Την αύξηση του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό όριο ακαθαρίστων εσόδων απαλλαγής το οποίο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ θα αυξηθεί σε 15.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τις 20.000, καθώς στο τελευταίο ποσό αθροίζονται πολλές επιχειρήσεις και μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.
Στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό, εντάσσονται οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Η Ελλάδα διατηρεί το όριο σε χαμηλά επίπεδα, ενώ άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν αισθητά υψηλότερα όρια απαλλαγής, όπως οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο 25.000 ευρώ, η Πολωνία, η Λετονία και η Εσθονία 40.000 ευρώ, η Λιθουανία 55.000 ευρώ, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Ιταλία έχουν όριο 85.000 ευρώ.
Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο με όχημα την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες χώρες της Ε.Ε. έως 100.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό το καθεστώς επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλα κράτη-μέλη, αίροντας τις υποχρεώσεις και τα διοικητικά βάρη που διέπουν συνήθως με τις διασυνοριακές συναλλαγές (π.χ. λήψη ΑΦΜ, ενδεχόμενη υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες κάθε κράτους-μέλους, κ.λπ.).
Μια επιχείρηση θεωρείται μικρή για σκοπούς ΦΠΑ όταν ο ενωσιακός ετήσιος κύκλος εργασιών της, δηλαδή οι συνολικές διασυνοριακές πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, δεν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Επίσης, το εσωτερικό όριο απαλλαγής που μπορεί να θεσπίσει ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 85.000 ευρώ.
Στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται όσες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Παραδείγματα
Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν να κάνουν χρήση του απαλλακτικού καθεστώτος μικρών επιχειρήσεων σε όποιο άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. επιθυμούν, εφόσον:
– Ο κύκλος εργασιών τους κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον έτος δεν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ στο σύνολο της Ε.Ε.
– Δεν ξεπερνάει το εσωτερικό όριο απαλλαγής κάθε κράτους-μέλους στο οποίο αιτείται την απαλλαγή.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί με τους κανόνες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί το απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων άλλων κρατών-μελών.
Παράλληλα, μια επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος-μέλος, π.χ. στη Γαλλία, που είναι ενταγμένη στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων εκεί, αιτείται μέσω της γαλλικής φορολογικής διοίκησης να κάνει χρήση του απαλλακτικού καθεστώτος μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το αίτημά της διαβιβάζεται στην ελληνική φορολογική διοίκηση με την προαναφερόμενη διαδικασία, συνοδευόμενο από τα στοιχεία των διενεργούμενων συναλλαγών της, τόσο στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η γαλλική επιχείρηση είναι ενταγμένη στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων στη Γαλλία. Και στις δύο περιπτώσεις το σύνολο των απαλλασσόμενων συναλλαγών που θα μπορεί να διενεργήσει στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ ετησίως και στην Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να ξεπερνάει το εγχώριο όριο απαλλαγής των 10.000 ευρώ το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, θα αυξηθεί.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr