Δυνητικές και όχι δεσμευτικές ποσοστώσεις ελληνόφωνου τραγουδιού σε οπτικοακουστικές παραγωγές και ταινίες, μικρότερο ποσοστό υποχρεωτικής μετάδοσής του σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, αλλά και νέα κίνητρα σε ραδιοσταθμούς για έργα νέων δημιουργών περιλαμβάνει στην τελική μορφή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και του ελληνόφωνου τραγουδιού, το οποίο ξεκίνησε να συζητείται την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι οπτικοακουστικές παραγωγές και ταινίες δεν «υποχρεούνται» να ενσωματώνουν ελληνόφωνα τραγούδια κατά 70%, αλλά αυτό το ποσοστό θα ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση, ενώ όσες το υιοθετούν θα «δύνανται» να αξιολογηθούν και σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με τους όρους των εργαλείων ενίσχυσης του Δημοσίου.
Μάλιστα, το αναδιατυπωμένο σχετικό άρθρο δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο ελληνόφωνο τραγούδι, αλλά και σε έργα με στίχο σε γλώσσα κράτους-μέλους της Ε.Ε., «τα οποία ηχογραφούνται στην ελληνική επικράτεια». Η ποσόστωση ελληνόφωνου τραγουδιού σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, καζίνο κ.ά. μειώνεται από 45% σε 40%, ενώ όσον αφορά τα σχετικά πρόστιμα κυμαίνονται πλέον από 1.000 έως 10.000 ευρώ (αντί για 2.000 έως 20.000 που προβλεπόταν αρχικά).
Οι αλλαγές που αφορούν τα ραδιόφωνα ξενόγλωσσου ρεπερτορίου προβλέπουν μείωση του ποσοστού μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών, το οποίο απαιτείται για παροχή οικονομικών κινήτρων (τους δίνεται η δυνατότητα μέχρι και για 30% περισσότερες διαφημίσεις αν αυξήσουν το ελληνόφωνο ρεπερτόριο κατά τουλάχιστον 40%, έναντι του αρχικού 50%), ενώ ανάλογα κίνητρα προσφέρονται και στους ελληνόφωνους ραδιοσταθμούς αν πετύχουν συγκεκριμένα ποσοστά μετάδοσης έργων νέων καλλιτεχνών σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας (30% περισσότερες διαφημίσεις για έργα νέων σε ποσοστό άνω του 15%).
Νέες προσθήκες περιλαμβάνει και το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, που προβλέπει τη συγχώνευση των οπτικοακουστικών φορέων και αναμένεται να εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές την επόμενη εβδομάδα. Οπως λέει στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, οι νέες διατάξεις προβλέπουν την ενσωμάτωση επτά μουσικών της πολύπαθης Καμεράτας στο δυναμικό του Μεγάρου Μουσικής όχι με το καθεστώς του διοικητικού υπαλλήλου, αλλά με εκείνο του μουσικού εκτελεστή, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των συνεπαγόμενων βαθμολογικών, μισθολογικών και άλλων προνομίων τους. Με αυτή τη ρύθμιση καθιερώνεται η Καμεράτα ως οργανική ορχήστρα του Μεγάρου (με συνολικά 24 θέσεις μουσικών και μίας επιπλέον για τον διευθυντή).
Ανάλογη διάταξη προβλέπει και τη μεταφορά 14 μουσικών και 4 διοικητικών της ανενεργής Ορχήστρας των Χρωμάτων στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Πρόκειται για αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις τόσο για τους μουσικούς των δύο ορχηστρών όσο και για το Μέγαρο Μουσικής που αποκτά το δικό του ορχηστρικό σχήμα και την Εθνική Λυρική Σκηνή που ενδυναμώνεται», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Δήμας.