Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΕΣΑΛ: Ανασυγκρότηση της Επιτροπής με στόχο την βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια

ΕΣΑΛ: Ανασυγκρότηση της Επιτροπής με στόχο την βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια

|

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στα νησιά της άγονης γραμμής ακόμη χρειάζονται παρεμβάσεις και η προσέγγιση των νησιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που οι συνθήκες είναι δύσκολες, απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς από τους καπετάνιους για να δέσουν με ασφάλεια.

Οι χρόνοι κατασκευής των λιμενικών έργων δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους και στην προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών σημαντικό ρόλο έρχεται να διαδραματίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ανέλαβε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να «τρέξει» λιμάνια της Δωδεκανήσου.

Παράλληλα σε ανασυγκρότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) προχώρησε ο υπουργός ΥΠΝΝΠ Χρήστος Στυλιανίδης.

Τα μεγάλα καράβια χρειάζονται και επεκτάσεις υποδομών

«Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν στις υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις. Τα καράβια έχουν μεγαλώσει σε μεγέθη και σε όγκο με συνέπεια οι λιμενικές εγκαταστάσεις κυρίως στα λιμάνια της άγονης γραμμής να μην έχουν εκσυγχρονιστεί, όπως τα πλοία. Αυτό δυσκολεύει το έργο μας, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Παρ όλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να προσεγγίζουμε τα νησιά που έχουν ανάγκη καλής συγκοινωνίας. Τα λιμάνια σε Λειψούς, Κάρπαθο Κάσο και Καστελλόριζο είναι υποδομές που θα έπρεπε σιγά σιγά να μπουν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού» δηλώνει στη «δημοκρατική» ο πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ «Blue Star Patmos» Αντώνης Μεϊμέτης.

Η ισχυρή σοροκάδα πλήττει πάρα πολύ συχνά την χειμερινή περίοδο και το λιμάνι της Ρόδου κρατώντας τα πλοία της ακτοπλοΐας στον κόλπο της Ιαλυσού. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται λόγω των θυελλωδών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή, καθιστώντας αδύνατο τον ελλιμενισμό ακόμη και μεγάλων πλοίων.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του λιμανιού της Καμείρου Σκάλας ως εναλλακτικού λιμένα, θα αποτρέψει το πρόβλημα και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποφυγή της ταλαιπωρίας της διακίνησης επιβατών και τουριστών, αλλά και της καταπόνησης των πληρωμάτων, αφού τα πλοία αναγκάζονται να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση για λόγους ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πολλά λιμάνια. Ως γνωστόν βοηθάμε. Είναι το λιμάνι που μελέτησε το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, στην Κάμειρο Σκάλα στη Ρόδο. Από το ίδιο Λ.Τ. στα Πηγάδια της Καρπάθου. Στην Κέφαλο της Κω, στην Κάλυμνο και στο Λακκί της Λέρου που έχουν σπάσει οι προβλήτες. Το πρώτο που θα υποβληθεί τώρα για χρηματοδότηση είναι το λιμάνι της Καλύμνου, τελείωσε το θέμα της Λέρου, καθώς ήρθαν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν έφθαναν και συμπληρώσαμε εμείς και κάποια λεφτά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εμείς παντού κάνουμε έργα», τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027» εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέας αποβάθρας επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Καλύμνου, προϋπολογισμού 11,94 εκατ. ευρώ.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης του λιμένα Λακκίου στη Λέρο, όπου σε αυτόν προσεγγίζουν επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Πειραιάς – Ρόδος. Με την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 800.χιλ. ευρώ, αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα των υποσκαφών του λιμένα.

Ολοκληρώνεται ο φάκελος του έργου κατασκευής νέου λιμανιού στην Κάμειρο Σκάλα που μελέτησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπεγράφη σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Κω – Νισύρου για την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού στην Κέφαλο, το οποίο θα αποτελέσει τον δεύτερο λιμενικό πόλο στο νησί της Κω.

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση (8 εκ. ευρώ) και την υλοποίηση του λιμανιού. Με την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων το λιμάνι Κεφάλου αποκτά τρεις ζώνες, Πολυχρηστικό Λιμένα, Αλιευτικό Καταφύγιο και Τουριστικό Αγκυροβόλιο. Ενώ όπως έγραψε προ ημερών η «δ», στην τελική φάση της διαδικασίας ένταξης βρίσκεται η επέκταση του λιμανιού των Λειψών με την κατασκευή αποβάθρας Ο/Γ σκαφών στη θέση Καβί» προϋπολογισμού 5.2 εκατ. ευρώ.

Ανασυγκρότησητης Ε.Σ.Α.Λ.

Σε ανασυγκρότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, εν όψει και των σημαντικών παρεμβάσεων που βρίσκονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε πολλά λιμάνια του Νοτίου Αιγαίου. Κατόπιν των αλλαγών η σύνθεση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) πλέον αποτελείται από τα παρακάτω τακτικά και αναπληρωματικά μέλη: Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, ως πρόεδρος, Κουτουλάκης Μανώλης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γλυνός Αντώνιος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτιριακών Υποδομών, Οικονόμου Αντώνιος, γενικός γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Χατζηαντωνίου Ευφροσύνη, προϊσταμένη Τμήματος Οικονομικής Εκμετάλλευσης Λιμένων, Μπασάκου Ξανθή, νομική σύμβουλος του Κράτους, Χιονίδης Σάββας, γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, Σιαράπη Στυλιανή, γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Κόλλια Αθηνά–Μαρία, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Διδασκάλου Γεώργιος, γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Μπακογιάννης Ευθύμιος, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Αστικού Περιβάλλοντος, Βαρελίδης Πέτρος, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Υδάτων, Μαγουλάς Κωνσταντίνος, γενικός γραμματέας Υποδομών, Στρατάκος Γεώργιος, γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, Κουτσούκου Βασιλική, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής, Παπαποστόλου Απόστολος, πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και Δημόπουλος Κωνσταντίνος, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Αναπληρωτές οι: Μπερκλέτη Ιωάννα, Βουγιουκάς Μιχαλακέλης Παύλος, Παπαλαεξανδρή Κυριακή, Πανταζή Χρυσούλα, Πρεβένα Άννα, Παπαγιανόπουλος Γεώργιος, Μωυσίδου Μαρία Σταυροθανασόπουλος Θωμάς, Βελγάκη Ελένη, Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Χολέβα Ελένη, Κοτσώνης Αντώνιος, Καλλαρά Αγγελική, Διονυσοπούλου Παναγιώτα και Ατταλιώτης Νικόλαος.

Αλήθεια, έχει δει κανείς εξ αυτών λιμάνι το χειμώνα; Εχει ταξιδέψει με πλοίο στην άγονη;

Πηγή:www.dimokratiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.