Τρίτη, 27 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα: Μόνο μέσω τράπεζας η πληρωμή ενοικίου

Ελλάδα: Μόνο μέσω τράπεζας η πληρωμή ενοικίου

|

Η υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προκρίνεται από την κυβέρνηση ως ένα πρόσθετο μέτρο περιορισμού της φοροδιαφυγής, η οποία –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– είναι εκτεταμένη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το 2026 κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα υπάρχουν συνέπειες οι οποίες αν και δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν αυστηρά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες, ενώ θα υπάρχουν ποινές και για τους ενοικιαστές.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι θα οδηγήσει, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που καταγράφεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα.

Σημειώνεται ότι το 2023 το μέσο δηλωθέν εισόδημα από ακίνητα και συγκεκριμένα πρώτης κατοικίας ήταν μόλις 211 ευρώ τον μήνα, ενώ για φοιτητική στέγη η μέση μηνιαία δαπάνη ήταν 173 ευρώ. Εν τω μεταξύ οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή της Αττικής είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερες από το μέσο δηλωθέν εισόδημα από ενοίκια.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο έχει επίγνωση πως με το μέτρο αυτό δεν θα εξαλειφθεί πλήρως η φοροδιαφυγή. Κι αυτό, καθώς στην πράξη, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερου τιμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπολοίπου με μετρητά στο χέρι του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο μισθωτικό συμφωνητικό.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι με τις πολλαπλές διασταυρώσεις στα εισοδήματα, τόσο από τις αποδοχές όσο και από την ακίνητη περιουσία, θα εντοπιστούν περιπτώσεις κυρίως μεγάλης φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι αρκετοί θα φοβηθούν μήπως πέσουν στα δίχτυα της εφορίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις πρακτικές απόκρυψης εισοδημάτων από ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στα νότια προάστια που δηλώνουν, για παράδειγμα, πραγματικό μηνιαίο εισόδημα από την εκμίσθωση ακινήτου 300 ευρώ για διαμέρισμα τετάρτου ορόφου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή το ενοίκιο για αντίστοιχο διαμέρισμα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ.

Τις περιπτώσεις αυτές η εφορία βάζει στο στόχαστρο. Αυτό σημαίνει ότι θα «ξετινάξει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικότερα θα εφαρμόσει τεχνικές (παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζονται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις) αναζήτησης του τρόπου διαβίωσης και διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζικού συστήματος οδηγεί αυτόματα σε μεγαλύτερη διαφάνεια. «Στόχος είναι να μειώσουμε τους λόγους να σηκώνει κάποιος μετρητά από τις τράπεζες», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας πως «ό,τι βγαίνει από το τραπεζικό σύστημα έχει περισσότερες πιθανότητες να μαυρίσει».

Εκτός από τη μεγαλύτερη διαφάνεια, η κίνηση αυτή προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια στη φορολογική διοίκηση για διασταυρώσεις, καθώς θα έχει άμεσα τα δεδομένα των καταθέσεων από ενοίκια και καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης της κυβέρνησης για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι από 1ης Ιανουαρίου 2020 τα ενοίκια για επαγγελματίες πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4646/2019. Η μη πληρωμή μέσω τράπεζας σημαίνει ότι το ενοίκιο δεν θεωρείται δαπάνη που εκπίπτει από τα κέρδη της επιχείρησης. Αυτό ισχύει για όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα του αν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη διάταξη οδήγησε στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες και συνέβαλε ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Το στεγαστικό πρόβλημα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδουν. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) για κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν κενά ακίνητα και για αντικίνητρα για όσους επιμένουν να τα διατηρούν «κενά».

Mε πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Φιλοξενία με αξία για όλους»: Ο τουρισμός στην πρώτη γραμμή για ένα βιώσιμο αύριο

Στη Ρόδο το Συνέδριο του ΞΕΕ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανέδειξε τον ρόλο του ξενοδοχειακού κλάδου στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Γ. Μαργαρίτης: Παρουσία στο Συνέδριο του ΞΕΕ στη Ρόδο, στο επίκεντρο η βιώσιμη φιλοξενία”

Μήνυμα ευθύνης για το μέλλον του τουρισμού από τον Γιάννη Μαργαρίτη στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τίτλο «Χαράσσοντας τον δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο»

Νάξος – Αεροδρόμιο: Προσωρινός φορητός φωτισμός στον διάδρομο για νυχτερινές αεροδιακομιδές

Τοποθετήθηκε φορητό σύστημα φωτισμού στον διάδρομο του αεροδρομίου Νάξου για νυχτερινές αεροδιακομιδές ασθενών. Το μέτρο είναι προσωρινό και έρχεται εν αναμονή της μόνιμης φωτοσήμανσης μετά την αναβάθμιση των υποδομών.

Αντίδραση της ΠΕΠΕΝ: «Όχι στο στοχοποιημένο κυνήγι των Πλοιάρχων»

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που στρέφονται κατά των Πλοιάρχων για ζητήματα ασφάλειας, μετά το περιστατικό με το CHAMPION JET 2 στη Μήλο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο “Santorini Summer Camp” (χρονοδιάγραμμα)

Το πρόγραμμα, το οποίο αφορά παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη Δημοτικού μέχρι και παιδιά που τελείωσαν την Στ’ τάξη, θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους

Τήνος – Λιμάνι: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του προσήνεμου μώλου

Με (αυτό) χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο Τήνου και προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, ξεκινά ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του "Έξω Λιμανιού"

Η Μήλος, το “πολύχρωμο μυστικό του Αιγαίου” που προτείνει το National Geographic

Από τα ηφαιστειακά τοπία ως τα ψαροχώρια με τα σύρματα, η Μήλος ξεδιπλώνει την αυθεντική της ψυχή ως μια ήρεμη εναλλακτική για διακοπές

Σύρος – Τουριστική Επιτροπή: Πρώτη συνεδρίαση με προοπτικές εξωστρέφειας και στοχευμένες δράσεις

Η πρώτη συνάντηση της ανανεωμένης Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ανοίγει τον δρόμο για μια ποιοτική και στοχευμένη τουριστική στρατηγική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα ανοίγουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (!!!)

Κ. Τσιάρας: «Καθαρή λύση, πλήρης διαφάνεια και νέα εποχή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»- Σήμερα ανοίγουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι

Σαντορίνη: Μελωδίες στο Φως και στη Θάλασσα από τη χορωδία του Δήμου Θήρας

Η Χορωδία του Δήμου Θήρας υφαίνει μουσικές γέφυρες ανάμεσα στη φωτογραφία, την παράδοση και το Αιγαίο

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Ιος – Γκίκας Γκίκας: “Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στη “βιτρίνα” του νησιού μας”

Η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από προϋποθέσεις, με αιτήματα για πολεοδομική συνοχή και κοινωνικό σεβασμό.