Κι όμως … Εκτος θάνατος παιδιού εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο που καταγράφηκε από τις αρχές του 2023 στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η περίπτωση του επτάχρονου παιδιού που κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τον θάνατο του παιδιού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκκοκο της ομάδας Α.
Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από τη λοίμωξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των περιστατικών και των θανάτων μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών (γρίπη, RSV), καθώς η συλλοίμωξη ιού με στρεπτόκοκκο αυξάνει τον κίνδυνο για διεισδυτική λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
Εως σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου, ενώ, όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, «ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιβιοτικά».
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης φαρυγγίτιδας λόγω του βακτηρίου συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, «στη χώρα μας οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων.
Ο Οργανισμός απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα».
Μέτρα πρόληψης και πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης περιλαμβάνουν σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών, αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων, σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων και περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής τους.
Αμεσα ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητήσουν άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πυρετός που επιμένει, έντονος πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση, πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα και έντονη καταβολή.
Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.