Στο πλευρό των διασωθέντων μεταναστών από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθούν μέχρι στιγμής 78 σοροί, βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.
Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη
Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα από την πρώτη στιγμή επιχειρεί πολυμελές κλιμάκιο νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών που συνδράμει σε μία εξαιρετική δύσκολη συγκυρία με κάθε μέσο που διαθέτει για την παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης στους μετανάστες που σώθηκαν και φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε καλή σωματική ή ψυχολογική κατάσταση», λέει στο enikos.gr εθελοντής διασώστης του σώματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Χαλιώτης.
«Οι 104 διασωθέντες έχουν παρουσιάσει πολλά και διαφορετικά ζητήματα υγείας, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στις οποίες εκτέθηκαν, είτε εξαιτίας της προσπάθειά τους να επιβιώσουν από τον πνιγμό είτε εξαιτίας της έκθεσής τους στον ήλιο. Μάλιστα, σε μία περίπτωση από την ποσότητα νερού που βρέθηκε στους πνεύμονες μετανάστη προκλήθηκε πνευμονικό οίδημα. Τα περιστατικά που έχρηζαν άμεση φροντίδα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Πάντως, εμείς σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους διασωθέντες και να τους κάνουμε να νιώσουν όσο πιο άνετα γίνεται δεδομένων των συνθηκών», προσθέτει ο ίδιος.
Ωστόσο, ο κ. Χαλιώτης επισημαίνει στο enikos.gr πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος όσον αφορά στην σωματική υγεία των διασωθέντων, όμως, εκείνο που εμπνέει ανησυχία είναι η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων αυτών.
«Είναι πρωταρχικό μας μέλημα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη σε σοκ να επανέλθουν, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την απώλεια των αγαπημένων τους και από την απότομη αλλαγή των συνθηκών της ζωής τους. Ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε για εκείνους με ελπίδα και κατέληξε σε τραγωδία. Είναι αρκετοί που χρειάζονται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη και από πλευράς μας η κάλυψη των βασικών τους αναγκών αλλά και η προσπάθειά μας να βρούμε τρόπο επικοινωνίας με τους οικείους τους είναι ένα πρώτο βήμα για να απαλύνουμε τον πόνο τους.
Είναι τεράστια ανάσα για κάποιον που βρίσκεται στη μέση του πουθενά να πει μία κουβέντα με την οικογένειά του», είπε συγκεκριμένα ο εθελοντής διασώστης κι έπειτα συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μαζί μας είναι αυτοί που μας δίνουν και τη μεγαλύτερη ελπίδα. Το πιο συγκλονιστικό είναι η σιωπή… για τους ανθρώπους που δεν μιλούν ή δεν ανταποκρίνονται στην επικοινωνία μας ανησυχούμε περισσότερο».
Στη συνέχεια, ο κ. Χαλιώτης υποστήριξε πως η ελπίδα αναζωπυρώνεται, όταν οι μετανάστες καταφέρνουν τελικά να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, παρόλα αυτά ο ίδιος αποκάλυψε ότι δυστυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό δεν καθίσταται εφικτό.
«Μας καλούν φίλοι και συγγενείς των ναυαγών από όλη την Ευρώπη και ζητούν απεγνωσμένα στοιχεία για τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις τους ανακοινώνουμε ότι οι άνθρωποί τους δεν βρίσκονται στη ζωή», ανέφερε στο enikos.gr ο εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Χαλιώτης και τέλος είπε «ο ανθρώπινος πόνος έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση μόνιμο πρόβλημα διαρκώς γιγαντώνεται».