Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές στις 9 Απριλίου, αλλά τι λέει η Εκκλησία;

Εκλογές στις 9 Απριλίου, αλλά τι λέει η Εκκλησία;

|

Πότε θα έχουμε εκλογές;

Ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά λέει “τέλος τετραετίας” και την “Ανοιξη”…

Είναι όμως έτσι;

Τα κόμματα έχουν πάρει τα ημερολόγια μπροστά τους και σβήνουν ή βάζουν «τικ» σε ημερομηνίες. Την 26η Μαρτίου φαίνεται να την αποκλείουν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν έχει βάλει ποτέ στη συζήτηση τον πρώτο μήνα της Άνοιξης.  Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου. Συνεπώς μπορεί να δοθεί το σήμα από την αντιπολίτευση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε τελικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι η 9η Απριλίου που είναι η Κυριακή των Βαΐων. Το σενάριο, σύμφωνα με τις  έως τώρα δημοσκοπήσεις, προβλέπει ότι από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα φτάνοντας και ενδεχομένως ξεπερνώντας την Ανάσταση.

Είναι πιθανόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκληθεί μια αναστάτωση με την Εκκλησία, χωρίς ωστόσο από τις τάξεις της να έχει εκφραστεί κάποια δυσαρέσκεια. Όλα αυτά τα δεδομένα βάζουν κάτω στελέχη στα κομματικά επιτελεία και ψάχνουν να βρουν που είναι η «παγίδα» ή τι κρύβει ο πρωθυπουργός.

Αν οι κάλπες στηθούν πιο αργά, δηλαδή μετά το Πάσχα, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να μην το πάει μέχρι το Μάιο. Οι αυξήσεις στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο, το market pass,  το καλό τουριστικό κλίμα και η επενδυτική βαθμίδα θα δώσουν έναν άλλο αέρα στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εποχή που αρκετοί του έκαναν εισηγήσεις να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον περσινό Μάιο όταν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν διψήφια, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας και η χώρα είχε βγει μέσα από ένα τρομακτικό κύμα πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ για το πότε θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές.

Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», είπε ανάβοντας στο φουλ τις εκλογικές μηχανές της παράταξης.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των εκλογών του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012 είχαν μεσολαβήσει 41 ημέρες. Οι διερευνητικές εντολές που παίρνουν τα τρία πρώτα κόμματα ισχύουν για τρεις ημέρες. Βεβαίως όποιος αρχηγός επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μη τελεσφορούσα ακόμα και αυθημερόν.

Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση πρόσθεσε: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος».

Με δεδομένο πως η πλειοψηφία των 151 στην ενισχυμένη αναλογική τοποθετείται γύρω στο 37,5% ένα καλό αποτέλεσμα για τη γαλάζια παράταξη, που θα τη έφερνε κοντά στον στόχο είναι οτιδήποτε κινείται άνω του 33%. Είναι σίγουρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τον δεύτερο εκλογικό αγώνα με το δίλημμα της ακυβερνησίας να κυριαρχεί και συνεπώς στην Πειραιώς εκτιμούν πως η συσπείρωση του κόμματος και η ασφάλεια που δίνει η δύναμη που νικάει θα αποτελέσουν τον πόλο έλξης για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη νίκη «έστω και μια ψήφο» στην απλή αναλογική και με αυτό το σκεπτικό δουλεύουν στην Κουμουνδούρου. Χθες συνεδρίασε ο Πολιτικός Σχεδιασμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε για άλλη μια φορά συσκέψεις με τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη προκειμένου τις επόμενες ημέρες να κλείσει το θέμα των ψηφοδελτίων.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του