Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

Ελλάδα – Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

|

Αύξηση 19% στα ανήλικα θύματα. Ακόμα ένας χρόνος φαίνεται ότι ξεκινάει με «μαύρες» και αποκαρδιωτικές στατιστικές, που αποτυπώνουν εκ νέου αύξηση στην παραβατική δραστηριότητα μαθητών κάθε ηλικίας σε όλη τη χώρα.

Συνολικά 139 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας από δέκα διαφορετικά υπουργεία επιχείρησαν, την τελευταία πενταετία, να βάλουν «φρένο» στις ανησυχητικές στατιστικές, οι οποίες όμως συνεχίζουν να δείχνουν ανοδικές τάσεις. Σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να εφαρμόσει 69 νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν συνολικά 2.109 υποθέσεις με 3.074 ανήλικους δράστες. Οι αριθμοί δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2024, όμως παραμένουν σε ανησυχητικά μεγάλα επίπεδα. Αντίθετα, αρκετά μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων, που έφτασαν μέχρι και τα τέλη Μαρτίου τα 1.305 (+19% σε σύγκριση με το 2024).

Ξύλο και ληστείες

Τουλάχιστον τρεις μαθητές απασχολούν κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του 2025, τις Αρχές για υποθέσεις σωματικών βλαβών σε ολόκληρη τη χώρα. Το άγριο ξύλο, ακόμα και για ασήμαντες αφορμές, καταγράφεται εντός και εκτός σχολικών κτιρίων, με διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά. Συνολικά η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους 160 υποθέσεις σωματικών βλαβών με 277 ανήλικους δράστες. Ο αριθμός των μαθητών που απασχόλησαν τις Αρχές παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με το 2024.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ., από την πρώτη ημέρα του 2025 μέχρι και τις 31 Μαρτίου, κατέγραψε 540 υποθέσεις κλοπών και ληστρικών επιθέσεων με 771 ανήλικους δράστες. Οπως σημειώνουν έμπειροι αστυνομικοί, αρκετά από αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός «πολέμου» επικυριαρχίας σε γειτονιές της Αθήνας και άλλων περιοχών. Αλλες φορές μαθητές από γειτονικά σχολικά συγκροτήματα και άλλες από «αντίπαλες» περιοχές. Μάλιστα, σε αυτές τις ληστρικές επιθέσεις, πολλές φορές οι «άγουροι» δράστες αρπάζουν τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων μόνο και μόνο ως «λάφυρα» επίδειξης δύναμης.

Θύματα

Σοκαριστικά είναι τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο τρίμηνο του 2025, αναφορικά με τα ανήλικα θύματα σε υποθέσεις σωματικών βλαβών. Εχουν ήδη φτάσει τα 387, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 15% μέσα σε ένα μόλις έτος. Στη πλειονότητά τους, πρόκειται για μαθητές κάθε ηλικίας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με βίαιες επιθέσεις στο πλαίσιο ενός ανησυχητικού κύματος bullying, το οποίο καταγράφεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πολλές φορές ακόμα και μέσα σε σχολικές αίθουσες. Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων σε υποθέσεις με κλοπές και ληστείες, τα οποία μέχρι τον Μάρτιο ξεπερνούσαν τα 240.

«Χαρτογράφηση»

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, ειδικά κλιμάκια της Αστυνομίας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις «χαρτογράφησης» της ανήλικης παραβατικότητας σε πλατείες, εμπορικά κέντρα και άλλα στέκια μαθητών, καθώς και σε σημεία όπου έχουν καταγραφεί περιστατικά. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα στο 2025, έως και τις 22 Απριλίου, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ήπιας αστυνόμευσης οι Αρχές έχουν προβεί σε συνολικά 88.513 ελέγχους, σχεδόν 800 την ημέρα. Αντίστοιχη «χαρτογράφηση» επιχειρείται και όσον αφορά τη διαδικτυακή δραστηριότητα των μαθητών, καθώς σε αρκετές υποθέσεις η Αστυνομία διαπιστώνει ότι η προπαρασκευή παραβατικών πράξεων γίνεται μέσα από πλατφόρμες και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόταση για 69 νέα μέτρα

Εκτός από τις δράσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τα ψηφιακά εργαλεία, την εφαρμογή SaveYouth, το panic button (κουμπί πανικού) για την προστασία των ανηλίκων και το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του Διαδικτύου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα δέσμη μέτρων, που θα αφορά, κυρίως, το σχολικό περιβάλλον.

Βάσει του σχεδιασμού, αναμένεται ο διορισμός  περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, θα αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα έχουν λάβει επιμόρφωση, ενώ υπάρχει προσανατολισμός για νέα δέσμη δράσεων στις οποίες θα έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή οι ίδιοι οι μαθητές. Παράλληλα, η διαχείριση και η αντιμετώπιση περιστατικών βίας και bullying αναμένεται να αποτελούν κριτήριο βαρύτητας στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων.

«Από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία. Η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος.

Πηγή: eleftherostypos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική στη Σαντορίνη κατέθεσε ο Φ. Φόρτωμας

Αίτημα επιχειρηματιών για ενιαίο φορέα διαχείρισης και δίκαιη τιμολόγηση των δικαιωμάτων χρήσης μουσικής

Μύκονος: Πτώση “γουρούνας” στη θάλασσα στον Άγιο Ιωάννη

Δύο τουρίστριες σώες μετά από ατύχημα με τετράτροχη μοτοσυκλέτα – Άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού

Νάξος: Όταν ο Νικόλας Πιτταράς γνώρισε τη Μαριέττα Γαλάνη

: Ένα τηλεφώνημα πριν από δέκα χρόνια, μια αληθινή σχέση εμπιστοσύνης, και μια συνεργασία βασισμένη στην ποιότητα και την ακεραιότητα

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν