Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα σημαντικότερα έργα στην εκπαίδευση που αφορά την διασύνδεση με οπτική ίνα 10.000 σχολείων, ενώ τον Σεπτέμβριο αλλάζουν τα δεδομένα με την έναρξη του online φροντιστηρίου που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες των γονέων που τα παιδιά τους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν με την πρόσβαση των μαθητών σε δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, ενώ θα ακολουθήσει η δυνατότητα επιλογής βιβλίου, καθώς κάθε μάθημα θα έχει περισσότερα διαθέσιμα εγχειρίδια.
Κατά τη διάρκεια του πάνελ στο EmTech Europe, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επανέρχεται στο προσκήνιο η χρήση των διαδραστικών πινάκων, ενώ προτίθενται και εκπαιδευτικά βίντεο. Παράλληλα οι αλλαγές που έρχονται θα περιλαμβάνουν τα βιβλία, τα σχολικά εγχειρίδια, τις εξετάσεις, και τις διδακτικές μεθόδους.
Ωστόσο «πρεμιέρα» στην αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος θα κάνουν τα online φροντιστήρια. «Υπάρχει μια ελληνική ιδιαιτερότητα και αυτή είναι τα φροντιστήρια που πρέπει να κάνει ένας μαθητής για να μπει στο πανεπιστήμιο, με κάθε ελληνική οικογένεια να επενδύει κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό. Θα υπάρξει τεχνολογική λύση γι αυτό και θα είναι κάτι που θα προσφέρεται online και δωρεάν» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ακριβώς μια ψηφιακή εκδοχή αυτού που ακριβώς γίνεται στα φροντιστήρια αλλά για 5 λεπτα μαθήματα που θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν οι μαθητές.
Ανέφερε ότι το «Online φροντιστήριο» θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς στόχος είναι να μπει και η χρήση βίντεο στις αίθουσες και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζοντας τον τρόπο διδασκαλίας του κάθε μαθήματος.
Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα υπάρξουν και αλλαγές στα σχολικά βιβλία. «Τότε θα ενσωματώσουμε και τη δυνατότητα να έχουμε περισσσότερα από 1 σχολικό εγχειρίδιο στα μαθήματα και αυτή η αλλαγή θα είνα σημαντική για την νοοτροπία τόσο των μαθητών όσο και των διδασκόντων».
Το έργο Fiber to the School
Σημαντική εξέλιξή είναι και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για το έργο Fiber to the School, που εγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά φέρνοντας γρήγορες ταχύτητες στα σχολεία αλλά και δίνοντας δυνατότητας για νέες δράσεις.
«Βρήκαμε τα κονδύλια, οπότε θα προχωρήσει η δράση και σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου. Ωστόσο υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την προμήθεια ειδών πληροφορικής» είπε με νόημα ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως ανέφερε σήμερα κάποια σχολεία έχουν οπτική ίνα, κάποια adsl 100 ή 200 Mbps, όμως πρόκειται για ένα συνολικό έργο μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκο, που θα πάρει σάρκα και οστά καθώς βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια.
Το έργο Fiber to the School με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ στοχεύει στο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία πρόσβαση σε ταχύτητες υψηλών ταχυτήτων με στόχο να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση το είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο του 2023 ωστόσο δεν είχε μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως ήταν ο σχεδιασμός.
Η δράση προβλέπει τη σύνδεση με internet υψηλών ταχυτήτων για περισσότερα από 10.000 σχολεία της χώρας, αλλά και την δημιουργία δομημένης καλωδίωσης στις διδακτικές αίθουσες των σχολικών κτιρίων ώστε να κάνουν χρήση αυτού οι μαθητές.
Στόχος είναι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbps, μέσω δικτύου οπτικών ινών ή με ασύρματες τεχνολογίες, η οποία θα είναι άμεσα αναβαθμίσιμη σε 10 Gbps.
Πηγή euro2day.gr