Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕνα στα τέσσερα ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα

Ενα στα τέσσερα ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα

|

Είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος παιδιών και εφήβων. «Ανοίγει» τον δρόμο για την εκδήλωση παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα και κακοήθειες σε νεαρή ηλικία, ενώ χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση συνήθως ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του. Ο λόγος για την παιδική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί ένα από τα οξύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια σοβαρή πρόκληση για τα συστήματα υγείας του δυτικού κόσμου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της.

Στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι το 21% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που αυξάνεται στο 38,5% στις ηλικίες 6 έως 10 ετών και στο 41% στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Κατά μέσον όρο στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15%, 26,5% και 25%. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού στη χώρα μας, η μεγάλη ποσότητα και η κακή ποιότητα της διατροφής, το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών που τα αναγκάζει να «κόβουν» ώρες ύπνου και άσκησης και η ελληνική νοοτροπία που συνδέει την έκφραση της αγάπης με την προσφορά μεγάλης ποσότητας φαγητού, καθώς και τις γιορτές, με την κατανάλωση γλυκών, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μεταξύ των παραγόντων που «παχαίνουν» τα Ελληνόπουλα. Οι γονείς συχνά έχουν λανθασμένη αντίληψη για το ποιό πρέπει να είναι το φυσιολογικό βάρος των παιδιών, ενώ δίνουν και το κακό παράδειγμα με τις επιλογές τρόπου ζωής που κάνουν: τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έως και 79% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι όταν τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους έχει την ίδια πάθηση.Παιδική παχυσαρκία: Πρόβλημα για 4 στα 10 Ελληνόπουλα-1

Ειδικό ιατρείο στο Παίδων

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 ιατρείο αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος, στο πλαίσιο του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, υπό την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παρακολουθεί 3.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, με πολύ καλά αποτελέσματα: το 30% των παχύσαρκων παιδιών που ακολούθησαν το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ύπνου των ειδικών, σε διάστημα ενός έτους έχασε βάρος με αποτέλεσμα να μη θεωρείται με βάση τον δείκτη μάζας σώματος παχύσαρκο. Το 35% των υπέρβαρων παιδιών, ένα χρόνο μετά, είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Οι γονείς των παιδιών έρχονται είτε με δική τους πρωτοβουλία έχοντας ακούσει ή διαβάσει για το ιατρείο μας είτε ύστερα από υπόδειξη των γενικών παιδιάτρων. Σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου της τάξης του 15%, οι επισκέψεις αφορούν γονείς με παιδιά με φυσιολογικό βάρος, οι οποίοι ωστόσο θέλουν να ενημερωθούν για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και γενικότερα τρόπου ζωής για τα παιδιά τους ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο μιας αύξησης του βάρους του παιδιού τους», σημειώνει η κ. Χαρμανδάρη. Το ιατρείο είναι στελεχωμένο με παιδιάτρους, παιδοενδοκρινολόγους, διατροφολόγο, καθηγητή φυσικής αγωγής και παιδοψυχολόγο και προσφέρει τη δυνατότητα της σφαιρικής διεπιστημονικής προσέγγισης και διερεύνησης και αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους σώματος σε παιδιά και εφήβους.

Οπως εξηγεί η καθηγήτρια, το παιδί που απευθύνεται στο ιατρείο αρχικά θα αξιολογηθεί από παιδίατρο. «Λαμβάνουμε ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό καθώς και ιστορικό διατροφής, ύπνου και σωματικής άσκησης. Γίνεται λεπτομερής κλινική εξέταση του παιδιού, ενώ υποβάλλεται και σε εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή που προδιαθέτει το παιδί να έχει αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς και πιθανές επιπτώσεις του αυξημένου σωματικού βάρους όπως αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, χοληστερόλη κ.ά. Ακολουθεί η αξιολόγηση από τον διατροφολόγο και τον καθηγητή φυσικής αγωγής, ενώ εάν υπάρχει υπόνοια ψυχολογικής επιβάρυνσης, παραδείγματος χάριν το παιδί να έχει πέσει θύμα bullying στο σχολείο, γίνεται αξιολόγηση και από παιδοψυχολόγο». Ακολουθούν οι συστάσεις για την αλλαγή τρόπου ζωής του παιδιού με πρόγραμμα σωστής διατροφής, καλής ποιότητας ύπνου και σωματικής άσκησης. Η παρακολούθηση στο ιατρείο γίνεται ανά μήνα όταν πρόκειται για παχύσαρκα παιδιά και ανά δίμηνο για υπέρβαρα. Φαρμακευτική αγωγή χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις που μετά 5-6 μήνες εφαρμογής των παρεμβάσεων δεν διαπιστώνεται απώλεια βάρους στο παιδί. «Στη συντριπτική πλειονότητα τα παιδιά χάνουν βάρος με την αλλαγή του τρόπου ζωής και δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή», επισημαίνει η καθηγήτρια.

Μόνιμο προσωπικό

Το ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Δημιουργήθηκε το 2013 στο πλαίσιο προγράμματος με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, το οποίο έληξε το 2015. Εκτοτε η λειτουργία του –μισθοδοσία προσωπικού και αναλώσιμα– βασίζονται στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία είναι υπεύθυνη η κ. Χαρμανδάρη.

«Η βιωσιμότητα του ιατρείου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν δεν στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό», υπογραμμίζει στην «Κ» η κ. Χαρμανδάρη. Η ίδια έχει απευθυνθεί επανειλημμένως σε εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, αιτούμενη να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απάντηση. «Απευθύνω μία τελευταία έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της χώρας να στηρίξει την προσπάθειά μας αυτή με τη στελέχωση του ιατρείου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το σημαντικό αυτό έργο στα Ελληνόπουλα και στις οικογένειές τους», τονίζει η καθηγήτρια.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: “Μια καινούργια μάχη για να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε και αναπτύσσουμε τη χώρα μας”

Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία - ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Attica Group: Σε συμφωνία για απόκτηση ενός ακόμη οχηματαγωγού πλοίου

Attica Group: Συμφωνία για την απόκτηση του Φ/Γ-Ο/Γ πλοίου Clementine

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κυκλάδων: Μανώλης Γλέζος, πάντα παρών

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απουσία του Μανώλη Γλέζου

Γ. Πολυχρονάκος: “Σε αυτές τις εκλογές, όλοι εμείς, πρέπει να γίνουμε η Δύναμη Αλλαγής για τα νησιά μας”

Η δήλωση του Υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, Γιάννη Πολυχρονάκου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην έξοδο του πάρκινγκ στο Δημαρχείο Νάξου

Πέμπτη 30 Μαρτίου και κλειστός ο δρόμος εξόδου από το πάρκινγκ στο Δημαρχειακό Μέγαρο προς την παραλία της Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos