Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

|

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν από 1ης Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%. Φέτος, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1ης Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, και η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Το ημερομίσθιο αυτό θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόλησή τους είναι σε ημέρα ανάπαυσης και αυτή πέφτει Κυριακή ή αργία.

Ετσι, με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

• Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Α΄, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

• Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

• Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

• Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων καθώς και στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1ης Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

Εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζομένους στον κλάδο των καλλυντικών, που προβλέπει υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμιά, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται τέλος συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Συνολικά, το 2022 υπογράφηκαν 217 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, έναντι 180 συμβάσεων το 2021. Μάλιστα, οι 80 από αυτές (36% του συνόλου) προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 προέβλεπαν αμετάβλητους σε σχέση με το παρελθόν μισθολογικούς όρους. Πρόκειται για τις περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις από το 2018.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.