Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα: Θα ξεμείνουμε από λάδι την φετινή χρονιά (!!!)

Ελλάδα: Θα ξεμείνουμε από λάδι την φετινή χρονιά (!!!)

|

Η διαδικασία της ελαιοσυλλογής έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί στη χώρα, με ορισμένα μόνο παραγωγικά κέντρα να εξακολουθούν με φθίνοντα ρυθμό τη διαδικασία, δεδομένων των μικρότερων ποσοτήτων. Οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε πρωτόγνωρα ύψη χωρίς ακόμη να βρίσκουν αντίκρισμα στον αντίστοιχο όγκο πράξεων, πράγμα που εν μέρει δικαιολογείται από τη μεγάλη μείωση της παραγωγής, αλλά βασίζεται και στη συγκράτηση των παραγωγών που δεν δίνουν σημαντικές ποσότητες στη διάθεση του εμπορίου.

Τσίμα-τσίμα θα φτάσουμε στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο

Πρόκειται για μία «ανατροφοδοτούμενη» κατάσταση, εξηγεί στην ypaithros ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η αγορά προσπαθεί να καλυφθεί για να έχει διαθέσιμες ποσότητες και ο παραγωγός, όσο βλέπει την τιμή να ανεβαίνει, κρατιέται, μήπως ανέβει κι άλλο (σ.σ. η τιμή)», δεδομένου πάντα του σημαντικά μειωμένου όγκου της φετινής παραγωγής. «Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι η τιμή ανεβαίνει», σχολιάζει, με το εύρος της για τον παραγωγό να κυμαίνεται πλέον στα 9-9,5 ευρώ/κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ για κάποιες ποσότητες πολύ ποιοτικού προϊόντος γίνονται πράξεις ακόμη και πολύ κοντά στα 10 ευρώ.

«Εάν η κατανάλωση διατηρηθεί, προς τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα ψάχνουμε να βρούμε λάδι», σχολιάζει ο κ. Γιαννούλης, μεταφέροντας, ωστόσο, ότι αυτό που εκτιμά η αγορά είναι ότι θα υπάρξει και άλλη υποχώρηση της κατανάλωσης. Η μικρότερη παραγωγή σε όλη τη Μεσόγειο είναι και ο λόγος που οι τιμές αυξάνονται, εξηγεί ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ελλειμματικό ισοζύγιο από πλευράς προϊόντος.

Οι τιμές βρίσκονται ήδη πάρα πολύ υψηλά και, από ό,τι φαίνεται, θα παραμείνουν εκεί όσο η κατανάλωση συνεχίζεται στα σημερινά επίπεδα”, εκτιμά. Όπως διευκρινίζει, η διεθνής κατανάλωση δείχνει να διατηρεί τα μειωμένα μεν επίπεδα στα οποία βρίσκεται, τα οποία όμως, σε σχέση με τις διαθέσιμες ποσότητες προϊόντος θεωρούνται υψηλά, εκτιμώντας ότι θα φτάσουμε «τσίμα-τσίμα» στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο από άποψη ποσοτήτων. Σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή, αυτή φέτος εκτιμάται στο 30% μίας μεγάλης παραγωγής, εξηγεί ο κ. Γιαννούλης, καθώς σε απόλυτους αριθμούς η χρονιά δεν αναμένεται να υπερβεί τους 150.000 τόνους ελαιολάδου.

Προβληματισμοί για το μέλλον εκφράζονται από τη Μεσσηνία

Γενικότερα, εξακολουθούμε να είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”, σχολιάζει από την πλευρά του ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νηλέας. Η Δυτική Μεσσηνία, περιοχή στην οποία εδρεύει η οργάνωση, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συλλεκτική διαδικασία, με τους όγκους –κατ’ εκτίμηση– στο περίπου 50% των περσινών και προϊόν καλής ποιότητας.

«Φαίνεται ότι είναι μια χρονιά με ζήτηση ελαιολάδου και με γενικότερα χαμηλή παραγωγή, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει, περιλαμβάνοντας μεταξύ των φετινών ιδιαιτεροτήτων τη ζήτηση μικρών ποσοτήτων από την πλευρά της τυποποίησης, αλλά και τη ρευστότητα ως προς τις τιμές, κι αυτά καθώς οι παραγωγοί εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι, προσδοκώντας περαιτέρω άνοδο.

