισμοπαθή νησιά των Κυκλάδων

Ερώτηση του Μάρκου Καφούρου για μέτρα στήριξης στα σεισμοπαθή νησιά των Κυκλάδων

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Εισαγγελία Νάξου: Κάντε ελέγχους για αυθαίρετα στην Καλντέρα

Η Εισαγγελία Νάξου στις 3 Φεβρουαρίου ζήτησε να γίνουν αυτοψίες στην Καλντέρα για να ελεγχθούν επικίνδυνες κατασκευές, αλλά ο Δήμος Θήρας απάντησε «δεν έχουμε υπαλλήλους»

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Επίσκεψη από μαθητές του Γυμνασίου Τραγαίας

Ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Τραγαίας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο

Ιταλία – Serie A: Το “χ” φωνάζει από μακριά για το Μπολόνια – Μίλαν

Μπολόνια - Μίλαν: Χέρι χέρι με… χινάρι - Ποιοι είναι οι λόγοι;

Ποιο επάγγελμα θα εξαφανιστεί σε 10 χρόνια εξαιτίας του AI;

Ανησυχίες εκφράζουν ήδη αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι σχετικά με την ανεξέλεγκτη χρήση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος