Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕμφανίζονται τα πορτοκάλια και η τιμή τους θα φτάσει και τα 2,5...

Εμφανίζονται τα πορτοκάλια και η τιμή τους θα φτάσει και τα 2,5 ευρώ το κιλό (!!!)

|

«Ξινή» γεύση αναμένεται να αφήσουν τα πορτοκάλια στους καταναλωτές τη φετινή χρονιά, καθώς η τιμή τους στο ράφι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Η μείωση της παραγωγής τόσο στην Ευρώπη λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών όσο και στη Νότια Αμερική λόγω των ασθενειών που έχουν προσβάλει τα δέντρα εντείνουν τους φόβους για έλλειψη του προϊόντος και κατ’ επέκταση αύξηση της τιμής.

Όπως αναφέρει στον eleftherostypos ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, η εγχώρια παραγωγή στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και διαμορφώνεται περίπου στο 1 εκατ. τόνους. Ωστόσο, οι ασθένειες που έχουν εξαπλωθεί στη Νότια Αμερική, καθώς και η έλλειψη βροχοπτώσεων στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών.

Καμπανάκι

Την εκτίμηση ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις μέσα στην επόμενη χρονιά εξέφρασε και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. «Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Γης, που είναι η Νότια Αμερική, έχει καεί με αποτέλεσμα η τιμή να έχει υπερδιπλασιαστεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή», τόνισε.

Οι ελλείψεις έχουν αρχίσει ήδη να αποτυπώνονται και στις τιμές των προϊόντων τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, η χονδρική τιμή της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2 Νοεμβρίου άγγιζε τα 1,70 ευρώ το κιλό από 0,70 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση κατά 142,8% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, η τιμή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσαν το 1,2 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, τα εισαγόμενα ξεκινούν από 1,79 και φτάνουν μέχρι και 2,58 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί

«Για τους παραγωγούς θα είναι μια καλή χρονιά όσον αφορά στις τιμές, λόγω του ελλείμματος που αναμένεται να υπάρξει στην αγορά. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια τιμή που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τα αυξημένα έξοδά μας και να έχουμε και ένα μικρό κέρδος, ωστόσο θέλουμε να μπορεί να τα αγοράσει και ο καταναλωτής», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"