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες τυποποιητές, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τις αγορές τους. Αυτό είναι η δική μου ερμηνεία. Απλώς, ζητούν μικρές ποσότητες”, αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι, συνήθως, πρόκειται για ποσότητες κάτω του βυτίου, προσφέροντας πολύ ικανοποιητικές τιμές. Η τιμή στην περιοχή για το συμβατικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται σίγουρα άνω των 9 ευρώ, ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ένα ακριβές επίπεδο, αφού αλλάζει από ώρα σε ώρα, εξηγεί ο κ. Κόκκινος. Βλέποντας το μέλλον, υπάρχει αγωνία και ανησυχία για το τι μπορεί να γίνει σε μια χρονιά αυξημένης παραγωγής, δεδομένης της μείωσης της κατανάλωσης που καταγράφεται, υπογραμμίζει, προσθέτοντας και την παράμετρο του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει παρασυρθεί και από την άνοδο των τιμών στο προϊόν.

Αυτό δεν θα επιστρέψει εκεί που ξέραμε‘, εκτιμά, κάτι που προστίθεται στα υπάρχοντα προβλήματα της έλλειψης εργατών, της επισφάλειας από την κλιματική αλλαγή και άλλες παραμέτρους, «που δεν φαίνεται να ανησυχούν κανέναν από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις», τονίζει.

Με πρωτόγνωρα δεδομένα ολοκληρώνει η Λέσβος τη συλλογή

Με πρωτόγνωρα χαμηλές αποδόσεις, που δίνουν ακόμη και 60 κιλά λαδιού από ένα μόδι (640 κιλά ελιές), όταν ένας μέσος όρος μπορεί να ήταν στα 120 κιλά προϊόντος στο μόδι, κλείνουν την περίοδο των συγκομιδών στη Λέσβο. Στο νησί εντοπίζονται και ποιοτικά ζητήματα μετά από οργανοληπτικές εξετάσεις σε ελαιοτριβεία, αλλά και αυξημένες οξύτητες, προβλήματα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Ανομβρία και καθυστερημένες βροχοπτώσεις έφεραν φέτος τους παραγωγούς του νησιού αντιμέτωπους με την παραπάνω εικόνα, αλλά και το παράδοξο ακόμη και στο ίδιο κτήμα να υπάρχει ένα δέντρο φορτωμένο με ελιές και τα διπλανά να είναι άδεια, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή θα γνωστοποιηθεί και στο ΥΠΑΑΤ.

Η φετινή παραγωγή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις, στους μόλις 2.500 τόνους ελαιολάδου, από τους 20.000 που μπορεί να πιάσει μια καλή χρονιά, εκτιμά, με αρκετούς παραγωγούς να αναγκάζονται ακόμη και να αγοράσουν λάδι για τις οικογένειές τους. «Το θέμα είναι ότι η ζημιά δεν είναι μόνο για τους παραγωγούς, αφού και τα ελαιοτριβεία θα δυσκολευτούν να κρατηθούν, αν συνεχιστεί η κατάσταση με τέτοια μικρή κίνηση», υπογραμμίζει ο κ. Κουτλής. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι ένα ελαιοτριβείο, ακόμη και αν δεν λειτουργήσει, με έναν μόνο μόνιμο υπάλληλο χρειάζεται 25.000 – 30.000 για πάγιες ανάγκες και συντήρηση.

Η τιμή παραγωγού στο νησί, βάσει και του τιμοκαταλόγου που ανακοίνωσαν ιδιώτες ελαιοτριβείς την τρέχουσα εβδομάδα, ανέρχεται στα 8,80 ευρώ για τα 3/10. Στην περιοχή του Πλωμαρίου κινείται στα 9,20 και 9,30 ευρώ. Παρότι οι τιμές είναι αυξημένες, φαίνεται ότι κι εκεί δεν παροτρύνουν σε πράξεις, αφού οι τελευταίες κρίνονται περιορισμένες, αφενός λόγω των μικρών ποσοτήτων και αφετέρου λόγω της προσδοκίας για περαιτέρω άνοδο από τους παραγωγούς, εξηγεί, καταλήγοντας ότι «υπάρχουν υψηλές τιμές, αλλά, ουσιαστικά, χωρίς λάδι»

Με πληροφορίες από την σελίδα giorgoskatsadonis.blogspot.com

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.