Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα: Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν σε ετήσια βάση

Ελλάδα: Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν σε ετήσια βάση

|

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως.

Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Τα στοιχεία δίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ», μέλος της Διεθνούς Ενωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Στοιχεία για τις αυτοκτονίες

# Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022

# Το 2020 αυτοκτόνησαν 464 άνθρωποι

# Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία

# Τουλάχιστον 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται

# Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών

# Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2021-2022 και 2023 παρουσιάζει μια σταθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονίων – περισσότερα από 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει αυτό το χρονικό διάστημα.

# 91 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετία μέσα σε νοσοκομεία και μονάδες Υγείας

# 67 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε φυλακές και κρατητήρια από το 2015

# Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσει 76 στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και 49 των Ενόπλων Δυνάμεων ή στρατεύσιμοι

# Την ίδια περίοδο 52 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός

Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες από την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Υπογραμμίζουν επίσης την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές που είναι σε κίνδυνο.

«Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας για ένα θέμα που δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε», λένε πέντε γνωστοί ηθοποιοί (Ντόρα Μακρυγιάννη, Σοφία Μανωλάκου, Νίκος Ορφανός, Σπύρος Πούλης και Θανάσης Τσαλταμπάσης), που συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας.

Με φράσεις όπως, «το σκοτάδι με κυνηγούσε, δεν ήξερα πώς να ξεφύγω, ο πόνος ήταν ασφυκτικός, αγγίζεις τον πάτο και σκέφτεσαι πώς θα ξεφύγεις, νόμιζα ότι δεν είχα άλλη επιλογή, η απώλεια της ελπίδας ήταν χειρότερη από τον πόνο που ένιωθα», δίνουν το στίγμα της απελπισίας και του αδιεξόδου που αισθάνονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα τους και σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Καταλήγουν όμως με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το σκοτάδι δεν θα νικήσει. Υπάρχει ελπίδα. Μιλώντας ανοιχτά μπορούμε να σώσουμε ζωές. Η πρόληψη της αυτοκτονίας μάς αφορά όλους».

Δράσεις ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» θα πραγματοποιήσει σε Αττική, Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξο, Αμοργό, Σαντορίνη, Καστελόριζο και Σύμη, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σήμερα στις 13:00 (Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός) και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00-21:00, στην πλατεία Κοτζιά, ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης, με τη συμμετοχή του κουαρτέτου εγχόρδων L′ Anima.

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 καθώς και το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, αποτελεί τη μοναδική Μονάδα Ψυχική Υγείας στη χώρα η οποία, εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια, αναπτύσσει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο στα πεδία της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Η Μονάδα λειτουργεί με την εποπτεία και χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο-φορέα στη Διεθνή Ενωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP).

Πηγή: ΑΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο