Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - ΦΠΑ: Καθημερινά χάνει το δημόσιο 8.8 εκατ. ευρώ. Γιατί άραγε;

Ελλάδα – ΦΠΑ: Καθημερινά χάνει το δημόσιο 8.8 εκατ. ευρώ. Γιατί άραγε;

|

Ενα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συντελείται στον ΦΠΑ φαίνεται ότι έχει κάνει η χώρα μας καθώς τα στοιχεία της Κομισιόν που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το «κενό» ΦΠΑ (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) περιορίστηκε από το 23,4% το 2019 στο 17,8% το 2021.

Βέβαια, οι δύο χρονιές των μεγάλων μειώσεων (το 2020 μειώθηκε στο 21%) αφορούν την περίοδο της πανδημικής κρίσης όπου η αγορά ήταν κλειστή και οι συναλλαγές γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες και ebanking). Τόσο το 2022 όσο και η τρέχουσα χρονιά θα δείξουν εάν η μείωση του «κενού» θα συνεχισθεί και κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σήμερα, βρισκόμαστε κοντά στο 15% και στόχος είναι να περιορισθεί στο 9% έως το 2026. Μάλιστα από το 2019 έχουν προστεθεί περί τα 2 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ αντίστοιχο ποσό εκτιμάται ότι θα εισέλθει στον κρατικό κορβανά έως το 2026.

Οπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 17,8% το 2021 και σε απόλυτα μεγέθη οι απώλειες διαμορφώθηκαν στα 3,231 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό των 3,231 δισ. ευρώ που ανέρχεται το κενό ΦΠΑ, ένα τμήμα αφορά τις φοροαπαλλαγές του ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές (ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα από τις απάτες, τη φοροδιαφυγή και τις πτωχεύσεις.

Το 2020 τα χαμένα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ήταν της τάξης των 3,426 δισ. ευρώ. Η μείωση που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με τις απώλειες του 2017, που ξεπερνούσαν τα 6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα μας παραμένει στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ. Υψηλότερο κενό ΦΠΑ σε ποσοστά, σε σχέση με την Ελλάδα, καταγράφουν μόνο η Ρουμανία με 36,7% και η Μάλτα με 25,7%.

Συνολικά, η πανδημική κρίση περιόρισε το κενό ΦΠΑ στην Ευρώπη το 2021 από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 στα 60,6 δισ. χαμηλώνοντας τις ποσοστιαίες απώλειες από το 9,6% σε 5,3% των δυνητικών εσόδων, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Πρόκειται, όπως τονίζεται στην έκθεση, για μια άνευ προηγουμένου βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένα κράτη-μέλη κατέγραψαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες μειώσεις στα εθνικά στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ιταλία μείωσε το κενό κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες και η Πολωνία κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν και ορισμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 μπορεί να συνέβαλαν προσωρινά στη μείωση του κενού, κεντρικό στοιχείο των περισσότερων από τα επιτυχημένα παραδείγματα, όπως τονίζει η Κομισιόν, είναι η εισαγωγή ψηφιοποιημένων φορολογικών συστημάτων και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, «πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σίγουρα ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή». 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά